Plasenta Previa nedir ve nasıl tedavi edilir?
Plasenta previa anne adaylarının çok küçük bir kısmını etkileyen bir durumdur. Besin ve oksijeni bebeğe taşıyıp atıkları bebekten uzaklaştıran plasentanın normal dışı büyüme ve yerleşmesidir. Durum hakkında daha fazlasını öğrenmek, en iyi tedavi ve baş etme yolları için, okumaya devam edin.
Plasenta Previa Nedir?
Çoğu gebelikte plasenta rahmin kenarı ya da üstüne yerleşir. Plasenta previa, plasentanın rahmin aşağı kısımlarına yerleşip rahim boynunu kısmen ya da tamamen kapattığı ender bir durumdur. Bu da doğumda, hatta gebelik sırasında şiddetli kanamaya neden olabilir.
Gebeliğin erken döneminde plasenta previa tanısı, özellikle de plasentanın rahim boynunu sadece kısmen kapladığı marjinal plasenta previa tanısı konulan çoğu kadında bu rahatsızlık kendiliğinden düzelir. Ancak plasentanın rahim boynunu tamamen kapladığı total plasenta previa durumunda doğumdan önce kendiliğinden düzelmesi pek olası değildir.
Plasenta Previa Semptomları Nelerdir?
Plasenta previa’nın ana belirtisi, gebeliğin ikinci yarısında vajinadan gelen ağrısız kanamadır. İkinci ya da üçüncü üç ayınızda herhangi bir kanama olursa, doktorunuzu arayın. Eğer kanama şiddetliyse acil yardım isteyin.
Plasenta Previa’nın Nedenleri Nelerdir?
Plasenta previa’nın nedenleri bilinmemektedir, ancak bazı olası risk faktörleri şunlardır:
Daha önce bebeğiniz olduysa
Daha önce sezaryen ya da rahimden ur alınması gibi rahminizde yara bırakabilecek bir ameliyat ya da operasyon geçirdiyseniz
Daha önce de plasenta previa ile karşılaştıysanız
İkiz, üçüz ya da daha fazla bebek taşıyorsanız
35 yaş üzeriyseniz
Sigara içiyorsanız
Plasenta Previa’nın Riskleri Nelerdir?
Komplikasyon riskini azaltmak için doktorunuzun sizi ve bebeğinizi izlemesi önemlidir. Plasenta previa’nın olası riskleri şunlardır:
Şiddetli kanama. Bu doğum öncesi, doğum sırası ya da sonrasında gerçekleşebilir.
Erken doğum. Bebeğiniz henüz dönemi tamamlamamış olsa da, kanama acil sezaryen müdahalesini gerektirebilir.
Bende Plasenta Previa Olduğunu Nasıl Anlarım?
Plazenta previa'nız varsa, doğum öncesi rutin muayenelerinizde veya ikinci üç aylık ultrason sırasında ortaya çıkar. Emin olmak ya da daha kapsamlı bir teşhis için, doktorunuz çubuk benzeri bir cihaz kullanarak transvajinal bir ultrason yapmak zorunda kalabilir.
Doktorunuz herhangi bir plasenta previa belirtisi görür ya da şüphelenirse, plasentanın kesin yerini saptamak ve gebelik sırasında kendiliğinden düzelip düzelmeyeceğini anlamak için ayrıca bir ultrason daha yapabilir.
Gebeliğiniz sırasında ağır bir kanamayla karşılaşırsanız, hemen doktorunuza ya da hastaneye gitmelisiniz.
Doktorum Plasenta Previa İçin Ne Yapabilir?
Plasenta previa ender görülür. Eğer sizde varsa, durumun önem derecesi sizin ve bebeğinizin sağlık durumuna; doğuma kalan süre, plasentanın konumu ve rahim boynunu ne kadar kapladığı gibi etkenlere bağlıdır. Doktorunuz plasenta previa’nın kendiliğinden düzelip düzelmeyeceğini gözlemleyecek, düzelmeyecekse sizi olabildiğince doğal doğum süresine yaklaştırmayı hedefleyecektir.
Eğer gebeliğinizin son dönemlerindeyseniz ve hala plasenta previa’nız varsa, doktorunuz sezaryen önerebilir. Plasentanız rahmin aşağı bölgelerindeyse, ama rahim boynunu kaplamıyorsa, normal doğum yapma olasılığınız vardır, ancak bunu doktorunuza danışmanız gerekir.
Her halükarda en önemli şey kendinize iyi bakmanız, mümkün olduğunca dinlenmeniz ve egzersiz gibi kanamayı tetikleyebilecek aktivitelerden kaçınmanızdır.
Plasenta previa hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Bu ender rastlanan bir durumdur ve doktorunuz tanı koysa ya da plasenta previa belirtileri gösterseniz bile, kendi kendine iyileşme olasılığı yüksektir. Kendiliğinden düzelmezse de, doktorunuz sizi ve bebeğinizi güvende ve sağlıklı tutmak için gerekenleri yapacaktır.
Prima Kulübü'ne katılın ve: