Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Çocuklarda Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Zor ve acılı bir şekilde dışkı geçişi olan kabızlık, okul öncesi çocukların yüzde üçünü ve okul yaşındaki çocukların yüzde bir veya ikisini etkileyen yaygın bir sorundur. Yeni doğan kabızlık belirtileri de oldukça sıklıkla görülür.

Bebeklerin bazen beklediğinizden daha az bağırsak hareketi yapması normal olsa da birçok ebeveyn, bebekleri daha az sıklıkta kaka yaptığında aslında kabız olup olmadığını merak eder. Kabızlığa bebeklerde ne iyi gelir? Bebekler kabız olunca ne yapmalı? Bebeklerde kabızlık tedavisi nasıl olur? Yeni doğan bebek kabız olursa ne yapmalı?

Kabızlığın bazı belirgin belirtilerini keşfederseniz kabız olduğunda bebeğinize nasıl yardım edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Her bebek farklı olsa da ve iş kaka olduğunda normal kabul edilen birçok şey olsa da birçok bebek ilk haftalarında her beslenmeden sonra kaka yapar. Yaklaşık 3 ila 6 haftalık olduktan sonra, emzirilen bazı bebekler haftada bir kez bile olsa daha az sıklıkta kaka yapacaktır. Yeni doğan kabızlık durumundan şüphe duymadan önce bu gecikmenin nedeninin, anne sütünün sindirim sisteminden atılması gereken neredeyse hiç katı atık oluşturmaması olduğunu bilmelisiniz. Mama ile beslenen bebekler de günde bir veya iki günde bir kaka yapma eğilimindedir.

Bebeğinizin Kabız Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?

Bebeğinizin kabız olabileceğinden şüpheleniyor, kabız bebekler için ne yapmalı diye endişeleniyorsanız kendinize öncelikle aşağıdaki soruları sorun:

Her zamankinden daha telaşlı mı?

Daha sık tükürüyor mu?

Diğer zamanlardan önemli ölçüde daha az bağırsak hareketi mi yaşıyor?

Dışkıları normalden daha mı sert ve/veya kanlı mı?

Kaka yapması gerektiğinde 10 dakikadan fazla zorluyor ama yine de yapamıyor mu?

Bunlardan herhangi birine “evet” yanıtı verdiyseniz, bebeğiniz kabız olabilir.

Neler kabızlığa neden olur?

Çocuklarda kabızlığa ne iyi gelir detaylara geçmeden önce kabızlığın temel sebeplerinden bazılarına bakalım:

• Beslenme. Fiber açısından zengin gıdaların yeterince tüketilmemesi.

• Davranış. Çocuğunuz, tuvalet eğitimine başladığınız dönemde büyük tuvaletini kontrol etmeyi denemiş olabilir.

• Acıya tepki. Tek bir acı vere bağırsak hareketi, çocuğunuzun kaka yapmaktan korkmasına ve bu hareketi tutmasına neden olabilir. Esas sebep ne olursa olsun kaka rektumda durmakta, gittikçe büyüyüp sertleşmektedir. Her bir geçiş can acıtır ve çocuk rahatlamayı ve vücudunu doğal akışına bırakmayı reddettikçe sorun giderek büyümeye başlar.

Bebek Kabızlığının Belirtileri Nelerdir?

Kabız olan bebek aşağıdaki belirtileri gösterebilir:

Bebeğinizin yuvarlak, top şeklindeki topaklara benzeyen sert bağırsak hareketleri varsa

Bebeğiniz bağırsak hareketini geçmekte zorluk çekerken sırtını kamburlaştırıyor veya ağlıyorsa

Bebeğinizin bağırsak hareketleri normalden daha az sıklıkta oluyorsa

Bebeklerin kaka yaparken zorlanmasının yaygın olduğunu unutmayın - sonuçta bebeğiniz büyük olasılıkla sırt üstü yatarken kaka yapacaktır, ki bu o kadar kolay değildir. Bebeğiniz ıkındıktan sonra yumuşak bir bağırsak hareketi yapıyorsa, muhtemelen kabız değildir.

Bebeğiniz Ne Kadar Süre Aralıkla Kaka Yapar?

Bebeğinizin bağırsak hareketlerinin sıklığı günden güne değişebilir ve her bebek farklıdır. Mama tüketen bir bebek günde en az bir kez kaka yapma eğilimindedir, ancak kabızlık olmadan bir veya iki gün kaka yapmaması mümkündür.

Yeni doğan bebek kabız olabilir ama bunun her gecikme durumunda olduğunu düşünmeyin. İlk haftalarda, anne sütüyle beslenen bebekler anne sütü kolayca sindirildiği için daha sık kaka yapabilirler, ancak yaklaşık 3 ila 6 haftalıkken anne sütüyle beslenen bebekler haftada bir veya iki gibi daha az bağırsak hareketi yapmaya başlayabilir, ancak yine de kabız olmaz.

Bebeklerde Kabızlık Giderici Bazı Ev Çözümleri Nelerdir?

Kabız bebeklere ne iyi gelir? Bebeğiniz katı gıdalara başladıktan sonra kabız olursa, doktorunuz kabızlığı gidermek için yemek listesinde aşağıdaki değişiklik veya eklemelerden herhangi birini önerebilir:

Su: Bebeğiniz 6 aylıktan büyükse (su içmesinin uygun olduğu yaştan itibaren), yemekleriyle birlikte küçük bir bardakta ona biraz su verin. Bununla birlikte, bu anne sütü veya formülünün yerini almamalıdır.

Meyve suyu: Elma, armut veya kuru erik suyu gibi birkaç ons yüzde 100 meyve suyu da bebeğinize yardımcı olabilir. Bu meyve suları, doğal bir müshil gibi çalışan sorbitol içerir.

Bazı meyve ve sebzeler: Bebeğiniz katı yiyecekler yemeye başladığında, ona kuru erik, armut, şeftali ve bezelye gibi püre haline getirilmiş yiyecekler verin. Bunlar, diğer meyve ve sebzelerden daha fazla lif içerdikleri için kabızlığa yardımcı olabilir.

Bebek gevrekleri: Katı yiyecekler yediğinde onu tam buğday, arpa veya çok tahıllı bebek gevreği ile beslemeyi deneyin. Bu üç tür, pirinç gevreklerinden daha fazla lif içerir ve işlerin hareket etmesine yardımcı olabilir.

Yukarıdaki yeme değişiklikleri bebeğinizi rahatlatmadıysa, rehberlik için tekrar sağlık uzmanına başvurun.

Bebeklerde Kabızlık Tedavisi Nasıl Olur?

Kabız bebeğe ne iyi gelir? Bebeğinizin yeme listesindeki değişiklikler kabızlıktan kurtulmasını sağlamadıysa, doktoru bebeğinize bir bebek gliserin fitili önerebilir.

Bebeğinizin kabızlığını tedavi etmek için mineral yağ, lavman, kabızlık ilacı veya uyarıcı laksatifler kullanmayın. Daima doktorunuzun tavsiyelerine uyun.

Ne Zaman Doktoruna Başvurmalısınız?

Kendinize “Bebeğimin kabızlığı konusunda ne zaman endişelenmeliyim?” diye soruyor olabilirsiniz. Aşağıdakileri fark ederseniz, bebeğinizin muayene olabilmesi için hemen bebeğinizin doktoru ile iletişime geçin:

Kusma

Ateş

Yorgunluk veya zayıflık

İştah kaybı

Şişmiş bir göbek

Bebeğinizin kakasında kan

Son olarak kabızlığın küçük çocuklarda, özellikle de yemek seçen çocuklarda sık görülen bir sorun olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun beslenme şeklini değiştirmek, sorunu düşündüğünüzden daha kolay çözebilir!

Çerez Onayı