16 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü

16 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi

Bebeğinizin minik kasları güçleniyor! Miniğinizin başı bu hafta artık dik; üstelik kol ve bacaklarını eşgüdümlü olarak hareket ettirebiliyor. Peki 16 haftalık gebelikte başka neler ilk kez oluyor? Bebeğinizin kulakları, önümüzdeki birkaç hafta içinde sesleri duymaya başlayabilecek şekilde son haline gelmek üzere. Bebeğinizle konuşmaktan ve ona şarkı söylemekten çekinmeyin. 16 haftalık hamileyken ultrason çektirirseniz bebeğinizin dış cinsel organını görebilirsiniz. Eğer tarama net bir şekilde göstermezse sağlık uzmanınızın bebeğinizin cinsiyetini size söyleyebilmesi birkaç haftayı daha alabilir; tabii öğrenmek istiyorsanız! Hamilelik haberinizi aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmak ister misiniz? Müjdeli haberi en yakınlarınız ve sevdiklerinizle paylaşmanıza yardımcı olacak bu eğlenceli hamilelik duyuru kartlarına göz atın. Bu kartları sosyal medya duyurunuz için bile kullanabilirsiniz!

16 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü

16 haftalık gebelikte, bebeğiniz artık bir elma büyüklüğündedir; tepeden tırnağa 11,5 cm’den daha uzun ve 113 grama yakın bir ağırlıkta olabilir. Rahminizdeki amniyotik kesenin içinde bulunan bebeğinizin nasıl göründüğünü hayal etmek zor olabilir. 16 haftalık bebek görüntüsü nasıl diye merak ediyorsanız aşağıdaki illüstrasyona bir göz atın.

16 Haftalık Hamile Annenin Vücudu

Artık hamilelik döneminizin ortasına sadece dört hafta uzaktasınız. Yeterince dinleniyor musunuz? Çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı, hamilelik süresince sol ya da sağ tarafınıza yatarak uyumanızı öneriyor. 16 haftalık gebelikte karnınızın üzerinde uyumak biraz rahatsız edici olabilir. Ayrıca uzmanlar sırt üstü yatmanın vena kava, yani kanı kalbinize geri pompalayan kan damarı üzerindeki baskıyı artırabileceğini söylüyor. Sol tarafınıza yatmak dolaşımınıza iyi gelebilir; fetüse, rahminize ve böbreklerinize daha iyi kan akışı sağlar. Uyurken dizlerinizin arasına bir yastık yerleştirebilirsiniz. Rahatınızı artırmaya yardımcı olması için karnınızı destekleyecek bir yastık daha kullanabilirsiniz. Yine de rahat bir uyku pozisyonu bulamazsanız sağlık uzmanınıza danışmanızı öneririz. Önümüzdeki 20 hafta içinde veya sonrasında bebeğinizin ilk hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz. Buna hızlanma denir. Henüz bir şey hissedemiyorsanız endişelenmeyin. Miniğiniz hala çok ufak ve her hamilelik süreci farklıdır. Bebeğinizin hareketleri de kendisi gibi küçük; bu nedenle hissettiklerinizin bebeğin hareketinden mi yoksa guruldamadan, açlıktan veya gazdan mı kaynaklandığını ayırt etmek zor olabilir.

16 Haftalık Gebelik: Belirtiler

16 Haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:

  • Cilt değişiklikleri. 16 haftalık gebelikte annedeki değişikliklerin en başında cilt değişiklikleri gelir. “Hamilelik parıltısını” duymuşsunuzdur; şimdi bu fenomeni deneyimleme sırası sizde olabilir! Damarlarınızda artan kan hacmi ve daha fazla yağ üretimi sağlayan hamilelik hormonları, cildinizin kızarık ve nemli görünmesine neden olabilir. Birçok kadın bu zamanlarda cildinin görünüşünü sevse de ara sıra melazma adı verilen koyu lekelerden (genellikle bebeğiniz doğduktan sonra kaybolur) veya sivilce alevlenmesinden muzdarip olmak da mümkündür. Sivilceleri engellemek için yüzünüzü günde iki kez hafif bir temizleyici ve ılık suyla yıkayın. Ayrıca doktorunuzdan veya dermatoloğunuzdan hamilelik sırasında kullanabileceğiniz güvenli ürünler önermesini isteyebilirsiniz.

  • Burun kanaması. 16 haftalık gebelikte, artan dolaşım ve yüksek hormon seviyeleri nedeniyle bazı anne adaylarının burnu kanayabilir. Hamilelik sırasında burun kanamaları normaldir ancak bu kanamaların üstesinden gelmek kimi zaman zor olabilir. Evinizdeki havanın nemini artırarak, burun deliklerinizin kenarlarını vazelin ile nemlendirerek ve burnunuzu sümkürerek iki burun deliğini de ayrı ayrı nazikçe temizleyerek burun kanamalarını en aza indirebilirsiniz.

  • Bel ağrısı. Hamileyken ortaya çıkabilecek en yaygın semptomlardan biri olan bel ağrısı, bazı yöntemlerle önlenebilir veya azaltılabilir. Örneğin, ılık bir duş alabilir, çok çalışan kaslarınızı gevşetmek için sırtınızı düzenli olarak esnetebilir, duruşunuza dikkat edebilir ve alçak topuklu ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Egzersiz de bel ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle hamilelik egzersizi hakkında bilgi edinebilir veya sağlık uzmanınızdan bu konuda rehberlik isteyebilirsiniz.

  • Baş dönmesi. Bazen oda dönüyormuş gibi mi hissediyorsunuz? Anne adayları arasında baş dönmesine sık rastlanır. Hamilelik sırasında dolaşımda değişikliğe neden olan hormonların bir yan etkisi olan baş dönmesini önlemek için bol bol su için ve uzun süre ayakta durmaktan kaçının. Başınız döndüğünde yan yatmayı deneyin. Eğer egzersiz yaparken başınız dönüyorsa sağlık uzmanınıza başvurun.

16 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Hamile olmak tam da bu aşamada daha eğlenceli hale gelebilir! Erken hamileliğin rahatsız edici semptomları ortadan kalkmış olabilir; eğer öyleyse enerjiniz daha yüksek olacaktır. Yürüyüş, yüzme veya hamile yogası ile orta derecede aktif kalarak bu zamanın tadını çıkarın.

  • Her anne adayında farklı olsa da 16 haftalık gebelikte karnınızın belli olmaya başlaması olağandışı bir durum değildir. Karnınız büyüdükçe size daha rahat hissettirecek hamile kıyafetleri ile kendinizi şımartabilirsiniz. Biraz eğlenmek için Hamilelik Tarzınız Nedir? testimizi yapın.

  • Göğüsleriniz büyürken sizin için en doğru bedeni bulmak için iyi bir sütyen alışverişine çıkabilirsiniz. Sırt kayışı geniş, göğüslerinizi tamamen kavrayan ve askısı genişletilebilen sütyenleri tercih edin. Egzersiz yapıyorsanız hamileliğiniz ilerledikçe daha büyük bedenlerde destekleyici spor sütyenlerine ihtiyacınız olabilir.

  • Uyurken kendinizi rahatsız hissediyorsanız yan yatabilir ve dizlerinizin arası ile karnınızın altı gibi ihtiyaç duyduğunuz her yerde ekstra yastık kullanabilirsiniz. Özel hamilelik yastıkları da bir seçenektir.

  • İkinci üç aylık dönem, tıpkı balayı gibi kısa bir ‘doğum öncesi tatil’ geçirmek için harika bir zamandır. Bir hafta sonu tatili için yakınlarda bir yere gidebilir veya uçağa binmeyi değerlendirebilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce sağlık uzmanınıza danışmak her zaman en güvenlisidir. Eğer uçağa binecekseniz uçuşla ilgili havayolu düzenlemelerini kontrol edin. Biraz eğlenmek ya da biraz tatil hayali kurmak için testimizi yapın: İdeal ‘Doğum Öncesi Tatil’ Hedefiniz Nedir?

  • Bu ikinci hamileliğiniz mi? Bu hamilelik süreci, ilkinden farklı olabilir. İkinci hamileliğiniz sırasındaki gebelik belirtilerinin ilkinden nasıl farklı olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

16 Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın

  • 16 haftalık gebelikte kilo alımınız nasıl? Hamileliğinize sağlıklı bir VKİ'de (18,5 ile 24,9 arasında) başladıysanız büyük olasılıkla doğum yapana dek her hafta yarım kilo alacaksınız. Sağlıklı şekilde kilo almak için nasıl besleneceğinizden veya ne kadar kilo almanız gerektiğinden emin değilseniz sağlık uzmanınıza danışarak bir beslenme uzmanıyla görüşmenin faydalı olup olmayacağını öğrenebilirsiniz.

  • MSAFP testini önerir misiniz? 16 ila 18. haftalar arasında yapılan bu basit kan testi, Down sendromu ve spina bifida gibi doğum komplikasyonlarını tarar. Tüm anne adaylarının doğum komplikasyonları için tarama testleri yaptırması önerilir. Dilerseniz bu konudaki risk ve faydaları öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.

  • Amniyosentezi önerir misiniz?

16 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz

  • Bebeğiniz doğduktan sonraki çocuk bakımı seçeneklerinin maliyetlerini araştırın. Evde kalan bir ebeveyn olmayı planlayabileceğiniz gibi çevrenizdeki çocuk bakım merkezleri veya evde bakım sağlayıcılarla da anlaşabilirsiniz.

  • Bu üç aylık dönemde ihtiyacınız varsa bir diş tedavisi de planlayabilirsiniz. Son altı ayda düzenli diş muayenesi yaptırmadıysanız şimdi bunun için ideal bir zaman.

  • ‘Doğum öncesi tatil’ için partnerinizle birlikte rahatlatıcı bir tatile çıkın. Seyahatinizden önce sağlık uzmanınıza görünüp bir doğum öncesi muayenesi yaptırmayı ve tatil için onayını almayı unutmayın.

  • Karnınız belirginleşmeye başlarken, sosyal medya paylaşımlarınız veya yalnızca ailenize özel hatıralarınız için ‘karından bebeğe’ aylık dönüm noktası kartlarımızı indirmek ister misiniz?

  • Hamileliğinizi arkadaşlarınıza, ailenize veya iş arkadaşlarınıza henüz duyurmadıysanız, bu 30 eğlenceli hamilelik duyurusu fikrine göz atın.

Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun:

Bu makaleyi nasıl yazdık?

Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

Çerez Onayı