Gebeliğin İlk Üç Ayı: 0-13. Haftalar
Gebeliğinizin ilk üç ayına hoş geldiniz. Sizin için küçüğünüzün gelişimi ve bir anne adayı olarak sizi neler beklediği, ayrıca bu önemli dönemde aklınızda bulundurmanız gereken bazı ipuçları hakkında kullanışlı bilgiler derledik.
İlk Üç Ayda Bebeğinizin Gelişimi
Gebeliğin ilk üç ayında, karnınızdaki yolculuğuna minik bir hücre yığını olarak başlayan şey, hızla büyük erik boyutunda bir fetüse dönüşür. Bu ilk üç ayda küçüğünüzün kalbi, akciğerleri, karaciğeri, omuriliği, başı, minik kol ve bacakları şekillenir. Bu arada rahminiz hızla konforlu bir yuvaya dönüşür. İlk üç ayın sonunda ayrıca plasenta ve göbek bağı da yerlerini alır.
İkinci üç aya kadar hissedemeyecek olsanız da küçüğünüzün kıpırdanmaya başladığı 9. hafta ve kalp atışlarının ultrason taramasında duyulabilecek kadar yüksek sesli olduğu 11. hafta, ilk üç ayın heyecan verici kilometre taşları arasındadır. Üçüncü ayın sonunda, tüm hayati organlar ve vücut uzuvları, henüz minicik olsalar da yerli yerindedir.
İlk Üç Ayda Sizi Neler Bekliyor
İlk üç ayın tipik gebelik belirtilerini yaşadığınız halde hamile olup olmadığınızdan emin değil misiniz? Evde yapılan gebelik testleriyle şüphelerinizi doğrulayabilir ve hala emin değilseniz bir doktora gidebilirsiniz. Büyük bir ihtimalle bebeğinizi ne zaman doğuracağınızı da merak edeceksiniz. Bunun için kullanışlı Doğum Tarihi Hesaplayıcımıza mutlaka göz atın.
Anne adaylarının bir kısmına, gebeliğin ilk üç ayı zor gelir. Bir yandan hassas göğüsler, hazımsızlık, kramplar ve sık idrara çıkma gibi rahatsız edici ilk üç ay belirtileriyle uğraşırken, diğer yandan duygusal iniş çıkışlar yaşayabilirsiniz.
İlk üç ayda “sabah bulantıları” yaşarsanız, bazı basit stratejilerle bulantılarla savaşırken, bunu hamile olduğunuzun kesin bir belirtisi olarak görmeye çalışabilirsiniz.
Ayrıca olmadık gıdalara aşerebilirsiniz. Bazen tuhaf olsalar da, genellikle endişelenmenizi gerektirecek bir şey yoktur.
İlk üç ayın her haftası yeni ve ilginç şeyler getirir. Bu ilginç değişimleri Gebelik Takvimi’ni kullanarak takip edebilirsiniz. Göz açıp kapayıncaya kadar ikinci üç aya girmiş olacaksınız.
İlk Üç Ay İçin Aklınızda Bulunsun
Yiyip içtiğiniz her şey, içinizde büyüyen küçüğünüzü etkiler, bu nedenle gebelikte sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Doktorunuza folik asit ve vitaminler konusunda danışın. Hangi besinlerin güvenli olduğunu, hangilerinin olmadığını öğrenin —örneğin az pişmiş deniz kabukluları, pastörize edilmemiş peynirler tüketmemeniz gerekir. Alkol, sigara ve ilaçlar zararlı olabilir, o yüzden tüm bunlardan uzak durmak en iyisidir. Kahveye (ve çikolataya) gelince, kafeini günde 200 miligramla sınırlamanız önerilmektedir (yaklaşık bir fincan türk kahvesi ya da bir bardak nescafe).
İlk üç ay aynı zamanda kendinize, gebeliğiniz boyunca ve doğumda yardımcı olabilecek iyi bir doğum uzmanı bulma zamanıdır.
Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Rahatlamaya çalışın ve hamileliğinizin bu erken döneminde bolca dinlenin. Yeni bir hayat kurmak çokça enerji ister ve bebeğinizi kucağınıza almadan önce, önünüzde iki üç aylık bir dönem daha var.
gebelikte birinci trimester - checklist