Dosya: Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısına Ne İyi Gelir?
Hiçbir ebeveyn diş çıkarırken bebeğinin sıkıntı yaşamasını istemez. Bazı bebeklerde diş çıkarma belirtileri çok az olsa da veya hiçbir belirti veya rahatsızlık görülmese de çoğunuzda huzursuzluk olması veya ağrı görülmesi durumunda diş çıkaran bebeği rahatlatacak bazı önerilerimizden yararlanabilirsiniz.
Diş çıkarma rahatsız edici bir süreç olabilir ve birçok ebeveyn, diş çıkaran bebeklerinin nasıl rahatlatılacağı konusunda tavsiye almak ister. Neyse ki, diş çıkarma sürecinde etkili olabilecek, evde uygulayabileceğiniz birçok yöntem var. Diş çıkaran bebeğin nasıl rahatlatılacağına, küçüğünüzün yeni dişleri için nelerden kaçınmanız gerektiğine ve bakımının nasıl yapılacağına dair ipuçları için okumaya devam edin!
Diş Çıkaran Bebeğin Nasıl Rahatlatılacağına Dair 10 İpucu
Diş çıkarma, her bebeğin yaşadığı doğal bir süreçtir. Ancak bazen diş çıkarma birkaç rahatsız edici belirtiye sebep olabilir. Bunlardan bazıları:
hafif sinirlilik
ara sıra ağlama
hafif ateş (38 °C altında)
aşırı salya
sert nesneleri çiğneme isteği
şiş ve hassas diş etleri.
Peki, diş çıkaran bir bebeğin rahatlamasını sağlamak ve ağrısını kesmek için ona ne verebilirsiniz? Diş çıkaran bebeği nasıl rahatlatacağınıza ve rahatsız edici belirtileri evde nasıl yöneteceğinize dair en iyi 8 ipucumuzu, sağlık uzmanlarının tavsiyelerini izleyerek bir araya getirdik
1. Diş Çıkaran Bebeğinizi Rahatlatmak için Bebeğinize Soğutulmuş Meyve Verin
Bebeğiniz katı gıdaya geçtikten sonra tahriş olan diş etlerini soğutulmuş muz püresiyle rahatlatabilirsiniz. Boğulma tehlikesine karşı meyveyi meyve filesine koyun ve bebeğinize yalayarak veya emerek yiyeceği şekilde verin. Meyve filesi kullanıyorsanız, buharda pişirilmiş elma, çilek, mango veya olgun armut gibi çeşitli meyveler de deneyebilirsiniz.
2. Hassaslaşan Diş Etlerini Rahatlatmak için Soğuk bir El Bezi Kullanın
Temiz bir el bezini alıp suya batırın, sıkarak fazla suyu aldıktan sonra buzdolabına koyun. Soğuduktan sonra daha küçük olacak şekilde katlayın ve ağzına alarak diş etlerini rahatlatması için bezi bebeğinize verin. Ancak el bezini emerken veya çiğnerken çocuğunuzu gözetimsiz bırakmayın çünkü bu durum boğulma tehlikesine neden olabilir.
3. Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtilerini Rahatlatmak için Metal bir Kaşığı Soğutun
Soğuk metal, rahatlatıcı olabileceğinden temiz bir tatlı kaşığını buzluğa koyun. Kaşık soğuduktan sonra kaşığın arka kısmıyla bebeğinizin diş etlerine dokunun.
4. Bebeğinizin Diş Etlerine Masaj Yapın
Bebeğinizin hassaslaşmış olan diş etlerine dikkatli şekilde masaj yaparak diş çıkaran bebeğinizi biraz rahatlatabilirsiniz. Ellerinizi yıkadıktan sonra bebeğinizin diş etlerine dairesel hareketlerle masaj yapın.
5. Bebeğinize Soğutulmuş, Jel İçermeyen bir Diş Kaşıma Oyuncağı Verin
Bebeğinizin en sevdiği diş kaşıma oyuncağını buzdolabına koyun. Bu oyuncağın içinde sıvı veya jel olmamalıdır. Bebeğinize vermeden önce oyuncağın soğumasını bekleyin ve temiz olmasına dikkat edin. Bebeğiniz oyuncağı rahatça tutabilmelidir.
6. Tahrişi Önlemek için Salyayı Silin
Diş çıkarmanın en önemli belirtilerinden biri salyada artış görülmesidir. Bebeğinizin kıyafetlerini yumuşak önlükler kullanarak koruyun. Bu önlükleri bebeğinizin çenesini silmek için de kullanabilirsiniz. Bebeğinizin yüzündeki salyayı silerek yüzünün kuru ve temiz kalmasını sağlayın. Herhangi bir döküntü ve tahrişi önlemek için nazik ve sık sık silin.
7. Bebeğinize Bol Bol Sarılın
Bebeğinize bol bol sarılın. Diş çıkaran bir bebeği en çok rahatlatan şey, annesinin kucağında geçirdiği zamandır. Rahat bir koltuğa oturun ve bebeğinizi yavaşça sallayın. Bebeğiniz kucakta sakinleşerek rahatlar ve aynı zamanda her ikiniz de dinlenmiş olursunuz.
8. Çocuğunuzu Rahatlatacak İlaçları Doktoruna Sorun
Bebeğinizin diş çıkarmayla ilgili rahatsızlıklarının yukarıdaki yöntemlerden biriyle hafifletilemeyeceğinden endişeleniyorsanız bebeğinizin diş çıkarmayla ilgili belirtileri azaltması için doktorunuza veya pediyatri uzmanınıza danışın.
Bebeğinizin diş çıkarma evrelerini öğrenin ve katı gıdayla beslenmeyle ilgili ipuçlarına göz atın. Diş çıkarma döneminde rahatlatmayla ilgili genel bilgiler için aşağıdaki bilgi görseline göz atabilirsiniz.
BONUS: Geceleri Diş Çıkaran Bebek Nasıl Rahatlatılır?
Bebeklerde diş çıkarma ağrısı, küçüğünüzün uyuduğu gece saatleri de dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Diş çıkaran bebeğiniz gece uyanıyorsa, uyku sırasında ağrıyı dindirmenin yollarını arıyor olabilirsiniz. Diş çıkaran bebeğin gece ve gündüz nasıl rahatlatılacağına dair kesin bir teknik olmasa da, yukarıda belirtilen ipuçlarından bazıları bebeğinizin uyku zamanı rutininin bir parçası olarak iyi etki gösterir. İşte bunlardan bazıları:
Uyku zamanı banyosu. Ilık ve rahatlatıcı bir banyo, özellikle küçüğünüz diş çıkarma nedeniyle biraz rahatsızlık hissettiğinde sakinleşmesine ve uykuya dalmasına yardımcı olabilir.
Gece sarılmaları. Bebeğinizi gece yatırmadan önce biraz sarılın ve sallayın. Bu, bebekleri her zaman sakinleştirebilir, ancak özellikle yatmadan önce herhangi bir rahatsızlığı yatıştırarak uykuya hazırlanmasına yardımcı olabilir.
Masaj yapın. Küçüğünüz uykuya dalarken, temiz parmaklarınızla diş etlerine masaj yapın. Bu teknikle bebeğinizin uyuyakaldığını bile görebilirsiniz.
Soğuk bez. Bebeğinizin yatmadan önce emmesi için ona soğuk ve temiz bir bez verin. Rahatlatıcı etkisi sayesinde küçüğünüzün uykusu geldiğinde rahatsızlığını giderebilirsiniz.
Diş Çıkarma Tedavileri: Nelerden Kaçınmak Gerekir?
Diş çıkaran bebeğe ne verileceği konusunda pek çok tavsiye bulacaksınız ancak tüm diş çıkarma tedavilerinin küçüğünüz için iyi bir tercih olmadığını unutmayın. Diş çıkaran bebekleri rahatlatmada en iyi yöntem, diş etlerini rahatlatan güvenli bir şey vermektir. Bu yüzden, aşağıdakilerden kaçınmak en iyisidir:
Dondurulmuş malzemeler. Bebeğinizin diş kaşıyıcısını dondurucuya atmak veya rahatlaması için ona dondurulmuş bir ödül vermek cazip gelebilir. Ancak dondurucu bebek diş çıkarma malzemeleri, bebeğinizin hassas diş etleri için çok sert ve soğuk olduğundan, genellikle yarardan çok zarara neden olur.
Diş çıkarma kolyeleri. Küçük parçalar gevşeyip boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden uzmanlar diş çıkarma kolyeleri, bilezikler ve diğer takıların kullanılmasını tavsiye etmemektedir. Diş çıkarma kolyeleri ayrıca ağızda yaralara veya enfeksiyonlara ve nadir durumlarda boğulmaya neden olabilir.
Sert diş kaşıyıcılar. Aynı şekilde sağlık uzmanları, tahta, metal veya plastikten yapılmış sert diş kaşıyıcılardan kaçınılmasını tavsiye etmektedir. Bunun yerine, bebeğinizin diş etlerine karşı nazik olan lastik diş kaşıyıcıları kullanabilirsiniz.
Belirli bebek diş çıkarma ilaçları. En iyi diş çıkarma ilacı, çocuğunuzun sağlık uzmanı tarafından önerilen ilaçtır. Bebeklere yönelik pek çok diş çıkarma jeli ve merhemi, etkisini göstermeden önce çocuğunuzun ağzından çıkabilir veya çok miktarda yutulduğunda zararlı olabilir. Örneğin, benzokain veya lidokain içeren ilaçlar ölümcül bile olabilir.
Seyreltilmiş veya reçetesiz satılan diş çıkarma tedavileri. Aynı şekilde, bebekler için diş çıkarma jelleri, merhemler, tabletler veya diğer ilaçları kullanırken bebeğinizin sağlık uzmanının tavsiyelerine her zaman kulak verin. Belladonna gibi bazı yaygın bileşenler, nöbetler gibi tıbbi sorunlarla ilişkilendirilmiştir.
Bebeğinizin Sağlık Uzmanını Ne Zaman Aramalısınız?
Diş çıkarma emzikleri söz konusu olduğunda nelerden kaçınmanız gerektiğinin farkında olmanın yanı sıra, bebeğinizin sağlık uzmanıyla ne zaman iletişime geçeceğinizi bilmenize de yardımcı olur. Birçok ebeveyn diş çıkarmanın özellikle geceleri ateşe neden olup olmayacağını merak eder. Bazen hafif ateş olarak adlandırılan biraz yüksek bir sıcaklık görülebilse de, diş çıkarma genellikle ateşe neden olmaz. Küçüğünüzün rektal sıcaklığı 38 °C’den yüksekse, bunun nedeni muhtemelen diş çıkarma değildir ve sağlık uzmanıyla iletişime geçmelisiniz. Ateş konusunda danıştığınız bebek sağlık uzmanınızla ayrıca aşağıdaki durumlarda iletişime geçin:
Dindirilemeyen ağlama. Diş çıkarmanın aşırı ağlamaya veya rahatsızlığa neden olmaması gerekir. Diş çıkaran bir bebeği rahatlatma, hafif rahatsızlıkları azaltmakla ilgilidir, çünkü diş çıkarma aşırı veya dindirilemez bir ağrıya neden olmayacaktır.
İshal. Aynı şekilde, bebeğinizde ishal varsa, bunun nedeni muhtemelen diş çıkarıyor olması değildir.
İştah azalması. Diş çıkarma, şiş ve hassas diş etlerine neden olabilse de beslenmeyi kesintiye uğratmamalıdır. Diş çıkarma iştahsızlığa neden oluyorsa ya da rahatsızlık yemeyi veya içmeyi engelliyorsa, çocuğunuzun sağlık uzmanıyla iletişime geçin.
İLGİLİ YAZILAR
Bebeklerde Diş Çıkarma: Ne Zaman Başlar? Belirtileri Nelerdir?
Bebeğinizin Yeni Dişinin Bakımı
Diş çıkaran bebeğiniz için ne yapacağınızı bilmek daha yolculuğun başlangıcıdır! Küçüğünüzün gösterecek yeni dişleri olduğuna göre, onların bakımını yapmanın aslında kolay bir süreç olduğunu öğrenmekten mutlu olabilirsiniz. Yalnızca aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacak:
Diş fırçası. Burada önemli olan, herhangi bir eczanede bulabileceğiniz, bebeklerin hassas diş etlerine yönelik özel olarak üretilmiş yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaktır.
Diş macunu. Aynı şekilde, yerel eczanenizde bebekler için tasarlanmış diş macunu da bulabilirsiniz.
Ardından bebeğinizin dişlerinin ve diş etlerinin tüm kısımlarını temizlemek için dişlerini nazik hareketlerle, kendi dişlerinizi fırçaladığınız gibi fırçalayın.
Dişlerini Ne Zaman Fırçalamalı?
Bebeğinizin dişlerinin çıktığını fark etmeden önce bile fırçalamaya başlayabilirsiniz, çünkü çocuğunuzun ağzını bakterisiz tutmak diş çıkarma sürecinin ve genel olarak ağız sağlığının önemli bir parçasıdır. Bu şekilde erken aşamada düzenli olarak fırçalamak, genç yaşta kötü diş hijyeninin bir sonucu olabilecek diş çürümelerini önlemeye yardımcı olur. 2 yaşındakilerin yüzde onunda bir veya daha fazla diş çürüğü bulunur ve bu oran 5 yaşındakilerde yüzde 50’ye çıkar. Diş çürüklerini önlemek için şu yönergeleri izleyin:
Besledikten sonra dişlerini fırçalayın. Küçüğünüzü besledikten sonra diş etlerini ve dişlerini temizleyin. Ağızda kalan yiyecekler çürüklere neden olabilir, anne sütündeki ve mamadaki doğal şeker bakterileri çekebilir.
Bebeğinizi ağzında biberonla uyutmayın. Bebeğinizin ağzında bir biberonla veya emzirdikten hemen sonra uykuya dalmasına izin vermeyin. Bu, zararlı bakterilerin oluşması için mükemmel ortam olan ağızda süt veya mama birikmesine yol açabilir.
Evde bir diş hijyeni rutini oluşturun. Çocuğunuz büyüdüğünde, yürümeye başladığı yaşları ve sonrasında da devam edecek bir diş hijyeni rutini geliştirmelerine yardımcı olun. Çocuklar yalnızca gördükleri dişleri fırçalama eğilimindedir, bu nedenle tüm dişleri her yönden temizlediklerinden emin olun. Küçüğünüz için diş fırçalamayı her zaman eğlenceli hale getirebilirsiniz!
Dışarıdayken dişlerini fırçalamanız gerekirse diye bebek bezi çantanızda bir diş fırçası ve diş macunu bulundurun. Bebek bezi çantanızda olmazsa olmaz diğer malzemeler bulunuyor mu? Öğrenmek için aşağıdaki testimizi yapın!
BİR BAKIŞTA SIK SORULAN SORULAR
Diş çıkaran bir bebeğin uyumasına ne yardımcı olur?
Diş çıkaran bir bebeği gece rahatlatmak için özel bir teknik yoktur. Bunun yerine, çocuğunuzun uyku zamanı rutinine aşağıdaki rahatlatıcı aktiviteleri eklemek yardımcı olabilir:
Ilık ve rahatlatıcı bir banyo
Hafif diş eti masajı
Soğuk bir bez emdirmek
Ekstra sarılmalar.
Diş çıkarma ağrısı çeken bir diş çıkaran bebeğe nasıl yardımcı olabilirsiniz?
Diş çıkaran bir bebeğe nasıl yardım edileceğine ve onun nasıl rahatlatılacağına ilişkin pek çok taktik vardır. Küçüğünüzün diş çıkarma nedeniyle rahatsızlığı veya ağrısı varsa, aşağıdakileri çiğnetebilirsiniz:
Soğutulmuş meyve
Soğuk, ıslak bir bez
Soğuk, plastik diş kaşıyıcı.
Ebeveyn olarak aşağıdakileri de deneyebilirsiniz:
Bebeğinize ılık, rahatlatıcı bir banyo yaptırmak
Küçüğünüzü çokça ekstra kucaklama ve sallama ile rahatlatmak
Temiz parmaklarınızla çocuğunuzun diş etlerine masaj yapmak
Soğuk, metal bir kaşığı bebeğinizin diş etlerine hafifçe bastırmak.
Diş çıkaran bebek ağlamayı kesmiyorsa ne yapmalı?
Diş çıkarma, bebekler için her zaman rahat geçen bir süreç değildir, ancak dindirilemeyen ağlamalara neden olmaz. Küçüğünüz diş çıkarıyorsa ve ağlamayı kesmiyorsa, bunlar büyük olasılıkla birbiriyle ilişkili değildir. Aşırı ağlamanın nedenini belirlemek için bebek sağlık uzmanınızla iletişime geçin.
Bebeğimin diş çıkarma için ilaca ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlarım?
Her zaman yararlı veya gerekli olmadığından, bebeğinizin diş çıkarma ağrısını gidermek için ilaca ihtiyacı olup olmadığını bebek sağlık uzmanınıza danışın.
İşin Temeli
Diş çıkarma doğal bir süreç olabilir ancak bebeğiniz için her zaman eğlenceli değildir! Diş çıkaran bebeğin nasıl rahatlatılacağını merak ediyorsanız, bu yazının size faydalı bilgiler ve aşağıdakiler gibi göz önünde bulundurmanız gereken yararlı teknikler sağlayacağını umarız:
diş eti masajı
soğutulmuş meyveler
soğutulmuş plastik diş kaşıyıcılar
soğuk bez
soğuk metal kaşık
ılık ve rahatlatıcı banyo
çokça sarılma
salyayla başa çıkma
bebek diş çıkarma ilacı (bir sağlık uzmanı tarafından tavsiye edildiği şekilde).
Ağrı kesici ilaçları ve diş çıkaran bebeğe ne verileceğini bilmek sürecin sadece bir parçası olduğunu unutmayın. Küçüğünüz diş çıkarmaya başladığında, fırçalama zamanı gelmiş demektir! Bebeğinizi besledikten sonra dişlerini fırçalayarak, ağzında biberonla uykuya dalmasına izin vermeyerek ve çocuğunuz büyüdükçe diş hijyeni rutini oluşturarak çürükleri önleyebilirsiniz. Küçüğünüzde diş çıkarırken ateş veya ishal varsa, bunun nedeni muhtemelen yeni bir doğrayıcı takımının büyümesinden başka bir şeydir. Bu rahatsızlıklar meydana gelirse veya diş çıkarma çocuğunuzun beslenmesini kesintiye uğratırsa, bebek sağlık uzmanınızla iletişime geçin. Bebeğinizin diş çıkarma yolculuğuyla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, sağlık uzmanının her zaman yardıma hazır olduğunu unutmayın. Diş çıkaran bebeğinize nasıl yardım edip onu rahatlatabileceğiniz şu anda muhtemelen aklınızda öncelikli bir yer ediniyordur, ancak ağrıyı gidermenin kolay olduğunu ve çok yakında küçük bebeğinizin dişlerle dolu sevimli bir gülümsemeye sahip olacağını bilin.
Bu Yazıyı Nasıl Yazdık? Bu yazıdaki bilgiler, American Academy of Pediatrics (Amerikan Pediatri Akademisi) ve American College of Obstetricians and Gynecologists (Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji) gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanmaktadır. Bu yazı için kullanılan kaynakların tam listesini aşağıda bulabilirsiniz. Bu sayfadaki içerik, profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: