Yenidoğan uykusu: Bir yenidoğan ne kadar süre uyumalıdır?
Bebeklerin uyuma düzenleri daha anne karnındayken başlar. Anne karnında 6 aylık bebek yani fetusta hareketli uyku (vücut hareketlerinin eşlik ettiği) saptanabilirken, 7. aya doğru sakin uyku (vücut hareketlerinin olmadığı ancak arada bir sıçramaların olduğu, gözlerin kapalı ve hareketsiz olduğu, kalp atışları yavaşlamış) ortaya çıkmaya başlar. Hamileliğin 8. aylarında ise hareketli ve sakin uyku dönemleri birbiri ardına gözlemlenmeye başlanır.
Yenidoğan bebek kaç saat uyur?
Yenidoğan uyur günde ortalama 16 saat süreyle, yani oldukça uzun bir süre uyur. Ancak 20 saat uyuyan bebekler de vardır, 14 saat uyuyanlar da. Her iki durum da normaldir. Yenidoğanların gece/gündüz düzenleri de yoktur. Uykuları 3-4 saatlik süreler şeklinde olur. Genellikle, uykuya daldıktan sonra hareketli bir uyku ve arkasından sakin bir uykudan oluşan periyodlar şeklinde uyurlar. Her periyot 50-60 dakika kadar sürer. Tüm uyku süresinin yarısı hareketli uyku şeklinde geçer.
Hastanede uzun bir gün geçirdiniz. Yeni bebeğiniz ilk küçük uyku seansları sırasında size sokulmuş olacak ve muhtemelen bu durumda uzun bir süre kalacaktır.“Bebeğimle ciltlerimizin temas etmesinin ne kadar önemli olduğunu daha önce fark etmemiştim. Yatma zamanı geldiğinde huysuzlaşırsa, birbirimize temas ederek rahatlıyoruz ve böylece çabucak sakinleşiyor.” Gülay, Ece’nin annesi, 3 aylık
Yenidoğanlar, ilk haftalarda 3-4 saatlik bloklar halinde yaklaşık 16-20 saat uyuyabilirler. Bebeğinizin şu yöntemlerle güvenli ve huzurlu uyumasını sağlayın:
Bebeği sert bir yüzeyde, yüz yukarı gelecek şekilde uyutmak.
Yastık, pelüş oyuncak ve diş kaşıma gereçlerini beşiğin dışında tutmak.
Bebeğin yanında fakat aynı yatakta olmayacak şekilde uyumak.
Oda sıcaklığını 20-25 Santigrat (yaklaşık 22 ºC) veya 70 Fahrenhayt derecesinde tutmak.
Bebek nasıl uyutulur?
Bebeklerde uyku düzeni, 1 ay ile 6 ay arasında başlar ve bebeklerin uykuları yavaş yavaş erişkin uykularına benzer. Gece/gündüz düzeni yerleşmeye başlar. Gün içinde toplam 17-20 saat uyuyabilir. Gece uykuları uzamaya başlar ve 1 aylık bir bebek gece kesintisiz 6 saat bile uyuyabilirken, 3-6 aylık bir bebeğin gece uykusu 9 saat, 6 ay -1 yaş arasındaki bebeğin ise 10-12 saat olabilir. Bebekler genellikle 6 aya kadar gece uyanıp beslenmek isteyebilirler. Daha sonrasında ise, çoğunlukla gece beslenmesine ihtiyaç duymazlar. Ancak yine de uykuları çok hassas olduğu için, uyku siklüsleri arasında kolaylıkla uyanabilirler. Bu uyanmalar her zaman açlık anlamına gelmez. Bebeklerde uyku problemleri için doktorunuza da danışıp, tavsiyeleri doğrultusunda bu saatlerde emzirip emzirmeme konusunda karar alabilirsiniz. Ancak tek başlarına da tekrar uyuyamayabilecekleri için, onları yataktan çıkarmadan, dokunarak ve sakin bir sesle konuşarak rahatlatabilir ve tekrar uykuya dalmalarını sağlayabiliriz.
6 ay ile 4 yaş çocukları gittikçe daha kısa süreler uyurlar. Altı ay civarında gün içinde 3 kez uyurken, 1 yaşa doğru gün içinde iki, 1,5 yaşında ise 1 kez uyur. Yine 6 ay civarında günde, ortalama toplam 15 saat uyurken, iki yaşına doğru 13-14 saat, üç yaş ile beş yaş arasında 12 saat uyurlar.
Yenidoğanlar zamanlarının çoğunu uyumakla geçirse de, tutarlı bir uyku düzeni geliştirme yolunda biraz zamana ihtiyaç duyabilirsiniz.
Belli bir düzene bağlı kalın
Uyku düzeni geliştirmenin sırrı, düzenli bir yatma zamanı ve gece standart bir uykuya hazırlanma programıdır. Uyku zamanı, yeri ve düzeni sık sık değişirse, huzursuzluk ve kafa karışıklığı oluşabilir. Bazı bebekler düzeni diğerlerinden daha fazla tercih etse de, hepsi bir uyku öncesi rutininden faydalanırlar.
Uykuya yatırma
İyi bir uykuya hazırlık rutinine, banyo, kucak zamanı, masal veya ninni ve onları nazikçe yüz yukarı olacak şekilde yatırmak dahildir. Yenidoğanınıza bir gece rutini hazırlamak, büyüdükçe uykuya hazırlanma konusunda sağlıklı bir tavır geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Ayrılma sorunları
Yenidoğanınızı gece yatırmak, özellikle de bütün günü onunla geçirmişseniz bebeğinizden ayrılma gibi gelebilir. Ebeveynler olarak, çocuklarımızınkilerden önce kendimize ait ciddi ayrılık sorunlarımızı kucaklamamız ve bunun yaşamın bir parçası olduğunu kabul etmemiz, bebeğimizi de iyi örnek olmamızı sağlar.
Annelerden İpuçları:
Işıkları gece azaltarak, gündüz ise artırarak bebeğinizin gece ve gündüz arasındaki farkı öğrenmesine yardımcı olun.
Bebeğinizin bezini her zaman tam yatmadan önce değiştirin.
Yenidoğanlar, yüz yukarı olarak şekilde uyuyarak oldukça fazla zaman geçirirler, bu nedenle uyanıkken onlara göbekleri üstünde veya dik olacak şekilde zaman geçirme şansı verin.
Prima Yenidoğan gibi rahat ve uzun süreli kuruluk sağlayan bir bebek bezini tercih ederek gereksiz uyanmaları önleyin.
Yenidoğanınız gün boyunca ortalama her üç saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyacaktır. Fakat zamanla beslenme saatleri arasındaki süre uzayacak ve bebeğiniz gece boyunca daha uzun süre uyuyacaktır (gün içinde bir kaç kısa uyku hariç).
İşte yaşa göre uyku düzeni hakkında genel bir rehber:
Yenidoğan: Günde 16-20 saat
6 Haftalık: Günde 15-16 saat
4 Aylık: 9-12 saat artı 2 kısa uyku
6 Aylık: 11 saat artı 2 kısa uyku
9 Aylık: 11-12 saat artı 2 kısa uyku
1 Yaş: 10-11 saat artı 2 kısa uyku
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: