Prematüre bebek masaj teknikleri
Cherry Bond uzmanlığıyla.
Bebeğinize masaj yaparak onu rahatlatıp sakinleştirmeniz mümkün. Bu şekilde üzerindeki duygusal ve fiziksel stresi azaltarak daha iyi uyumasını da sağlayabilirsiniz. Masaj ayrıca bebeklerde kabızlığı ve koliği de önler, bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırır. Hatta burun tıkanıklıklarının bile açılmasını sağlar.
Masaj bir yenidoğan bebeğin tüm sistemini harekete geçirerek, sağlıklı bir şekilde büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Masaj hareketleri prematüre bebeklere de uyarlanabilir. Tabii öncelikle bebeğinizin doktoruna ya da hemşiresine danışmanızda fayda var. Hatta mümkünse sizi bu konuda eğitmelerini de isteyebilirsiniz.
Bebeğinizi yakından gözlemleyerek onun masaja hazır olmadığını da anlayabilirsiniz. Ona dokunurken, okşarken verdiği tepkiler bu konuda en büyük yardımcınız olacaklar.
Unutmayın
Bebeğinizin vücudunda dokunulmasından hoşlandığı bir bölgesiyle başlayın. Baş, eller, ayaklar en çok tercih edilenlerdir.
Masaja başlarken onun verdiği tepkileri izleyin. Masaj için en uygun zaman bebeğinizin ne çok aç ne de fazla tok olduğu aralıklardır. Bebeğiniz enerjisiz ve yorgun gibi görünüyorsa masaj için zorlamayın, zaten izin vermeyecektir.
Masaja, kararlaştırdığınız bölgeyi hafifçe tutup bekleyerek başlayın.
Hareketler pozitif, yavaş ve ritmik olmalı. Hızlı, düzensiz ve hafif parmak vuruşları rahatsız edecektir. Yavaş ve arada bir avucunuzla masaj yaptığınız bölgeyi kavrayarak yaptığınız masaj ise sakinleştirir.
• Masaja tek bir hareketle başlayıp bebeğinizi gözleyin.
• Eğer bebeğiniz halinden memnun görünüyorsa devam edin. Eğer masaj onu fazla hareketlendirdiyse o bölgeyi avucunuzla tutup biraz bekleyin.
Ayak masajı nasıl yapılır?
Bu ayak masajı bebeğinize çok iyi gelecek. Ayaktaki basıncı azaltmaya yarayan bu masaj, ellerde de kullanılabilir. Ayak masajı bebeğinizin dizlerindeki ve ayaklarındaki basıncı azaltarak rahatlamasını sağlar.
Bebeğinizin ellerine masaj yaparken de ellerini yüzüne yakın, stres altında olmayacak bir pozisyonda tutabilirsiniz. Ya da elleri üst bedenden göbeğe doğru hareket ettirerek onu rahatlatabilirsiniz.
Yazının ilk bölümünü okuyun
1. İzin isteyerek başlayın 2. Yalnızca masaj yapmak istediğiniz bölgeyi soyun. Bebeğinizi bir çarşaf ya da battaniye ile yerden hafifçe yükseltin. Bu şekilde parmaklarını kullanarak rahat bir pozisyon bulabilir. Bacaklarının altına destekleyici bir şey koyun ki kendini birden gerdiğinde yardımcı olsun. Birçok bebek sırtını güçsüz hisseder, dolayısıyla en iyisi onu sırtüstü beşiğine ya da arabasına yatırmaktır. Eğer yapabiliyorsa onu yumuşak bir yastığın üzerine yatırabilir ya da dizlerinizin üzerinde masaj yapabilirsiniz. 3. Avucunuza bir miktar bebe yağı alın. 4. Bebeğinizin bacağını esneyebilir bir pozisyonda tutup elinizle ayağı tutarak yavaşça gevşemesini sağlayın. Ayağı avucunuzdan hemen bırakmayın. Bu şekilde onu sakinleştirmiş, gevşetmiş ve desteklemiş olursunuz. 5. Bacağını ayağından tutarak biraz destekleyin. Bileklerine dışardan içeri doğru hafifçe bastırarak masaj yapın. Yumuşak hareketlerle basıncı hafifçe artırın. Eğer ellerine masaj yapıyorsanız, yine aynı prosedürü izleyin, ama elin üstünden başlayıp parmaklara doğru ilerleyin. 6. Bebeğinizin ayaklarını avuçlarınızın içinde tutarak beşinci adımdaki pozisyonu alın. Yavaşça ve dairesel hareketlerle her iki ayağa bileklere kadar masaj yapın. 7. Ayaklar henüz avucunuzdayken parmaklara hafifçe bastırın. Ayağı fazla zorlamamaya dikkat edin. Eğer hassasiyet dolayısıyla her bir parmağa ayrı masaj yapamıyorsanız onları avucunuzun içinde hafifçe sıkıp serbest bırakarak rahatlatın. Ya da bir süre avucunuzda bekletin. Elleriniz sıcak olmalı. 8. Baş ya da işaret parmağınızla ayak parmaklarının altına hafifçe bastırıp serbest bırakın. Bu hareketi üç kez yapmanız yeterli. Sonra parmağınızı ayağın altına doğru kaydırıp, üç kez hafifçe bastırın. 9. Ayağı avucunuzda tutarak bilekler etrafında yavaşça döndürün. Yuvarlak hareketler ayak ve bileklerdeki gerilimin azalmasını sağlar. 10. Ayakları avucunuzdan bırakmaksızın üst bölgesine hafifçe bastırarak masaj yapın. Hareketiniz ayak parmaklarından bileğe doğru olmalı. 11. Başladığınız gibi bitirin. Ayağı avucunuzda bir müddet öylece tutun. 12. Masajdan sonra ayağı sıcak tutun, yumuşak bir çorap ya da patik giydirin. Bebeğinize masaj yapmanıza izin verdiği için teşekkür edin. Bütün özel anları bir teşekkürle sonlandırmayı unutmayın.
Birkaç uyarı
Bebeğinize ne kadar süreyle masaj yapacağınız sorusunun cevabı değişkendir. Bebeğinizin o anda nasıl hissettiğine bakmalısınız. Bir ya da iki dakika sürelerle bedenin tüm parçalarına masaj yapmak yeterli olacaktır. • Masaj kan dolaşımını canlandırır ve gevşetir. Ama bebeğinizin vereceği aşırı hareketlenme sinyallerine de dikkat etmelisiniz. Bunlar o an masaj istemediği anlamına gelebilir. • Bebeğin ateşi yüksekse, yorgun ya da hastaysa masaj yapmayın. • Uzun süre küvezde kalan bebekler anemik olabilirler. Bu koşullar altında beslenme yetilerini geliştirmek için oldukça fazla enerji harcayacaklardır. Bu aşamada masaj iyi gelmeyecektir. • Bebeğinizin dilinden anlamanız, verdiği işaretleri okuyabilmeniz masajın işe yaraması açısından önemli. Bu konuda gerekirse bir bilene danışmanızda fayda var.
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: