Gebeliğin 18. Haftası

Gebeliğin 18. Haftası: Bebeğinizin Gelişimi

Kendine özgü. Bu hafta bebeğiniz eşsiz bir özellik geliştiriyor: parmak izleri. El ve ayak parmak uçlarında biriken yağ bezeleri, onu herkesten ayırt edecek sarmal çizgilere dönüşecek.

Tesisatın hazırlanması. Sindirim sistemi birkaç haftadır gelişme kaydediyor. Bebeğiniz amniyotik sıvıyı yutuyor, yuttuğu sıvı mide ve bağırsaklardan geçiyor. Daha sonra bağırsaklarda ölü hücreler ve salgılarla birleşerek mekonyumu (ilk bezde göreceğiniz siyah, katranımsı madde) oluşturuyor.

Kulaklar ileriye. 18 hafta civarında bebeğinizin kulakları başının yanlarından çıkıntı yapmaya, hatta sesleri ayırt etmeye bile başlayabilir.

Safra kesesi gelişiyor. Bebeğiniz besinleri sindirmek için safraya ihtiyaç duyar ve 18 haftalık olduğunda safra kesesi çalışmaya başlayabilir.

İLGİLİ GEBELİK ARAÇLARI

Bebek isimleri - araç ikonu

Bebek isimleri sözlüğü

Cinsiyete göre filtrele:

Kız

Erkek

Üniseks

Temaya göre filtrele:

Mavi

Yeşil

Mor

Kırmızı

Bebeğiniz 18 Haftalıkken Ne Kadar Büyük?

Gebeliğinizin 18. haftasında bebeğiniz yaklaşık orta boy bir patates büyüklüğünde, baştan kuyruk sokumuna kadar yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve 200 gram ağırlındadır.

embryoimage-week18-700_no_text

Gebeliğin 18. Haftasında Anne Vücudu

Bu sizin ilk gebeliğinizse, kısa bir süre sonra bebeğinizin karnınızda hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Bu titreşim hissi, “canlanma” olarak bilinir. Bebeğiniz büyüdükçe daha güçlü hareketler ve hatta ilerleyen haftalarda tekmeleri de hissedebilirsiniz. Ancak her anne birbirinden farklı olduğu için, bu hareketi daha önce (ilk bebeğiniz değilse bu durum yaygındır) ya da daha geç hissetmeniz de mümkündür. Yani 18 aylık gebelikte herhangi bir hareket hissetmezseniz, endişe etmeyin.

Gebeliğinizin bu aşamasında vücudunuz, tansiyon düşmesine neden olan, yükselen kan miktarı ve hızla genişleyen damarlar gibi pek çok dolaşım değişiminden geçiyor. Bu da vücudunuzun üst kısmı ve başınıza yeterli kan akışı olmazsa baş dönmesine neden olabilir.

18. hafta civarında ayaklarınızın büyüdüğünü fark edebilirsiniz. Bu kısmen ikinci trimester ve sonrasında görülebilen, ödem olarak bilinen vücudun su tutmasına bağlı olarak gelişir. Hormonlar da büyüyen ayakların nedenlerinden biridir. Bebeğinizin doğum kanalına yerleşebilmesini sağlamak için pelvik kaslarınızı gevşeten gebelik hormonu relaksin, ayaklarınızdaki bağ dokuyu da gevşetir ve böylece ayak kemikleriniz genişler. Ayaklarınızı yukarıda tutmak ve soğuk ayak banyosu, şişen ayaklarınızı rahatlatabilir. Endişelenmeyin (ve tadını çıkarın!), bu yeni ayakkabı alışverişine çıkmak için bahaneniz olacak.

Gebeliğin 18. Haftası: Sizdeki Belirtiler

  • Ani baş dönmesi. Kalbiniz, gebelikten önce olduğundan %40-50 daha fazla çalışıyor. Bu artış, büyüyen rahminizin damarlar üzerindeki baskısıyla birleşince, özellikle aniden ayağa kalktığınızda ara sıra baş dönmesine neden olabilir. Sıklıkla dinlenin. Baş dönmesi hissettiğinizde yan yatın. Düşük kan şekeri de sizi sersemletebilir. Dinlenmek, yan yatar şekilde uzanmak ya da bir parça meyve yemek, kan şekeri seviyenizin yükselmesine ve baş dönmenizin hafiflemesine yardımcı olacaktır.

  • Minik hareketler. Çoğu kadın bebeklerinin hareketini 16-20. haftalar arası fark etmeye başlar. Bebeğiniz hala çok küçük olduğu için, gebeliğin 18. haftasında, karnınızda güçlü bir tekmeden çok, nazik titreşimler hissedebilirsiniz.

  • Bacaklarda kramp. Gebeliğin 18. haftasında, genellikle geceleri, bacaklarınıza kramp girebilir. Baldır kaslarınızı gece yatmadan önce esnetmeye çalışın ve bol su için. Ilık bir küvet banyosu, sıcak duş ya da masaj da iyi gelebilir.

  • Burun sorunları. Mukoza zarlarının şişmesine neden olan, hormonlardaki ve kan hacmindeki artışa bağlı olarak, burnunuzda kanama ve tıkanıklık yaşayabilirsiniz.

  • Bel ağrısı. Karnınızdaki büyüme ve hormonal değişiklikler, aşağı bel bölgenizde ağrıya neden olabilir.

Gebeliğin 18. Haftası: Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

  • Omega 3 yağ asitlerinden zengin bir beslenme. Sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri almanız önemlidir ve omega 3 yağ asitleri, sağlıklı beslenmenin en vazgeçilmez parçalarından biridir. Omega 3, bebeğinizin sinir sisteminin gelişimine yardım eder ve bazı araştırmalar, bağışıklığınızın güçlenmesini sağladığını, depresyon belirtilerini hafiflettiğini göstermiştir. Somon gibi yağlı balıklar ya da keten tohumu, brokoli, ceviz gibi bitkisel omega 3 kaynaklarına beslenmenizde yer verin. Gebelikte beslenmeyle ilgili daha ayrıntılı bilgi için, gebelik rehberini ücretsiz olarak buradan indirebilirsiniz.

  • Kalori alımınızı sağlıklı biçimde yükseltin. Gelişen bebeğinizi desteklemek için bir miktar fazla kaloriye ihtiyacınız olduğu doğru, ama aslında iki kişilik yemeniz gerekmiyor. İkinci trimestere ulaştığınızda, bu, günlük 2000 kalori ihtiyacınızın üzerine fazladan 300 kalori anlamına geliyor. Örneğin yarım sandviç ve bir bardak süt.

  • Tavsiye bombardımanı. Annenizden hiç tanımadığınız insanlara kadar herkesin kendini size gebeliğinizle ilgili tavsiyede bulunmak zorunda hissettiğini fark edebilirsiniz. Her ne kadar siz istemeden verilen tavsiyeler can sıkıcı olabilse de, bunları doğal karşılamaya çalışın. Kendinizi kimseye açıklamak zorunda değilsiniz. Basitçe “Teşekkürler, aklımda bulunduracağım” demek işinize yarayacaktır. Niyetlerinin iyi olduğunu ve sizin adınıza heyecanlandıklarını unutmamaya çalışın.

Gebeliğin 18. Haftası: Doktorunuza Danışın

  • Gebeliğin 18. haftasında bebeğin hareketleri ve pozisyonuyla ilgili olarak doktorunuza danışın.

  • Gebeliğin 18. haftasına kadar henüz yaptırmadıysanız, doktorunuzda bir ultrason muayenesi isteyin.

Gebeliğin 18. Haftası: Kontrol Listesi

  • Omega3’ten zengin beslenmeye çalışın.

  • Bebeğinize okumak için kitap almaya başlayın.

  • Ufaklığınıza isim düşünmeye başlayın ve ilham almak için Bebek İsimleri Sözlüğümüze göz atın.

  • Hamilelikle ilgili diğer haftalık ipuçları için üye olun:

Çerez Onayı