Bebeğinizi Diş Hekimine Götürme Kılavuzu
Diş sağlığı çocuğunuzun genel sağlığı ve görünümü için önemlidir, kontrollerin düzenli olarak yapılması ağız bakımında çok önemlidir. İlk birkaç diş hekimi ziyaretini ve her diş kontrolünü hem siz hem de çocuğunuz için mümkün olduğunca sorunsuz hale getirmek için bilmeniz gerekenleri buradan öğrenebilirsiniz.
İlk Diş Doktoru Ziyareti Ne Zaman Olmalıdır?
İlk diş hekimi randevusunu bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonraki birkaç ay içinde olacak şekilde veya çocuğunuzun ilk doğum gününe yakın bir zamanda alın. Genellikle bebeklerin ilk dişleri 4 ila 7 aylıkken çıkar ama bebeğinizin dişleri 1 yaşına girdikten sonra çıkarsa endişelenmeyin.
Bebeği Ne Sıklıkta Diş Doktoruna Götürmeliyim?
Çocuğunuzu yılda iki kez genel kontrol için diş doktoruna götürün. Diş doktoru, dişlerin ve diş etlerinin sağlık durumunu kontrol eder, dişleri temizler ve gelişimin iyi olduğundan emin olmanızı sağlar. Diş doktorları, çocukların diş tedavilerini oldukça dikkatli ve ağrısız olarak yaptığından endişelenmenize gerek yoktur.
Dişlerin düşmesi, kırılması veya çatlaması durumunda diş doktoruna gitmek bazen sadece diş temizliği için gidildiği zamanlar kadar kolay olmayabilir. Kalıcı bir dişin çıkması durumunda buna diş hekiminin müdahale etmesi dişi kurtarabilir. Dişin kenarının kırılması gibi bazı durumlarda diş hekimine bir sonraki gün gidilebilir.
Çocuğunuzun dişlerinden birinin çürüdüğünü veya çocuğunuzun diş ağrısı olduğunu (çürük nedeniyle) fark ederseniz çocuğunuzun bir sonraki altı aylık kontrolüne kadar beklemek yerine randevu alın.
Çocuğunuzun dişinin çıkması veya çürümesi durumunda yapabileceklerinizle ilgili bilgi için dişle ilgili sorunlar yazımızı okuyun.
Diş Hekimi Ziyaretlerini Daha Kolay Geçirmenizi Sağlayacak İpuçları
Çocuğunuza gerekli tedavinin uygulanabilmesi ve dişlerinin her zaman sağlıklı kalmasını sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:
Çocukların seveceği bir diş hekimi seçin. Pediyatri uzmanlığı olan diş hekimleri çocukların diş sorunlarıyla ilgili özel bir eğitim alır. Çocuk diş hekimlerinin muayenehanelerinde çocukların hoşuna giden bir dekorasyon ve çocuklarla çalışmak için eğitim görmüş çalışanlar olur. Yaşadığınız yerde böyle bir diş hekimi olmaması durumunda bekleme odası, çalışanları ve ortamı çocuklara uygun olan bir hekim seçmeye çalışın. Diş hekiminizin bazı önerileri olacaktır.
Randevu saatinden önce gelin. Ortama alışması için çocuğu randevu saatinden önce götürün.
Endişelerini giderin Diş hekimine gitmenin büyümenin bir parçası olduğunu öğretin. Diş hekiminin çocuğunuzun ağzına bakacağını ve ona doktor ile hemşirelerin nazik ve kibar davranacağını anlatın.
Diş hekimiyle ilgili tutumunuza dikkat edin. Birçok anne-babanın geçmişte diş hekimiyle ilgili kötü deneyimleri vardır ve dişçi koltuğuyla ilgili olarak istemeden olumsuz mesajlar verebilir. Çocukla birlikte diş hekimine gitmesi gereken kişi, diş hekimi ziyareti sırasında en olumlu tutumu gösterebilecek kişidir.
Diş Hekimi Ne Yapar?
Her diş hekiminin çalışma şekli farklı olsa da genel olarak beklenmesi gerekenler şunlardır:
İlk randevu. Diş hekimi muayene sırasında çocuğunuza karşı arkadaşça bir tutum gösterir. Bazı diş hekimleri, muayene sırasında anne veya babadan çocuklarını tutmasını isterken bazıları da çocukla bire bir ilişki kurmak için annenin veya babanın dışarıda beklemesini tercih eder. Diş hekimi bebeğinizin diş etlerini, ağzını ve yeni çıkan dişlerini kontrol eder.
Düzenli kontroller. Yılda iki kez yapılan diş muayeneleri sırasında dişçi çürüme belirtilerini, çocuğun ısırma şeklini ve diş etleri, çenesi ve ağız dokularıyla ilgili bir sorun olup olmadığını kontrol eder. Aynı zamanda çocuğun dişlerini sayar ve dişlerin iyi şekilde büyüyüp büyümediğini kontrol eder. Dişçi, gerekirse çocuğun dişlerini temizler.
Anne ve babanın beklemesi gerekenler. Diş hekimi, size çocuğunuzun parmak emme, dil çıkarma, diş gıcırdatma ve dudak emme gibi ağızla ilgili alışkanlıklarını sorar. Diş hekimi size diş çıkarma ile ilgili bazı öneriler, diş çıkaran bir bebeği rahatlatmak için yapabilecekleriniz ve çocuğunuz için doğru diş fırçalama tekniğiyle ilgili bilgiler verir. Diş hekimi, size bebeğin dişlerini korumanızı sağlayacak diğer yararlı alışkanlıklarla (şeker tüketmeme) ilgili tavsiyeler verebilir.
Anne ve babanın düşünmesi gerekenler. Çocuğun diş gelişimiyle ilgili sorularınızı sormak ve dikkat etmeniz gerekenleri öğrenmek için bu fırsatı değerlendirin. Muayenehaneden ayrılmadan önce altı ay sonrası için randevu alın.
Düzenli Diş Kontrolleri Neden Önemlidir?
Sonradan düşecek olsa da bebek dişleri çocuğunuzun ağız sağlığı ve genel sağlığı açısından önemlidir. Bebek dişlerine bakmak, diş etlerinin sağlıklı olmasına ve yetişkin yani kalıcı dişlerin iyi şekilde gelişmesine yardımcı olur. Çocuk diş doktoru, bebeğinizin diş etlerini ve dişlerini kontrol edebilir ve gerekirse tavsiyelerde bulunabilir. Diş hekimi aynı zamanda sudaki florür seviyeleri konusunda bilgi sahibi olur ve gerekliyse florür cilaları veya takviyeleri konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
Diş hekimine erken ve sık sık gitmek çocuğunuzun bu kontrollerle ilgili olarak daha rahat olmasını sağlayarak çocukların büyüdüklerinde de sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlar.
Evde Bebek Diş Bakımı için Yapmanız Gerekenler
Bebeğinizin dişlerinin ve diş etlerinin evde bakımı için yapabileceğiniz çok şey vardır. Başlangıç için bebeğinizin dişlerini ve diş etlerini günde iki kez fırçalayın, çocuğunuza şekerli içecek ve yiyecekler vermeyin ve bebeğinize kendi dişini nasıl fırçalayabileceğini öğretin. Bu adımlarla ilgili daha fazla bilgi için çocukların evde diş bakımıyla ilgili SSS'yi okuyun.
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: