Gebeliğin Üçüncü Üç Ayı: 28-40. Haftalar

Son bölüme ulaştınız. Üçüncü üç ayı, gebeliğin (doruk noktası tatlı bebeğinizi getirmeniz olan) en heyecanlı ve en merak uyandırıcı dönemidir. Doğumu ve sonrasını planlayın, gebeliğin bu son birkaç haftasının tadını çıkarın.

Üçüncü Üç Ayda Bebeğinizin Gelişimi

Üçüncü Üç Ayda Sizi Neler Bekliyor

Üçüncü Üç Ay İçin Kontrol Listesi

Üçüncü Üç Ayda Bebeğinizin Gelişimi

Gebeliğin üçüncü üç ayında, bebeğiniz gelişmeye devam eder, son yedi haftada iki kat büyüklüğe ulaşır. 32. haftanın sonunda küçüğünüz yaklaşık 1800 gr ağırlığında, 28 cm uzunluğunda olsa da, 3-3.5 kilo civarında doğabilir. Küçüğünüz, deri altındaki yağ tabakası geliştikçe, doğumda görmeyi beklediğiniz bebeğe dönüşmeye başlar. 34. haftaya geldiğinizde büyüme konusunda o kadar iyi iş çıkarmıştır ki gebeliğin geri kalan kısmında hareket edebileceği fazla bir yeri kalmaz.

Sizinle tanışmak için pek çok açıdan kendini hazırlar. Göz kapakları artık birleşik değildir, düzenli olarak açıp kapayabilmektedir. Görme ve duyma yetileri gelişir, dış dünyadan gelen ışık ve ses uyaranlarına tepki gösterir. Hatta sesinizi tanıyabilir.

Bir uyku düzeni geliştirir ve siz de uyanık, hareketli mi, yoksa sessizce uyuyor mu ayırt edebilmeye başlarsınız. Ayrıca muhtemelen hıçkırık tuttuğu anlamına gelen ritmik hareketlerini de fark edebilirsiniz.

Üçüncü üç ayda bebeğiniz parmağını emmeye ya da ağzıyla emme hareketleri yapmaya başlar. Böylece doğduğunda emmeyi çoktan öğrenmiş olur.

Gebeliğin 9. ayında, doğmaya hazırlanmak için bebeğiniz baş aşağı pozisyona geçebilir ve pelviste daha derine inebilir.

İLGİLİ GEBELİK ARAÇLARI

Bebek isimleri - araç ikonu

Bebek isimleri sözlüğü

Cinsiyete göre filtrele:

Kız

Erkek

Üniseks

Temaya göre filtrele:

Mavi

Yeşil

Mor

Kırmızı

Üçüncü Üç Ayda Sizi Neler Bekliyor

Üçüncü üç ay 28-40. haftalar arası sayılsa da, gebelik süresi kadından kadına değişir. Aslında çok az kadın tam olarak doğum vaktinde doğum yapar. Her an doğum yapabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın, ama genellikle doğum 38-42. haftalar arasında gerçekleşir.

Gebeliğin son ayının artı ve eksilerini muhtemelen kendiniz keşfedersiniz. Yaşayabileceğiniz olumsuzluklar, çoğunlukla bebeğinizin büyüyüp ağırlaşmasına bağlı fiziksel rahatsızlıklardır.

Bu üç ay boyunca en sık rastlanan gebelik semptomlarının ikisi, nefes darlığı ve sindirim sorunlarıdır. Bu rahatsızlıklar hemen doğum sonrasında geçecektir, ama kendinizi daha rahat hissetmek için alabileceğiniz bazı tedbirler alabilirsiniz:

  • Nefes Darlığı Rahminiz genişlediği, karın bölgenizde yukarıya doğru çıktığı ve diyaframınıza baskı yaptığı için nefes almanız zorlaşabilir. Kendinizi nefes nefese kalmadan merdiven çıkamaz halde bulabilirsiniz. Yapabileceğiniz en iyi şey ağırdan almak ve heyecana kapılmamaktır. Bazı kadınlar yatarken de nefes almakta zorlanabilir. Siz de öyleyseniz, kendinizi yastıklarla destekleyerek yarı oturur vaziyette uyuyabilirsiniz. Son üç ayda yaşanan nefes darlıklarının hemen hepsi normaldir, ama eğer endişelenirseniz, doktorunuzla konuşabilirsiniz. Bebeğiniz pelvisin derinlerine indiğinde, karnınızın alt kısmı ve pelvis bölgesindeki baskı artsa da, nefes almanız kolaylaşacaktır.

  • Mide Yanması ve Hazımsızlık Bu mide bağlantılı iki rahatsızlık, genellikle gebeliğin üçüncü üç ayında ortaya çıkar, çünkü karnınızda bir bebek taşırken tüm sindirim sistemi yavaşlar. Bunun bir sonucu olarak mide kasları ve yemek borusu (ağızdan mideye giden boru) gevşer. Bu da normalde midede kalan sindirim asitlerinin yemek borusundan ağzınıza geri kaçmasına izin verir. Asit, boğazınızdaki yanma hissini yaratır. Ağzınıza daha önce yediklerinizle mide asidinin kötü gelir ve işte buna hazımsızlık denir. Mide yanması ve hazımsızlığı engellemek için sık sık ve az yemeye, öğünler arasında atıştırmaya ve yağlı gıdalardan uzak durmaya çalışın. Yedikten sonra uzanmayın ve uyumadan hemen önce yemek yemeyin. Ağzınızdaki acımsı tattan kurtulmak için sakız çiğneyebilirsiniz, ancak doktorunuza danışmadan, mide ilacı gibi reçetesiz ilaçlar kullanmamalısınız.

Gebeliğin üçüncü üç ayında, bacaklarınızda kramp, ayaktayken dengesizlik, sırt ağrısı, bitkinlik, bilek ağrısı ve cildinizde kaşıntı gibi bir dizi başka semptom da yaşayabilirsiniz. Birçok hamile kadının karın çevresinde, göğüslerinde ve kalçalarında, genelde zamanla yok olup gidecek çatlaklar oluşur. Çoğu anne adayının bileklerinde ve ayaklarında, vücutlarındaki fazla sıvının neden olduğu (ödem de denilen) şişmeler olur. Şiştiği zaman bacaklarınızı yukarı kaldırarak uzatmak hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Duygusal açıdan, gebelikle ilgili sabrınız tükenmeye başlayabilir. Bebeğinizi artık karnınızda değil, kucağınızda isteyebilirsiniz. İyi haber şu ki 37. haftadan itibaren bebeğiniz zamanını doldurmuş ve doğmaya hazır sayılmaktadır. Zamanı geldiğinde fark edebilmek ve hastaneye gitme zamanını bilebilmek için doğum belirtileri konusunda bilgi edinin. Göz açıp kapayıncaya kadar bebeğinizi kucağınıza almış olacaksınız.

Üçüncü Üç Ay Kontrol Listesi

Üçüncü üç ayda heyecanınızı avantaj olarak kullanın ve enerjinizi doğum öncesi işleri halletmeye yönlendirin. Bu kontrol listesi, gebeliğinizin son aylarında geriye gün sayarken yapacağınız hazırlıklarda size yardımcı olacaktır.

Üç Ay Kala

  • Eşinizle birlikte bir doğum kursuna katılın. Rahat edebilme yolları ve esneme egzersizlerini öğreneceksiniz. Bu kurslar genelde görsel canlandırma ve müzik gibi, doğum sırasında sakin ve odaklı kalmanıza yardımcı olacak rahatlama teknikleri ve araçlar önerirler. Ayrıca eşinizin kendi önemli rolünü ve nasıl daha fazla katılım sağlayabileceğini öğrenmesine yardımcı olurlar.

  • Doğum sancısı, doğum ve bebek bakımıyla ilgili okuyabildiğiniz kadar okuyun. Bu sizin endişelerinizi hafifletmeye yardımcı olacak ve sizi bebeğinize hazırlayacaktır.

  • Bebeğiniz için bir araba koltuğu alıp kurun. Böylece onu hastaneden eve götürmeye hazır olun.

  • Baby shower partisi öncesinde ihtiyacınız olan bebek hediyelerinin bir listesini yapın.

  • Bebeğinize doğru doktoru bulmak için çevrenizden önerileri toplamaya başlayın ve çocuk doktoru bulmak için ipuçlarımızı okuyun.

  • Yiyecek ve erzak malzemelerinizi stoklayın. Böylece doğumun hemen öncesinde ve doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca büyük bir alışveriş yapmak zorunda kalmazsınız.

  • Bir hastane ya da doğum merkezine önceden kayıt yaptırın.

  • Doğumla ilgili bir planınız varsa, seçenek ve tercihlerinizi doktorunuzla konuşun. Planınıza dahil etmek isteyebileceğiniz bazı fikirler için, doğum hakkındaki tavsiyelerimizi okuyun.

  • Bebeğiniz geldiğinde hazır olmak için, bebek bakımıyla ilgili seçeneklerinizi hazır edin.

  • Baby shower partinizi düzenleyen kişiye son hazırlıklar ve takip için yardımcı olun.

  • Bebeğinize bir isim bulun ya da seçeneklerinizi birkaç isme indirin.

  • Üçüncü üç ayda daha rahat uyuyabilmek için ipuçlarımızı okuyun. Yan yatarak bacağınızı ve sırtınızı desteklemek için yastıklar kullanmak uyumanıza yardımcı olabilir. Gün içinde kestirmek de olabildiğince dinlenmenize yardımcı olacaktır.

İki Ay Kala

  • Bir kursa daha, örneğin bebek bakımı, çocuklar için suni teneffüs ya da emzirme kursuna gidin.

  • Bebek odanızı planlamış ve dekore etmiş olun.

  • Bebek bezi ve ıslak bez stoklayın –Prima Premium Care pediatristlerin 1 numaralı tercihidir¬*. Bebeğinizin gelişi ve ilk büyüme atakları için birkaç farklı boyu (örneğin 0, 1, ve 2) hazır bulundurmak iyi bir fikirdir.

  • Doğum sırasında yanınızda kimleri istediğinizi ve doğum sonrası kimlerden yardım isteyebileceğinizi düşünün.

  • Doktorunuzun, doğuma yaklaşırken sizin ve bebeğinizin ilerleyişinizi takip edebilmesi için, doğum öncesi doktor kontrollerinize devam edin. 32. haftadan itibaren doktorunuz sizi daha sık görmek isteyebilir. Her şeyin yolunda olduğunu bilmek rahatlamanıza ve gebeliğin son birkaç haftasının tadını çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

  • Eğer mümkünse doğum yapacağınız hastane ya da doğum merkezini gezin.

  • Hastane ya da doğum merkezinize gidiş rotanızı planlayın, gidiş sürenizi hesaplayın ve tatbikat yapın.

Bir Ay Kala

  • Hastane çantası kontrol listemize göz atın ve her an gitmeye hazır biçimde bulundurun.

  • Bebeğinizin giyeceği her şeyi yıkayın.

  • Bir süre idare edecek kadar yemek hazırlayıp dondurucunuzu doldurun.

Artık üçüncü üç ay hakkında her şeyi bildiğinize göre, gebeliğin son birkaç ayı, doğum ve yeni bebeğinizle ilk birkaç haftanıza hazırsınız. Geriye tek bir şey kaldı: Yavaşlayın ve kendinizden beklentilerinizi en aza indirin. Yapabildiğiniz her an, kendinize zaman ayırın —çünkü bir daha bu şansı yakalamak uzun zamanınızı alabilir.

*IPSOS tarafından Temmuz 2017 - Ağustos 2017 tarihleri arasında pediyatristle yapılan araştırmaya göre.

Çerez Onayı