19 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü
19 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi
Siz 19 haftalık hamile iken bebeğiniz birkaç gelişimsel dönüm noktasına ulaşır. Eğer bebeğinizin cinsiyeti kızsa küçük üreme sistemi çoktan kurulmuş demektir. Vajina, rahim ve fallop tüplerinin hepsi yerinde ve yumurtalıkları 6 milyondan fazla ilkel yumurta hücresi içeriyor! Doğduğunda bu sayı yaklaşık 1 milyona düşecektir.
Eğer çocuğunuz erkek olacaksa testisleri oluşmuş demektir. Minik oğlunuz hamileliğinizin yaklaşık 10. haftasından beri testosteron salgılıyor ve dış cinsel organları büyümeye devam ediyor. Bu süre zarfında bebeğinizin cildinde verniks caseosa adında mumsu bir kaplama oluşur. Cilt tarafından salgılanan yağlardan, ölü hücrelerden lanugodan (vücudu kaplayan ince tüyler) oluşan verniks, bebeğinizin cildini amniyotik sıvıda yüzmenin etkilerinden korur. Verniksin büyük bir kısmı doğumdan önce kaybolur, ancak erken doğan bebekler genellikle verniks kaplı olur. 19 haftalık gebelikte bir başka dönüm noktası, bebeğinizin daha düzenli bir şekilde uyumaya ve uyanmaya başlamasıdır. Ayrıca hareket ve seslere uyanabilirler. Ayrıca, bebeğinizin henüz gelişen parmak uçları ile ayak parmaklarında küçük tırnaklar da oluşur.
İLGİLİ GEBELİK ARAÇLARI
Bebek isimleri sözlüğü
Cinsiyete göre filtrele:
Temaya göre filtrele:
19 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü
Siz 19 haftalık hamile iken fetüs bir mango büyüklüğündedir. Bu hafta (veya yakın bir zamanda) muayeneniz varsa, doktorunuz bebeğinizin gelişimini kontrol etmek için rahminizin yüksekliğini ölçebilir. Büyüyen karnınızdaki bu ölçüme fundal yükseklik ölçümü denir. Bebeğinizin bu hafta nasıl göründüğünü bir görsel yardımıyla hayal etmek daha kolay olabilir, bu yüzden aşağıdaki illüstrasyona göz atabilirsiniz:
19 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?
19 haftalık hamile olduğunuzda, kaç aylıksınız? Bu noktada, beş aylık hamilesiniz. Bu,ikinci üç aylık döneminizin neredeyse yarısı!
19 Haftalık Gebelikte Vücudunuz
Hamileliğinizin bu noktasında, karnınız büyüdükçe daha fazla ağrı ve sızı hissedebilirsiniz. Ayaklarınız da biraz şişebilir. Karşılaşabileceğiniz diğer değişiklikler arasında baş dönmesi, burun tıkanıklığı ve sırt ağrıları bulunur. Yine de bebeğiniz büyüyüp aktifleştiğinde 19 haftalık gebelikte bebek hareketlerini veya tekmelerini hissetmeye başlayacak ve çok heyecanlanacaksınız. Enerjinizin artarsa bu durumu doğum öncesi partisi organize ederek veya bebeğiniz doğduğunda ihtiyaç duyacağınız temel bebek ihtiyaçlarını düşünerek değerlendirebilirsiniz. Fazladan enerjiniz olsa bile aşırıya kaçmamaya çalışın. Dinlenmeye ve rahatlamaya mümkün olduğunca zaman ayırın.
19 Haftalık Gebelik: Belirtiler
19 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:
Cilt değişiklikleri. Burnunuzda, yanaklarınızda ve alnınızda olabilecek koyu lekeler, kloazma veya "hamilelik maskesi" adı verilen yaygın bir hamilelik belirtisidir. Bu lekelerin nedeni hormonlardır ancak tüm hamile kadınlar bunu yaşamaz. Hamilelik hormonları, karnınızdan kasık kemiğinize uzanan koyu renkli çizgi olan linea nigradan da sorumludur. Doğumdan sonra hem kloazma hem de linea nigra yavaş yavaş kaybolacaktır. Güneşe maruz kalmak cildinizdeki pigmentleri daha da koyulaştırabilir, bu nedenle güneş kremi kullanın veya gölgede kalın.
Round ligament ağrısı. Büyüyen rahminize uyum sağlamak için onu destekleyen yuvarlak bağların gerilmesi gerekir. Bazen, bu gergin bağlar alt karnınızda, genellikle bir tarafta veya diğerinde akut veya hafif bir ağrıya neden olur. Bu ağrıları en çok pozisyon değiştirdiğinizde veya aniden ayağa kalktığınızda fark edersiniz. Dinlenme genellikle en iyi çözümü sağlar. Ağrı; ateş, titreme, ağrılı idrar veya kanama eşliğinde olursa veya şiddetliyse sağlık uzmanınızı arayın.
Bel ağrısı. Sırt ağrıları, özellikle hamileliğin yarısından itibaren en sık görülen hamilelik şikayetleri arasındadır. Bunun nedeni büyüyen rahminiz ve vücudunuzda meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Ağırlık merkeziniz değiştikçe genişleyen rahminiz, sırt kaslarınızı zorlar. Sırt kaslarını esneten ve güçlendiren egzersizler yapmak, karın destekleyici giysiler giymek ve ağrıyan kasları yatıştırmak için ısıtma yastıkları kullanmak gibi sırt ağrısını hafifleten bazı önlemler alabilirsiniz.
Tıkanıklık ve burun kanaması. 19 haftalık gebelikte, kendinizi burun akıntısı nedeniyle mendile uzanırken bulabilirsiniz. Hormon seviyeniz yükseldi ve vücudunuz fazladan kan üretiyor. Bu durum, burnunuzdaki mukus zarlarının şişmesine, tıkanıklığa ve hatta burun kanamasına neden olabilir.
Baş dönmesi. Hamileliğinizin bu aşamasında baygınlık, baş dönmesi veya sersemlik hissedebilirsiniz. Baygın hissediyorsanız uzanın ve susuz kalmayın.
19 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler
Gebelikte 19 haftaya ulaştığınızda bu aşamadan sonra nelerin olabileceğini, hamileliğinizi desteklemek için ne yapmanız gerektiğini veya bebeğinizin doğumuna nasıl hazırlanacağınızı merak edebilirsiniz. Aşağıda dikkate almanız gereken birkaç unsuru bulacaksınız.
Harekete geçin. Her küçük yumuşak egzersiz işe yarar! Egzersiz sizin ve bebeğiniz için faydalıdır; ancak aşırıya kaçmamak da önemlidir. Yürüyüş, yüzme ve hatta hamileliğe özel yoga veya pilates dersleri harika seçeneklerdir. 19 haftalık gebelik, sırt kaslarını güçlendirmek için iyi bir dönemdir, genel olarak egzersiz yapmak da stres seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir. Hamileliğiniz sırasında doğru egzersiz şeklini bulmak için sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.
Yan uyku. Karnınız büyüdükçe iyi bir gece uykusunun önüne geçtiğini fark edebilirsiniz. İkinci üç aylık dönemden itibaren sırt üstü uyumak, omurga ve sırt kaslarınıza ağırlık verir ve aynı zamanda büyük kan damarlarını sıkıştırarak baş dönmesine neden olabilir. Her iki bacağınızı da bükerek yan yatmaya çalışın ve dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirin. Ayrıca karnınızın altına da bir hamilelik yastığı koyabilirsiniz. Gecenin bir yarısı sırt üstü uyanırsanız yan yatarak uyumaya devam edin. Üç aylık dönemler boyunca hamileyken uyuma hakkında daha fazla bilgi edinin.
Topluluk oluşturmak. Etrafınızdaki veya çevrimiçi platformlardaki diğer anne adayları veya ebeveynler ile bağlantı kurmak, daha hazırlıklı hissetmenize yardımcı olabilir. Sosyal medyada size uygun grupları bulabilir veya sağlık uzmanınızdan sizin de katılabileceğiniz ebeveyn destek grupları önermesini isteyebilirsiniz.
Doğum öncesi partisi. Üçüncü üç aylık dönemde bir doğum öncesi partisi yapacaksanız, etkinliğinizi organize etmenin tam zamanı! Davetiyeleri hazırlamak ve göndermek için bolca zaman ayırmanız iyi olur; böylece konuklara hediye almak için de yeterli zamanı tanımış olursunuz. İhtiyacınız olan her şeyi hatırlamanıza yardımcı olması için interaktif doğum öncesi partisi kontrol listemizi kullanın.
Bebek eşyaları. Bu zamanı, hangi bebek eşyalarına ihtiyacınız olacağını düşünmek için kullanın. Kendinize alışveriş yapmak ve istediğiniz belirli ürünleri araştırmak için zaman verin. İster bir istek listesi oluşturun ister kendiniz satın alın. Diğer ebeveynlerden tavsiye isteyin ve ürün incelemelerine bakın. Ayrıca, Pampers Ebeveynlerinin favori olarak belirlediği tüm bebek eşyalarını inceleyebilirsiniz. Bir alışveriş çılgınlığına tutulup her şeyi hemen satın almak zorunda değilsiniz. Bunun yerine en gerekli olan ve vazgeçebileceğiniz eşyaları belirlemenize yardım etmeleri için başka ebeveynlerden tavsiye alın.
19 Haftalık Gebelik: Sağlık Uzmanınıza Sorun
Siz ve sağlık hizmeti sağlayıcınız bu yolculukta birliktesiniz, bu nedenle aşağıdakiler de dahil olmak üzere aklınıza takılan her şeyi sormaktan çekinmeyin:
19 haftalık hamile iken bebeğin boyutu ve pozisyonu nedir?
Hamileliğinizin bu aşamasında hangi egzersiz güvenlidir?
Sırt ağrısı, karın ağrısı, ağrılı idrar veya ateş gibi rahatsız edici belirtilerin nedeni ne olabilir?
İkinci üç aylık dönemde önerilen herhangi bir genetik testinin riskleri ve faydaları nelerdir?
Sağlık hizmeti sağlayıcısı amniyosentez öneriyor mu?
Hamilelik ortası ultrason muayenesi ne zaman olacak ve hangi bilgileri verecek?
19 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz
19 haftalık gebelikte bu kullanışlı listeden yararlanın:
Dışarı çıkarken güneş kremi kullanın veya gölgede kalın.
Bir egzersiz planı hakkında sağlık uzmanınızla konuşun.
Özellikle yuvarlak bağ ağrısı yaşıyorsanız sık sık dinlenin.
Bir çocuk doktoru veya başka bir pediatrik sağlık hizmeti sağlayıcısı aramaya başlayın.
Ücretsiz gebelik doğum kurslarımıza kaydolun!
Artık hamileliğinizin neredeyse yarısına geldiğinize göre bebeğinize isim koymak için biraz ilhama ihtiyacınız olabilir! Bebek Adı Türeticimizi kullanarak binlerce ismi filtreleyebilir ve en mükemmel alternatifi bulabilirsiniz!
Bu makaleyi nasıl yazdık?
Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.
Kaynaklar
Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)
19 haftalik gebelik - checklist