Sabah Bulantısı: Hamilelikte Bulantı ve Kusma

Sabah Bulantısı: Hamilelikte Bulantı ve Kusma

Gebelikte mide bulantısı veya kusma yaşıyorsanız, yalnız değilsiniz! Pek çok anne adayı, ilk bir veya iki ayda hamilelikte bulantı ve kusma, yaygın olarak sabah bulantısı olarak bilinir, yaşamaktadır. Hamilelikte mide bulantısının neden oluştuğunu, sabah bulantısının ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini ve belirtilerinizi hafifletmek için bazı yararlı ipuçlarını öğrenmek için okumaya devam edin.

Hamilelikte Sabah Bulantısı Nedir?

Sabah bulantısı, hamilelik sırasında ortaya çıkan mide bulantısı veya kusma halidir. "Sabah" bulantısı adı verilse de, bu hamilelik belirtisi günün herhangi bir saatinde yaşanabilir.

Sabah Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Sabah bulantısı genellikle hamileliğin 4 ila 9. haftalarda başlar ve sonraki ay en yoğun şekilde hissedilebilir.

Unutmayın ki, hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar sorusunun cevabı her anne adayı için farklı olabilir ve hatta aynı annenin farklı hamileliklerinde bile değişiklik gösterebilir. Bazı anne adayları hiç sabah bulantısı yaşamazlar ancak diğer erken gebelik belirtilerini deneyimleyebilirler.

Hamileliğinizin hangi aşamasında olduğunuzdan emin değilseniz, doktorunuza danışmanız iyi bir fikir olabilir.

Sabah Bulantısı Ne Zaman Zirve Yapar?

Eğer sabah bulantısının ne zaman en şiddetli olduğunu merak ediyorsanız, bunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Bazı anne adayları hamilelikte çok mide bulantısı yaşarken, diğerleri daha hafif semptomlar yaşayabilir. Ancak hamilelikte aşırı mide bulantısı ve kusmanın genellikle hamileliğin 8 ila 10. haftaları civarında zirve yapması yaygındır.

Hamilelikte Sabah Bulantısı Ne Zaman Biter?

Şimdi, sabah bulantısının ne zaman başlayıp zirve yaptığını ele aldığımıza göre, " Peki Hamilelikte mide bulantısı ne zaman geçer ? " diye merak ediyor olabilirsiniz. Uzmanlara göre, hamilelerin yüzde 70 ila 85'i ilk trimesterde bulantı yaşar ve çoğu kişi semptomlarının genellikle ikinci trimesterde, yani yaklaşık 16. hafta civarında geçtiğini fark eder. Her hamilelik kendine özgüdür. Bazı anneler birkaç ay boyunca bu belirtilerle uğraşabilirken, az sayıda anne tüm hamileliği boyunca bu durumları yaşayabilir.

Hamilelikte Sabah Bulantısı Belirtileri

Hamilelikte sabah bulantısı nasıl hissedilir? Birçok kişi sabah bulantısını, kusmanın eşlik edebileceği ya da etmeyeceği bir mide bulantısı hissi olarak tanımlar.

Sabah bulantısı günün herhangi bir saatinde yaşanabilir. Her gün kısa bir süre yaşanabilir, gün içinde ara ara ortaya çıkabilir veya tüm gün devam edebilir. Her anne adayı bu durumu farklı yaşar ve erken hamilelikteki deneyimleriniz tamamen size özgüdür.

Sabah bulantınız varsa iştah kaybı, mide ekşimesi, reflü veya mide kazınmaları da yaşayabilirsiniz. Ayrıca bazı yiyeceklerin veya kokuların mide bulantınızı veya kusmanızı tetiklediğini fark edebilirsiniz. Bu nedenle, hamilelikte sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek faydalı olabilir.

Hamilelikte Sabah Bulantısına Ne Sebep Olur?

Uzmanlar, mide bulantısının nedenleri konusunda tam olarak emin olmasalar da, sabahları mide bulantısı hissetmenizin hamileliğin erken dönemlerinde yükselen hCG ve östrojen hormon seviyeleri ile bağlantılı olabileceğini düşünüyorlar.

Bu hormonal değişiklikler duyularınızı da artırabilir. Yani, bazı kokulara karşı daha hassas olabilirsiniz ve tatlar size farklı gelmeye başlayabilir; mesela her şey ekşi ya da acı gelebilir veya her şeyin tadı değişik gelebilir. Ayrıca hamilelik, hormonal ve duygusal değişikliklere neden olabilir.

Hamilelikte Sabah Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte sabah bulantısı gerçekten zordur ve birçok anne adayı bunu bilir. Eğer "hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir" diye düşünüyorsanız, tamamen önleyemesek de belirtilerinizi hafifletmenin bazı yolları mevcut:

  • Bol sıvı tüketin.

    Yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Su içmek, vücudunuzun sıvı dengesini koruyarak susuzluktan kaynaklanan mide bulantısının kötüleşmesini önleyebilir.

  • Bolca dinlenin ve stresi azaltın.

    Yeterli dinlenme ve yoga, meditasyon veya derin nefes egzersizleriyle stresi yönetmek, sabah bulantısının şiddetini azaltmaya yardımcı olabilir.

  • Tetikleyicilerden kaçının.

    Bazı kokular, yanıp sönen ışıklar veya sıcak ortamlar gibi tetikleyicilerden uzak durmak, mide bulantınızı hafifletebilir. Odaları güzelce havalandırmak ve vantilatör ya da hava temizleyici kullanmak da faydalı olabilir.

  • Gebelik vitaminlerini alın.

    Gebelik vitaminlerini atıştırmalıklarla veya yatmadan önce almak, mide bulantısını azaltabilir. Çiğnenebilir veya jel formdaki alternatiflere geçmek de iyi bir çözüm olabilir. Gebelik vitaminlerinizi alırken, folik asit ve diğer önemli besinleri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun.

  • Ağız bakımına dikkat edin.

    Kusma sonrası ağzınızı su ve kabartma tozu karışımıyla çalkalamak, dişlerinizi mide asidinden korumaya yardımcı olabilir.

  • Alternatif terapileri deneyin.

    Bazı kişiler, hipnoz, aromaterapi, akupunktur seansları ya da akupresür bileklikleri gibi alternatif terapilerle sabah bulantısına çözüm bulabiliyor. Bu alternatif terapilerden herhangi birini denemek istiyorsanız, önce doktorunuza danışın.

Bu stratejiler, hamilelikte sabah bulantısıyla başa çıkmak ve konforunuzu artırmak için etkili olabilir. Yeni bir tedaviye başlamadan önce daima doktorunuza danışın.

Hamilelikte Sabah Bulantısı İlaçları

Hamilelikte mide bulantısı takviyeleri ve ilaçları ile ilgili olarak ise, doktorunuz kişisel durumunuza göre bulantıyı hafifletmek için bulantı hapı önerebilir, doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Sabah Bulantısı Sırasında Tüketilmesi Gereken Yiyecekler

Daha küçük ve sık öğünler yemek, tuzlu kraker atıştırmak ve zencefil çayı veya gazozu içmek ya da zencefilli şeker emmek, mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sabah kalkar kalkmaz birkaç kraker veya tost yemek de mideyi yatıştırabilir.

Sabah bulantısıyla baş etmekte zorlanıyorsanız, doktorunuz size muz, pirinç, elma püresi, tost ve çay gibi kolay sindirilen yiyecekleri içeren BRAT diyetini önerebilir. Bu dönemde yağlı, baharatlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir çünkü semptomlarınızı kötüleştirebilir.

Bazı uzmanlar, protein açısından zengin yiyeceklerin mide bulantısını, karbonhidratlı yiyeceklerden daha etkili bir şekilde yatıştırabileceğini öne sürüyor. Her öğüne protein ekleyip etkisini gözlemleyebilirsiniz.

Mide bulantısı ve kusmaya ne yardımcı olur

Bulantıya iyi gelen yiyecekler genellikle hafif ve sindirimi kolay olanlardır. Kustuktan sonra ne yenmeli diye düşünüyorsanız, mideyi rahatlatacak hafif yiyecekler tercih etmek iyidir. Ayrıca, kustuktan sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız, vücudunuzun sıvı dengesini korumak için küçük yudumlarla su içmek önemlidir.

Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?

Sabah bulantısı hamilelik sırasında normal bir durumdur ancak aşağıdakilerden herhangi birini yaşıyorsanız, doktorunuzu arayın:

  • İdrar yapamıyorsanız, çok az idrar yapıyorsanız veya günde üç kereden az idrar yapıyorsanız

  • İdrarınız koyu renkte veya güçlü bir kokuya sahipse

  • 24 saat veya daha uzun süre herhangi bir yiyecek veya içeceği midenizde tutamıyorsanız

  • Kilo almanız durduysa veya bir ila iki hafta içinde 2,5 kg veya daha fazla kilo kaybettiyseniz

  • Cildiniz, ağzınız ve dudaklarınız çok kuruysa

  • Ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa

  • Kolayca yoruluyor ve kafanız karışıyorsa

  • Kalbiniz hızlı veya çarpıntılı atıyorsa.

Geçmeyen mide bulantısı yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Sonuç

Sabah bulantısı hamileliğinizde erken başlayabilir (genellikle 4 ila 9. haftalar arasında) ve tipik olarak ilk trimesteriniz bitince biter. Ancak her bireyin hamileliği benzersiz olduğundan sizin deneyiminiz farklı olabilir.

Sabah bulantısı çok yaygın bir hamilelik belirtisidir ve sadece sabahları değil, günün herhangi bir saatinde meydana gelebilir. Neyse ki, gün içinde tuzlu kraker atıştırmak ve zencefil çayı yudumlamak işe yarayabilir.

Eğer susuzluk yaşıyorsanız, kilo veriyorsanız veya belirtileriniz çok şiddetliyse, tedavi için doktorunuza başvurmanız en iyisidir.

Neyse ki, çoğu hamile kadın sabah bulantısının ikinci trimesterde geçtiğini fark eder. Bu arada, sabah bulantısıyla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, bunu yeni bir hayatın başlangıcını müjdeleyen hoş bir hatırlatma olarak düşünmeye çalışın ve kişisel tavsiye ve rehberlik için doktorunuza danışın.

Bu Makaleyi Nasıl Yazdık

Bu makaledeki bilgiler, Amerikan Pediatri Akademisi ve Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji gibi saygın tıbbi ve resmi kaynaklardan alınan uzman görüşlerine dayanmaktadır. Bu makale için kullanılan kaynakların tam listesini aşağıda bulabilirsiniz. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Her zaman tam teşhis ve tedavi için sağlık uzmanlarına danışın.

Kaynaklar

Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji. Hamileliğiniz ve Doğumunuz: Ay Ay , 7. baskı. (Washington, DC: Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji, 2021).

Mayo Clinic. Sağlıklı Bir Hamilelik Rehberi , 2. baskı. (Rochester, MN: Mayo Clinic Press, 2018).

Çerez Onayı