Doğumdan sonra yenidoğan bebek bakımı

Yapabilirsiniz!

Doğumdan sonra yenidoğan bebeğinizle evdeki ilk bir ya da iki gün yeni anne için biraz göz korkutucu görünebilir. Doğum mucizesini gerçekleştirdikten, doğum sancısının zorluğunu aştıktan ve doğumdan sonra ilk mutluluk gözyaşlarını döktükten sonra, kendinizi her ihtiyacı için size bağımlı minik, yardıma muhtaç bebeği kucağınızda tutarken bulursunuz. Belki daha önce hiç bebek bezi değiştirmediniz ya da bugüne kadar küçük bir bebeği tutmadınız. Ve şimdi doğumdan hemen sonra yenidoğan bakımı üzerine uzman olma görevi ile karşı karşıyasınız, iş üzerinde öğreniyorsunuz. Neyse ki, biraz rehberlik ve güvenilir annelik içgüdülerinizle, küçüğünüzün bakımı sizin için hızla bir alışkanlık haline gelecektir. Kendinize şaşıracaksınız, kendinizi doğum sancısından önceki hayatınızı, bebeksiz hayatınızı hatırlayamadığınızı herkese anlatırken bulmanız çok uzun sürmeyecek.

Hassas ve Şefkatli Cilt Bakımı

Yenidoğanların ciltleri çok hassastır ve çok dikkatli bir şekilde bakılması gerekir. En önemlisi cildi kuru ve temiz tutmaktır. Bebek bezini her emzirme ya da uyku sonrası ya da gerekli olduğunu düşündüğünüz her zaman değiştirmekte tereddüt etmeyin. Sadece ıslaklığı iyice emen en iyi kalite bebek bezlerini kullanın ki küçüğünüz oturduğunda herhangi bir nem kalmamış olsun. Anne ve bebek için doğumdan hemen sonra ebeniz muhtemelen ilk birkaç hafta bebeğinizin altını sadece ham pamuk ve ılık su kullanarak temizlemenizi önerecektir (herhangi bir sebeple bebek ıslak mendillerini kullanmanız gerekirse, sadece “hassas” ve “kokusuz” olanları kullandığınızdan emin olun). Bebeğinizin cildindeki tüm buruşukları temiz ve kuru tuttuğunuzdan her zaman emin olun, bu bebek sağlığı için önemlidir. Doktorunuz yenidoğanınızın göbek deliğini nasıl temiz tutacağınızı da size gösterecektir (göbek bağının küçük kökü doğumdan sonra tutturulmuştur ve hala göbeğine bağlıdır). İlk günlerde, yenidoğanınız her gün banyoya ihtiyaç duymayacaktır. 3-4 günde bir birkaç santimlik ılık suya hızlıca sokup çıkarmak yeterlidir. Geri kalan zamanda da yüzünü, ellerini ve ayaklarını nemli ham pamukla silmek yeterli olacaktır. Bunları söyledikten sonra, bebeğiniz bezini doğumdan hemen sonra katranımsı, yapışkan ve kokulu ilk dışkısı ile doldurduğu zaman ilk banyosunu yaptırmanız gerekebilir!

Unutma Beni Kuralları

İçgüdülerinizi izlemek çok işinize yarayacaktır ama yeni ebeveynlerin doğum sancısından itibaren uyması gereken bazı temel kurallar var:

  • Yumuşak ve sarkık başı destekleyin, bebeğinizin boynu henüz yeteri kadar gelişmiş değil.

  • Bebeğiniz ne zaman acıkırsa besleyin, küçük midesi bu aşamada çok fazla yemek almaz, yani şimdilik anne sütü kuralı hakim.

  • Onun ne çok sıcak ne çok soğuk olduğundan emin olun, uykuda bebek ölümünü engellemek için verilen tüm tavsiyeleri dinleyin.

  • Her şeyi hemen yapmaya çalışmayın, en azından ilk hafta siz ve küçüğünüzün dinlenmeye ve sakin durmaya ihtiyacınız var.

  • Vücudunuza toparlanması için bir fırsat verin.

Heyecan dolu gün hızla yaklaşıyor; ilk kez sizin yeni bebeğinizle karşılaşmak üzeresiniz!

İşte, bu özel anın tadını mümkün olduğunca çıkarmanıza sağlamaya yardımcı olmak amacıyla, bu ilk birkaç haftada ebeveynliğe geçişinizi kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

1. Doğum sonrası yardımcınızı seçin

Gebeliğiniz sırasında arayarak bir randevu alabilirsiniz. Bu size birbirinizi tanımaya başlamak için bir şans verecektir. Bebeğinizin bakımı hakkında sorunuz varsa sorabilirsiniz, örneğin:

Hastaneden taburcu olduktan ne kadar süre sonra bebeğinizi ilk ziyaret için getirmeniz gerekir?

Doktorunuzun acil olmayan sorular için belirli arama saatleri var mı?

2. Yemek Hazırlama

Kolay hazırlanan yemeklerinizden birkaçını yapın ve ilk birkaç hafta yeni bir aile olarak bir akşam yemeklerini kolaylaştırmak için onları dondurun.

Ayrıca İslami kız isimleri bulmak için yazımızı okuyun.

3. Ziyaretçiler ve aile

Hiç şüphe yok ki arkadaşlarınız ve aileniz de yeni bebeğinizle karşılaşmaktan sizin kadar heyecanlanacaktır. Haber vermeden gelmelerinin uygun olup olmayacağını veya ziyaretçi kabul etmek için belirli günleri/saatleri ayarlamak isteyip istemediğinizi düşünün.

Ayrıca, ilk hafta ya da biraz daha uzun süre yakın bir aile ferdinin sizinle kalması konusunu da düşünebilirsiniz.

4. Ev ve çamaşırlar

Bebek odası yeni sakinini heyecanla beklerken, evinizin geri kalanını düzene sokmak ve çamaşırları yıkamak iyi olabilir; böylece hastaneden eve döndüğünüzde düşünmeniz gereken daha az şey olur.

5. İlk gün giysilerinizi seçin

Kendiniz ve bebeğiniz için, yeni bebeğinizi hastaneden eve getirdiğiniz gün giyilecek uygun birer giysi seçin.

İşte bu kadar! Bu birkaç ipucu "bebeği eve getirme kontrol listesine" eklenebilir ve yeni bir bebek ile ve bir aile olarak hayata daha hızlı uyum göstermenize yardımcı olur.

Şimdi hastane çantanızı hazırlayabilirsiniz!

Daha sonra size hamileliğinizin son haftalarında yardımcı olacak daha fazla bilgi ve bunun yanı sıra doğum sürecinde sizi neler beklediğine dair ipuçları öğrenmek isteyebilirsiniz.

Kur'an-ı Kerim'de geçen güzel kız isimleri ve erkek isimleri yazımızı ister kız ister erkek olsun okuyun.

Hastaneden eve çıktığınız ilk gün

Bebeğinizi eve götürdüğünüz ilk gün, tedirginlik hissetmeniz normal. Şimdiye kadar bebek bakımı yapmış ve bir bebeğin altını değiştirmemiş olabilirsiniz. İçgüdülerinize güvenin ve rahat olu.

Başarabilirsiniz!

Doğum mucizesine tanık olup bebeğinizi kucağınıza almanın mutluluğunu tattınız. Ama şimdi evdesiniz ve bebeğinizin sizin bakımınıza ihtiyacı var. Yeni anne olan birisi için evdeki ilk günler endişeli geçebilir. Daha önce hiç bez değiştirmemiş olabilirsiniz, hatta belki de bu kadar küçük bir bebeği hiç kucaklamadınız. Telaş etmeyin! Biraz rehberlik alarak ve çokca da içgüdülerinizle hareket ederek bebeğinize ihtiyaç duyduğu bakımı kolaylıkla sağlayacaksınız. Bu süreçte kendinizi bile şaşırtacak ve kısa bir süre içinde bebeksiz bir hayatın neye benzediğini hatırlamadığınız söylemeye başlayacaksınız.

Yumuşak ve sevecen cilt bakımı

Yeni doğan bebeklerin cildi çok hassastır, bu nedenle de özenli bir bakıma ihtiyaç duyarlar. En önemli nokta, cildini kuru ve temiz tutmaktır. Besledikten ve uykusundan sonra ya da gerekli gördüğünüz diğer zamanlarda altını değiştirin. Islaklığı iyice emen ve nemin cildine zarar vermesini engelleyen kaliteli bezler kullanın. İlk birkaç hafta bebeğinizin poposunu sadece pamuk ve ılık suyla temizleyin. Islak mendil kullanmanız gerekirse “hassas ciltler için” ve “kokusuz” olanlarını tercih edin. Doktorunuz veya hemşireler, bebeğinizin göbek kordonuna nasıl bakım yapacağınızı size gösterecekler. İlk günlerde bebeğinizi her gün yıkamanıza gerek yok. Birkaç santimetre yüksekliğindeki ılık suya 3-4 günde bir sokup çıkarmanız yeterli. Bunun dışında yüzünü, ellerini ve ayaklarını nemli pamukla silebilirsiniz. Burada hemen bir not paylaşalım: Bebeğiniz ilk bezini mekonyumla (doğumdan çok kısa süre sonra üretilen katran benzeri yapışkan kaka) kirlettiğinde onu yıkamak zorunda kalacaksınız.

Unutulmaması gereken kurallar

İçgüdüleriniz bebek bakımı konusunda size doğru yolu gösterir. Bununla birlikte işin başından itibaren uygulamanız gereken bazı temel kurallar da var:

Bebeğinizin başını her zaman destekleyin, çünkü henüz boyun kasları gelişmedi.

Bebeğiniz her acıktığında onu besleyin. Küçük midesi bu aşamada fazla yiyecek almaz, bu nedenle ne zaman isterse onu emzirmeniz gerekir.

Bebeğinizi çok sıcak ya da çok soğuk tutmayın.

Çerez Onayı