Gebelikte kaşıntı: Hamilelikte Kaşıntıya Ne İyi Gelir

Hamilelik; kilo alma, büyüyen bir karın ve yorgunluk, huysuzluk ve mide bulantısı gibi vücutsal birçok değişiklik ve yeni durumlar getirir. Ama gebelikte kaşıntı sizi şaşırtabilir. Gebelikte vajinal kaşıntı, kaşınan deri ya da her yerde kaşıntı yaşayabilirsiniz, neden bu az bilinen rahatsızlıklar hakkında kimse beni daha önce uyarmadı diyor olabilirsiniz! Hamilelikte kaşıntının neden olduğu ve gebelikte kaşıntı çözümlerinin neler olduğunu keşfetmenize yardımcı olmak için buradayız.

Hamilelik Sırasında Kaşıntı Ne Kadar Yaygındır ve Ne Zaman Geçer?

Herkes bu durumu yaşamasa da hamile kadınların yaklaşık yüzde 20’si hamilelik sırasında hafif ya da orta bir kaşıntı yaşıyorlar. Herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir ve rahatsız edici ve sinir bozucu olmasına rağmen, hamileliğin normal bir kısmıdır. Eğer herhangi bir endişe ya da sorunuz varsa, tabii ki her zaman sağlık hizmeti sağlayıcınıza ve doktorunuza danışın. Ama kaşınma başladığında, başka herhangi bir şeye odaklanmak zordur! Hamilelik sürecinde vücudunuzun kaşınması hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlayıcıdır. Ancak, bu sinir bozucu semptomun doğum yaptıktan sonra gideceğini bilerek rahatlayabilirsiniz. Pes etmeyin!

Hamilelik Sürecinde Kaşınan Cilt

Hamilelik sürecinde cildinizde kaşıntı fark etmeye başlarsanız, yalnız olmadığınızı bilin. Her 10 hamile kadından 2’si hamilelikte karın kaşıntısı veya vücutlarının farklı bir yerinde bir miktar kaşıntı hissedebilmektedir. Kaşıntı tipik olarak karnınızın büyümesi ve buna bağlı olarak kuru ve esneyen cilt yüzünden olur, bazen kızarıklıklar da buna eşlik eder. Hamilelikte vücutta kaşıntı, beraberinde göğüslerinizde, karnınızda, kalçalarınızda veya üst kollarınızda bazı çatlaklar fark edebilirsiniz. Adından da anlaşılabileceği gibi, çatlaklar, deri esnerken çatlaması sonucu oluşur ve hormonal değişikliklere bağlı olarak elastikiyetini kaybeden ciltten kaynaklanır. Sonuç olarak, çatlaklar da ayrıca kaşınır!

Öneri

Çatlakların, kaşıntının ve kilo alımının hamileliğin doğal bir parçası olduğunu unutmayın. Bu rahatsız edici belirtilerin bazıları ve postpartum dönemi sonrası, biraz egzersiz ve sağlıklı beslenme sizi formunuza kavuşturmaya yardımcı olur. Hamilelik öncesi beden kitle indeksi ölçümlerinizi inceleyerek, kilo alımınızı ve ideal kilo hesabınızı takip etmenize yarayacak Hamilelik Kilo Alma Hesaplama Aracımızı kullanabilirsiniz. 

Hamilelikle Göğüslerin Kaşınması

Eğer hamilelikte göğüsleriniz kaşınmaya başlarsa, bu diğer yerlerdeki kaşıntılarla hemen hemen aynı sebeplerdendir: cildiniz genişliyor, esniyor ve kuruyor. Erken hamilelik döneminde bile biraz kaşınma ve göğüslerde ciddi değişiklikler fark edebilirsiniz. İlk trimesterde göğüsleriniz bir kup büyürse şaşırmayın! Bu büyümenin birçoğu, artan süt bezi miktarı ve yağ biriktirmeden kaynaklanır, bunların hepsi de bebeğinizi beslemeye hazırlıktır. Ama hamilelikte meme uçları da kaşınıyor? Evet, hamilelikte tüm göğsünüz kaşınmaya meyillidir, bu sebeple areola bölgesinde de biraz kaşınma fark edebilirsiniz.

Özetle

Vücudunuz büyürken, deriniz esnediği ve hormonal seviyeler elastikiyeti etkilediği için, hamilelikte tüm derinizde kaşınma hissedebilirsiniz. Yaygın olarak karın, kalça, göğüsler, bacaklar ve kollarda görülebilir.

Gebelikte Vajinal Kaşıntı

Hamilelikte vajinal kaşıntı, üretra etrafında kaşınma bazen oluşabilir ve hamileliğiniz ilerledikçe ortaya çıkabilir. Ayrıca vajinal akıntı, yanma ve ağrı hissedebilirsiniz, hepsi rahatsız edici olsa da normaldir. Tipik olarak bu semptomlar doğumla birlikte azalır. Hamilelikte yükselen hormonlarınız bir pH dengesizliği yaratabileceğinden vajinal kaşıntı hissedebilirsiniz ve bu bir mantar enfeksiyonu ile de sonuçlanabilir. Ne yazık ki, mantar enfeksiyonları ve hamilelikte vajinal kaşıntı oldukça yaygındır, bu semptomlar siz de varsa endişelenmenize gerek yok. Doktorunuz size yardımcı olacaktır!

Hamilelikte Anal Kaşıntı

Hamilelikte en utanç verici olarak tanımlanabilen özel bölge kaşıntılarından biri de anal kaşıntıdır. Hormonlarınızın değiştiğini ve bu durumun sizin kontrol edemeyeceğiniz başka değişikliklere sebep olduğunu unutmayın. Hamileyken sıkça görülebilecek bir başka konu da anüs ve rektum bölgesinde kan damarlarının şişmesi sonucu görülen hemoroiddir. Tipik bir hamilelik belirtisi olan kabızlığı ve hormonlarınızı bu durum için suçlayabilirsiniz.

Özetle

Kabızlıkla uğraştıkça ve hormonlarınız değiştikçe, daha sık mantar enfeksiyonları veya hemoroid deneyimleyebilirsiniz. Hamile veya değilken herhangi bir zamanda bu enfeksiyonlar vajinal veya anal kaşıntıya sebep olabilir. Doktorunuzla uygun tedavi için görüşün, çünkü bazı reçetesiz ilaçlar bebeğiniz için güvenli olmayabilir.

Hamilelikte Kaşıntıdan Nasıl Kurtulunur

Hamilelikte kaşıntının neden olduğunu anlamak kesinlikle yardımcı olur ancak bundan nasıl kurtulunacağını bilmek de önemlidir. İlk, ikinci veya üçüncü trimesterinizde kaşıntı problemini bazı ev tedavileri ile çözebilirsiniz. Hamileyken, geceleri vücut kaşıntısı hissederseniz, bu çözümler herhangi bir saatte sizi rahatlatmaya yardımcı olur.

Su İçin ve Nemlendirici Kullanın

Hamilelikte deri veya göğüs kaşıntısı söz konusu olduğunda çözüm, su içmek ve cildinizi nemli tutmaktır. Cildiniz esneyip hormonlarınız değiştikçe, daha kuru ve daha döküntülü bir cilde sahip olabilirsiniz ve bu, kaşıntıyla sonuçlanabilir. Bol sıvı almak, nemlendirici uygulamak, krem sürmek, karnınıza, göğüslerinize, kalçanıza, bacaklarınıza veya derisi genişleyen diğer rahatsız bölgelerinize yağ uygulamak biraz rahatlık sağlayacaktır.

Banyo Kürleri Uygulayın

Evde cildinizi sakinleştirmenin bir başka yolu da mısır nişastası veya yulaf banyosu yapmaktır. Mısır nişastası ve losyon veya yulaf (banyo ürünlerinde kullanılan türde), irite olmuş cildi yatıştırabilir ve biraz rahatlama sunabilir. Ayrıca, hamileyken güzel bir banyo yapmak kulağa oldukça hoş geliyor!

Öneri

Rahatlamanıza yardımcı olmak için ılık bir banyonun keyfine varın. Bir banyo ile uykuya hazırlanma, daha bir uykuya yardımcı olurken cildinizi rahatlatır, özellikle hamilelikte geceleri kaşıntı yaşıyorsanız.

Bol Kıyafetler Giyin

Hamilelikte kaşıntının bir başka çözümü de bol, doğal kıyafetler giymektir. Pamuk veya keten gibi malzemelerden yapılan kumaşlar sizi serin ve havadar tutar. Eğer çok sıcak hissederseniz, bu daha fazla kaşıntıya sebep olabilir.

Doktorunuzun Verdiği Bir Kaşıntı Karşıtı Krem Kullanın

Hamilelikte vajinal veya anal kaşıntı yaşıyorsanız, doktorunuza tedavi ve öneri için danışın. Bazı reçetesiz ilaçlar ve doğal organik pedler (anal kaşıntılar için) işe yarayabilir (ağızdan alınan ilaçlardan kaçınılmalıdır) ancak belirtiler hakkında doktora danışılmalıdır.

Bol Lifli Beslenin

Hemoroid, hamilelikte anal kaşıntıya sebep olabileceği ve hemoroid kabızlıktan kaynaklanabileceği için bol lifli gıdalar yemeye çalışın. Lifli olduklarından günlük taze meyve ve sebzeler buna yardımcı olabilir. Doktorunuzdan, hamilelikte kullanımı güvenli bir takviye isteyebilirsiniz.

Öneri

Anal kaşıntıyı önlemek için, hamilelikte çok oturmaktan kaçının. Bir taşla iki kuş! Hamilelikte günlük egzersizler de aynı zamanda kabızlıkla savaşmaya yardımcı olur. 

Hamilelikte Ciddi Kaşıntılar

Hamilelikte, vajinal kaşıntı dahil birçok kaşıntı hafifken, daha ciddi ve ekstrem kaşıntıların olması da mümkündür. Böyle bir durum oluşursa, semptomları fark ettiğiniz aynı gün içerisinde doktorunuza danışmak en iyisidir, özellikle 7 ila 9 ay (üçüncü trimester) döneminde ciddi bir kaşıntı yaşıyorsanız.

  • Hamileliğin üçüncü trimesterinde kaşıntı, özellikle avuç içlerinde veya ayak tabanlarınızda olan kaşıntı, bir karaciğer durumu olan kolestaza işaret edebilir. Bu durum, karaciğerinizi etkileyeceğinden, bebeğinize karşı da bazı riskleri vardır. Bu, dikkat etmeniz gereken önemli hamilelik belirtilerinden birisidir.

  • Hamilelikte ekstrem kaşıntıya sebep olabilecek bir başka durum da kırmızı ve yükselmiş beneklerdir, PUPPP (pruritic urticarial papüller ve hamilelik plakları) olarak da bilinirler. İlk hamileliklerde veya çoklu hamileliklerde daha tipiktir. 160 hamile kadından sadece 1’i civarı bu durumla karşılaşır ve bebeğinize bir riski yoktur.

Özetle

Hamilelikte yaşanan bazı ekstrem kaşıntılar bebeğinize risk oluşturabilecek durumları işaret edebildiğinden, semptomları yaşadığınızda EN HIZLI şekilde doktorunuza danışmak en doğrusudur.

SIK SORULAN SORULAR

Hamilelikte kaşıntı oldukça yaygındır. Her 10 hamile kadından ikisi bir noktada bunu yaşar, yani yalnız değilsiniz! Eğer kaşıntınız ciddi bir boyuta ulaşır, ellerinizde ve ayaklarınızda kızarıklık veya tahrişe birlikte yer alırsa doktorunuza danışmalısınız.

Özet

Hamilelikte kaşıntı pek rahat değildir ve sinsice oluşan hamilelik belirtilerinden biri olabilir. Kaşıntı genellikle endişelenilecek bir durum değildir ve genellikle doğumdan sonra geçer ve hamilelikte (üçüncü trimestere kadar) bazı ev çözümleri ile rahatlayabilir.

Hamilelik sıkıntıları listesini inceleyerek kendinizi diğer yaygın hamilelik belirtilerine hazırlayın. Hamilelikte hafta hafta yaşayacaklarınızı daha iyi anlamak için Hamilelik Takvimimizi inceleyin.

Kaynaklar:

Çerez Onayı