Hamilelik sırasında kaçınılmaz Tehlike İşaretleri
Hepsi keyifli deneyimler olmasa da, kadınların gebelik sırasında yaşadıkları belirtilerin büyük çoğunluğu normaldir. Bunlar sadece hamile olmanızın bir sonucudur. Yine de kolaylıkla endişelenebilir ve her şeyin yolunda olup olmadığını, değilse nasıl anlayabileceğinizi merak edebilirsiniz. Gerçek komplikasyonlar çok nadir görülmesine rağmen, nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmek her zaman iyidir. Gebelikte doktora danışmanızı gerektiren bazı uyarı işaretlerini öğrenmek için, okumaya devam edin.
Ufaklığınızın gelişini ve ne kadar ilerlediğinizi öğrenmek için doğum tarihi hesaplayıcımıza göz atın.
Gebelikte Uyarı İşaretleri
Unutmayın, bu belirtilerin bazıları normal gebelik belirtileri olabilir, ancak aynı zamanda daha ciddi başka bir sorunun belirtisi de olabilir. Bu nedenle aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza danışın:
İnatçı karın ağrısı. Kendinize “karın bölgesinde ağrı gebelikte sık görülen bir belirti midir“ diye sorabilirsiniz. Örneğin, yuvarlak bağ ağrısıyla ilişkili rahatsızlıklar tamamen normal olabilir, ancak muhtemelen ateş veya titremenin eşlik ettiği bir ağrı, bazı şeylerin yolunda gitmediğine işaret edebilir. Bu durumda yapılacak en iyi şey, doktorunuza danışmaktır.
Şiddetli baş ağrısı. Gebelikte baş ağrısı, hormonal değişiklik, stres ve yorgunluk gibi çeşitli etkenlere bağlı olabilir. Ancak baş ağrınız şiddetliyse, yüksek tansiyon ya da preeklampsi adı verilen yüksek tansiyon rahatsızlığının işareti olabilir. Preeklampsi, sizin ve bebeğinizin sağlığını korumak için tedavi edilmesi gereken ciddi bir sorundur.
Görme bozukluğu. Geçici görme kaybı, bulanık görme ya da ışık hassasiyeti gibi görme yeteneğindeki değişimler, hipertansiyon ya da preeklampsiye bağlı sorunlar olabilir.
Bayılma ya da baş dönmesi. Hafif baş dönmeleri, gebeliğin erken dönemlerinde normal sayılan bir belirti olabilir. Kan dolaşımı sorunları ya da düşük kan şekeri seviyesine bağlı olarak gebeliğin ileriki aşamalarında da başınızın döndüğünü hissedebilirsiniz. Ama eğer bu baş dönmeleri geçmek bilmiyorsa, bayılacak gibi hissediyor ya da gerçekten bayılıyorsanız; baş dönmesine bulanık görme, vajinal kanama, baş ağrıları ya da karın bölgesinde ağrı eşlik ediyorsa, sorunun tanı ve tedavisi için doktorunuza başvurmalısınız.
Sıradışı kilo alımı ve şişme ya da şişkinlik. (Aşırı yemeye bağlı olmayan) ani ve fazla kilo alımı, preeklampsi ihtimaline bağlanabilir. Aldığınız kilolara yüzünüz ve ellerinizde (ödem) şişkinliğin de eşlik ettiğini fark edebilirsiniz. Unutmayın, ayaklarınız ve ellerinizde bir miktar şişme olması normal olabilir, ama gözetim altında tutulmalıdır.
İdrar baskısı ya da idrarda yanma. İdrara çıkma isteğiniz arttığı halde çıktığınızda sadece birkaç damla geliyorsa ya da yaparken yanma hissediyorsanız, bu idrar yolları enfeksiyonu belirtisi olabilir. İdrar yolları enfeksiyonunun diğer belirtileri ateş, titreme ya da kanlı idrardır. Doktorunuz belirtilere tanı koyarak bakteriyel enfeksiyonu, bir soruna yol açmaması için tedavi edebilir. Diğer belirtiler olmadan idrara sık çıkmanın, gebeliğin ilk döneminde ve bebeğiniz geliştikçe mesaneye baskı yapacağı için gebeliğin son dönemlerinde sık rastlanan bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Sürekli ve şiddetli kusma. Bulantı ve kusma, ilk üç ayda tamamen normal bir belirti olabilir. Yaygın olarak “sabah bulantısı” olarak bilinse de sadece sabahları görülmeyebilir. Ancak sabah bulantınız şiddetliyse (ve bayılacakmış gibi olma ya da kusmukta kan gibi başka belirtiler eşlik ediyorsa) doktor müdahalesi gerektiren, hiperemezis gravidarum adı verilen bir durum olabilir. İlk üç aydan sonra kusmanız devam ediyorsa, ciddi herhangi bir sorun riskini ortadan kaldırması ve bulantıyı tedavi etmesi için doktorunuza danışın.
Midenin üst kısmında, kaburgaların altında şiddetli ağrı. Bu ağrı (özellikle de bulanık görme, şiddetli baş ağrısı ya da bulantı eşlik ediyorsa) yüksek tansiyon göstergesi veya preeklampsi denen bir sorunla bağlantılı olabilir. Doktorunuz rutin kontrolleriniz sırasında tansiyonunuzu kontrol edecektir, ancak herhangi bir preeklampsi belirtisi fark ederseniz, doktorunuzla hemen iletişime geçin.
Tüm vücutta kaşıntı. Vücutta herhangi bir döküntü görülmeksizin yaşanan yoğun kaşıntı, hamileliğin son dönemlerinde görülen, karaciğer kaynaklı, gebelik kolestazı olarak bilinen tıbbi bir sorun olabilir. Aşırı kaşıntınız olursa, hemen doktorunuzla iletişime geçin. Unutmayın, gebelikte kaşıntı tamamen normal de olabilir. Çünkü bebeğiniz büyüdükçe cildiniz gerilir, cildiniz gerildikçe kurur, bu da karın, göğüs ve kasık bölgelerinde kaşıntıya yol açar.
Vajinal kanama ya da lekelenme. Gebeliğin başlarında, yerleşme kanaması olarak bilinen lekelenmenin yaşanması normal olabilir, ama aynı zamanda plasenta previa ya da rahim ağzı enfeksiyonu belirtisi de olabilir. Şüpheye düşerseniz, herhangi bir kanama ya da lekelenme gördüğünüzde doktorunuza söyleyebilirsiniz.
Erken (gebeliğin 37. haftasından önce) rahim kasılmaları. Bunlar gayet normal sayılan Braxton Hicks alıştırma kasılmaları olabilir, ama kasılmalarınız inatçıysa (hareket ettiğiniz ya da pozisyon değiştirdiğinizde durmuyorsa), ağrılı ve düzenli hale geldiyse, erken doğum belirtisi olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
37. haftadan önce vajinadan sıvı boşalması ya da sızıntısı. ”Suyun gelmesi” olarak da bilinen kesenin erken yırtılması, gebeliğin daha zamanı dolmadan önce vajinadan damlama, düzenli sızıntı ya da suyun boşalmasına neden olabilir. Böyle bir durumu fark ederseniz, hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz size yapılması gereken en doğru şeyi söyleyecektir. Gebelik süresi dolduğunda suyun gelmesiyse, doğumun başladığını gösterir.
Bebeğin hareketlerinin azalması. Kadınlar, hamileliklerinin 18 ila 25. haftaları arasında bebeklerinin çırpındığını, tekmelediğini ve oradan oraya döndüğünü hissederler. Üçüncü üç aya girdiğinizde, bebeğinizin hareketlerini izlemeyi deneyebilirsiniz. Her gün yaklaşık aynı saatte uzanın ve 10 tekme, dönüş ve çırpınma hissedene kadar geçen zamanı takip edin. Bu birkaç dakika alabilir, ama bebeğiniz hiç hareket etmeden bir saat geçtiyse, hafif bir şeyler atıştırıp yeniden uzanın ve yine deneyin. Bu hareketleri bir deftere not edebilirsiniz. Bir hareketsizlik fark ederseniz ya da bebeğiniz alışık olduğunuz kadar hareket etmiyorsa, her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuzu arayın.
Dış gebelik belirtileri. Dış gebeliğin bazı belirtileri, normal gebeliğin ilk dönem belirtileriyle aynıdır. Ama gebeliğin ilk zamanlarında karın bölgesi ya da pelviste ağrı, bayılma hissi ya da omuz ağrısına hafif bir vajinal kanama eşlik ediyorsa, en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.
Bunlardan herhangi birini yaşıyorsanız, hemen doktorunuzu arayın, ancak unutmayın, bunlar ihmal etmemeniz gereken gebelik belirtilerinden sadece bir kısmıdır. En ufak bir şüphe duyarsanız ya da bir şeylerin yanlış gittiğini hissederseniz, yapılacak en doğru şey, doktorunuza danışmak olacaktır. Böylece hem endişeden kurtulur hem de eğer bir sorun varsa hızla çözülmesini sağlamış olursunuz.
Prima Kulübü'ne katılın ve: