17 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

17 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Bu hafta, bebeğinizin cildinin altında kahverengi bir yağ tabakası oluşmaya başlar ve hamileliğiniz ilerledikçe daha fazla katman eklenir. Eklenen bu yağ enerjiye dönüşür ve doğumdan sonra bebeğinizi sıcak tutmaya yardımcı olur. Şu anda bu görevi rahminiz yerine getiriyor! Bebeğinizin cildindeki yağ üreten bezler; cildi koruyan, kaplayan ve vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olan beyaz, verniks adlı yağlı filmi üretmeye başlayabilir. Bu noktada bebeğiniz amniyotik kese içinde biraz daha aktif hale gelir. Henüz 17 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin hiçbirini hissedemeyebilirsiniz, ancak önümüzdeki haftalarda bazı küçük dönüşleri fark etmeye başlayacaksınız. Bu hafta bebeğinizin ayak tırnaklarının oluşmaya başladığını biliyor muydunuz? Bu ayın sonunda, tırnakları muhtemelen parmak uçlarına kadar uzayacak ve doğumdan kısa bir süre sonra kesilmeleri gerekecek!

17 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

17 haftalık gebelikte, bebeğiniz artık bir armut büyüklüğündedir! Bu aşamada, bebeğiniz tepeden tırnağa 12,7 cm’den biraz uzun ve 142 grama yakın bir ağırlıkta olabilir. 17 haftalık gebelik görüntüsü hakkında fikir edinmek için aşağıdaki illüstrasyona bakın:

17 Haftalık Hamile Annenin Vücudu

17 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler neler Öncelikle göğüslerinizde daha fazla büyüme ve değişiklik fark etmiş olabilirsiniz. Süt üretimine hazırlanırken göğüslere daha fazla kan pompalanır; bu yüzden daha koyu renkli damarların ortaya çıktığını görmeye başlayabilirsiniz. Hamilelerin sütyen ölçüsünün bir veya iki kup büyümesi alışıldık bir durumdur. Siz de en rahat bedeni bulmak için iyi bir sütyen satın alabilirsiniz. Bu dönemde, plasentanız da büyümekte olan bebeğinize yeterli besin ve oksijeni sağlamak ve israfı ortadan kaldırmak için büyüyor. Şu aralar, bebeğinizin bazı hareketlerini de hissediyor olabilirsiniz. Eğer ilk doğumunuz değilse bu duygunun nasıl olduğunu bildiğiniz için hareketliliği daha erken fark edebilirsiniz. Henüz bir şey hissetmediyseniz endişelenmenize gerek yok. Önümüzdeki haftalarda, midenizde çalkalanma veya hafif bir guruldama fark edeceksiniz. Son zamanlarda ayaklarınız büyüdü mü? Bunun nedeni hamilelikte kilo alımı ve vücudunuzun hamilelik sırasında ekstra sıvı tutması nedeniyle ortaya çıkan, ödem olarak da bilinen şişlik olabilir. Daha rahat kalmanıza yardımcı olması için soğuk bir ayak banyosu ile şişliği giderebilir ve ayaklarınızı fırsat buldukça havaya kaldırabilirsiniz.

17 Haftalık Gebelik: Belirtiler

17 Haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Hemoroid. Evet… Hemoroidin hangi konuda baş belası olduğunu biliyorsunuz! Hemoroidler esasen pelvik bölgede artan kan hacmi ve akışı nedeniyle aşırı genişleyen rektum damarlarıdır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha yaygın görülen hemoroidi, yüksek lifli bir diyet uygulayarak, bol su içerek ve düzenli egzersiz yaparak önleyebilirsiniz. Hemoroidi yatıştırmanın yollarını arıyorsanız, sabunsuz ve köpüksüz ılık duş alın ve uzun süre oturmaktan kaçının. Şiddetli ağrınız veya kanamanız varsa hemen sağlık uzmanınıza başvurun.

  • Kaşıntılı veya hassas cilt. Hamileliğin 17. haftasında, karnınız ve göğüsleriniz büyümeye devam eder ve cildiniz gerilir; bu da bazen çatlaklara ve kaşıntıya neden olabilir. Çatlakların oluşmasını tamamen engelleyemeseniz de sabah ve akşam bol su içerek ve cildinize nemlendirici uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz.

  • Mide ekşimesi ve hazımsızlık. Bu dönemde çoğu anne adayının sabah bulantısı geçmiş olur. Ancak mide ekşimesi ve hazımsızlık yaşıyor olabilirsiniz, bu belirtiler hamileliğin ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Her gün birkaç küçük öğün yemeye çalışın. Baharatlı yemekler ile rahatsızlığınızı artırdığını düşündüğünüz yiyeceklerden kaçının. Ayrıca yavaş yemek yemeye ve yemekten hemen sonra uzanmamaya dikkat edin.

  • Bacak ağrısı. İkinci üç aylık dönemde, uykunuz bacak krampları tarafından bölünebilir. Bu kramplara neyin neden olduğu bilinmiyor. Kramp girdiğinde yatmadan önce bacaklarınızı esnetebilir veya baldır kaslarınıza masaj yapabilirsiniz. Susuz kalmamak, fiziksel olarak aktif olmak ve rahat ayakkabılar giymek de iyi gelecektir.

  • Bel ağrısı. Genişleyen rahminiz, ağırlık merkezinizi ve duruşunuzu değiştirerek sırtınıza daha fazla baskı uyguluyor. Hamileliğiniz sırasında kilo aldıkça zaman zaman bel ağrısı yaşayabilirsiniz. Ancak egzersiz ve esneme, rahatsızlığın kısmen gidermeye yardımcı olabilir. Etkilenen bölgeye sıcak su torbası yerleştirmek de sizi rahatlatır. Mümkünse uzun süre ayakta durmaktan kaçının. Sağlık uzmanınızdan, hamileliğin 17. haftasında ve sonrasında sırt ağrılarınızı nasıl geçirebileceğiniz konusunda tavsiye isteyebilirsiniz.

Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Muhtemelen çocuğunuzun cinsiyetini öğrenmek için can atıyorsunuz. Kesin cevap almak için hala biraz erken olabilir, ancak eğer öğrenmek istiyorsanız muhtemelen 18 ila 20. haftalar arasında bir ultrason muayenesi ile çocuğunuzun cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Ancak miniğiniz ultrason aleti ile işbirliği yapabilir de yapmayabilir de! Çünkü bebeğinizin pozisyonu, alacağınız bilgiyi etkileyebilecek bir faktördür. Bu arada siz nasıl hissediyorsunuz? Bebeğiniz bir kız mı, erkek mi? Tahminde bulunmak için cinsiyet testimizi yapabilirsiniz.

  • Hiç doğuma hazırlık eğitimlerini araştırdınız mı? Yolun yarısına yaklaşırken, bu kursları incelemeye ne dersiniz? Araştırmanıza ne kadar erken başlarsanız müsait sınıflar, uygun tarih ve saatler için o kadar fazla seçeneğiniz olur. Nereden başlayacağınızdan emin değilseniz önerileriniz için sağlık uzmanınıza veya etrafınızdaki diğer ebeveynlere danışın.

  • Size önerilen genetik testlerden herhangi birini yaptırmak isteyip istemediğinize karar verin. Testlerle ilgili sorularınızı not alın ve sağlık uzmanınızdan her birinin risk ve faydaları hakkında bilgi isteyin.

  • Bu hafta biraz boş zamanınız varsa, bebeğiniz için sağlık hizmeti sağlayıcılarına bakmaya başlayabilirsiniz. Diğer ebeveynlerden tavsiye isteyebilir veya sigortanızın kapsadığı sağlık merkezlerini inceleyebilirsiniz. Sağlık uzmanınız da sizi doğru yere yönlendirecektir. Birkaç seçenek bulduktan sonra, potansiyel merkezlerle bebeğiniz doğmadan önce yüz yüze randevu ayarlayabilirsiniz. Bu önemli konu hakkında daha fazla bilgi için çocuk doktorunun nasıl seçileceğini anlattığımız makalemizi okuyabilirsiniz.

  • Hamilelik bazen en uyumlu ilişkiyi bile zorlayabilir. Bu kadar büyük bir yaşam tarzı değişikliğinin getirebileceği finansal ve pratik endişeler göz önüne alındığında bu anlaşılabilir bir durumdur. Eşinizle duygularınız hakkında konuşur ve onu taramalar, doğum öncesi eğitimler ve genel planlama gibi hamileliğinizle ilgili her aşamaya mümkün olduğunca dahil ederseniz, çatışmalardan kaçınabilir, tansiyonu düşürebilirsiniz. Dışarıdan desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız sağlık uzmanınız yakın danışmanlık ve destek gruplarını bulmanızda size yardımcı olabilir.

Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • Baş dönmesi yaşamak normal mi? Bu konuda ne yapabilirsiniz?

  • Size özel olarak önerilen herhangi bir genetik testi var mı?

  • Amniyosentez yaptırmalı mısınız? Bu isteğe bağlı bir testtir. Sağlık uzmanınız size bu test hakkında daha fazla bilgi verebilir ve size özel tavsiyelerde bulunabilir.

  • Maternal serum alfa-fetoprotein (veya kısaca MSAFP) tarama testi yaptırmalı mısınız?

  • Profesyonel masaj yaptırmak güvenli midir?

Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Bebeğiniz doğduktan sonra size destek olabilecek sağlık hizmeti sağlayıcıları hakkında araştırma yapın.

  • Balayı benzeri bir ‘doğum öncesi tatil’ mi planlıyorsunuz? Seyahate çıkmadan önce bir doktor kontrolünden geçin.

  • Kendinize en uygun sütyen bedenini bulun. Hamileliğiniz ilerlerken içinde en rahat edeceğiniz sütyeni giymeye çalışın.

  • Bebeğiniz için isim listesi oluşturun. Bebeğinizin cinsiyeti belirsiz de olsa Bebek Adı Türeticimizi kullanarak cinsiyete, temaya ve diğer birçok filtreye göre arama yapabilirsiniz.

  • Baba adaylarının karşılaşabileceği semptom ve zorluklar gibi babalara özel olarak kaleme aldığımız içerikleri okuması için eşinize önerin.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun:

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

Çerez Onayı