Diş Çıkarma: Aşamalar ve Süreç
Bebeğinizin ilk dişleri, bebeğinizin gelişiminde ilk aylarda görülen heyecan verici bir dönüm noktasıdır. Bazı bebeklerde diş çıkarma belirtileri az görülürken veya hiç belirti görülmezken; bazılarında da diş çıkmadan çok önce belirtiler görülebilmektedir. Sürekli salya akışı gibi diş çıkarma belirtilerini takip edin.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarmaya Başlar?
Diş çıkarma genellikle 3 ila 12 ay arasında herhangi bir zamanda başlayabilir. Ancak bazı nadir durumlarda (2000'de 1) bebekler bir dişleri çıkmış olarak bile doğabilir.
Her çocuk ayrı bir birey olduğundan diş çıkarma evreleri çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Bebeğiniz diş çıkarmaya başladıktan sonra altı ayda bir yaklaşık olarak dört diş çıkar. İlk çıkan bu dişler süt dişleridir ve bu dişlerin yerini çocuğunuz 6-12 yaşlarındayken kalıcı olan dişler alacaktır.
Bebeğinizin ilk dişi 4 ila 17 ay arasında çıkabileceği gibi 12 ila 14 ay arasında da çıkabilir.
Diş Çıkarma Evreleri
4-7 ay: Bebeğiniz 4-7 aylıkken ilk dişlerin çıktığını görme olasılığınız yüksektir ama dişler 12-14 ayda da çıkabilir. Bebeklerin ilk dişleri genellikle alt ön dişleri olur ve bunlar orta kesici dişler olarak bilinir. Ama diş çıkarma belirtileri 3 aydan itibaren başlayabileceğinden ilk diş bu zamanlarda çıkarsa şaşırmayın.
8-12 ay: Sonra çıkacak iki diş de üst ön dişlerdir. Bunlar da orta kesici dişlerdir ve bunlar ağzın üst kısmından çıkar.
9-16 ay: Sonra çıkacak olan dişler ilk çıkan orta dişlerin yanında olan yan kesicilerdir ve genellikle üstte olur. Daha sonra alt ortada olan dişlerin yanındaki alt yan kesiciler çıkar.
13-19 ay: Bebeğiniz 1 yaşına girdikten sonra ilk azı dişleri çıkar ve bunlar genellikle ağzın üst kısmında olur.
16-23 ay: 16-23. aydaki diş çıkarma döneminde keskin ve sivri olan köpek dişleri çıkar.
23-33 ay: Çocuğunuzun ikinci ila üçüncü doğum gününe yakın zamanlarda ikinci azı dişleri kalan boşlukları doldurur ve 20 temel diş tamamlanmış olur.
Bebeğimin Dişleri Farklı bir Zamanda Çıkarsa Ne olur?
Bebeğinizin dişlerinin bebeğinizin buna hazır olduğunda çıkacağını unutmamanızı öneririz. Arkadaşlarınızın çocuklarında dişlerin daha erken çıkması halinde lütfen endişelenmeyin. Bebeğinizin diş çıkarırken huzursuz olması endişelenmenize neden oluyorsa yazımızda diş çıkaran bebeğinizi rahatlatmayla ilgili önerilerimize göz atabilirsiniz.
Diş Çıkaran Bebeklerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebeklerin dişleri olmadan çiğneyebileceğini ve yemek yerken ortaya çıkabilecek boğulma risklerine karşı bebekleri takip etmenin önemli olduğunu lütfen unutmayın. Çocukların tüm dişleri çıkmış olsa da bazı yiyecekler boğulma tehlikesine neden olabilir. Örneğin üzüm,kiraz ve domates çocuklara verilmeden önce her zaman (uzunlamasına) dörde bölünmelidir. Diş çıkaran bebeğinize katı gıda vermeyle ilgili bilgilere göz atın.
Endişelenmemeye çalışın. Bunun yerine çocuğunuzun gelişimindeki heyecan verici tüm dönüm noktalarının keyfini çıkarın. Diş çıkarmanın nasıl ve ne zaman olacağını öğrenmek istiyorsanız diş çıkarmanın tipik evreleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki diş çıkarma evreleri bilgi görselimize bakın.
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: