Yenidoğan Bir Bebeği İlk Defa Besleme
Bebeğiniz, doğumundan sonraki ilk saat içinde beslenmeye hazır olacaktır. İlk yemeği, özel bir madde olan kolostrum sizin memelerinizde üretilecektir. Bu, protein ve bağışıklık sistemini güçlendirici antikorlarla dolu sarımsı-turuncu bir sıvıdır. Doğumunuzdan bir kaç gün sonra anne sütünüz gelmeye başlayacaktır.
Başlarken
Vücudunuz emzirmek, bebeğiniz de emmek için yaratılmıştır; ancak bu emzirmeye başlamak için biraz yardıma ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelmez. Hastanede olduğunuz süre içinde, bir görevli size mümkün olan en kısa sürede bebeğinizi memenize yerleştirmeniz, bebeğinizin meme ucunu ağzıyla kavraması ve doğru emip emmediğiniz anlamanız konularında yardımcı olmalıdır. İdeal olarak, doğumun hemen sonrasında emzirmek işlerin kolaylaşmasına yardımcı olabilir.
Eve çıktıktan sonra da yardıma ihtiyaç duyarsanız, hastanedeki personelden herhangi bir kaynak konusunda yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Emzirme eğitimi hizmeti, hastane ve sağlık hizmetleri, faydalı yardım kaynaklarıdır. Herkesin biraz yardıma ihtiyacı vardır ve çok deneyimli annelerin bile bazı sorunlarla karşılaşması olasıdır.
Anneden Anneye Emzirme İpuçları
Ağızla memeyi iyi bir şekilde kavrama işin temelini oluşturur. Bebeğinizin ağzı tamamen açılana dek bekleyin ve sonra meme ucunu kavramasına yardım edin.
Areola (meme başı çevresi) bebeğin ağzında olmalıdır.
Areolayı sıkma hareketi sütün gelmesini sağlayan harekettir.
Doğru ememiyor gibi görünürse, parmağınızla meme ucunu ağızdan çekin ve tekrar deneyin.
Bebeğiniz kollarınızda geçirdiği ilk saat içinde beslenmeye hazırdır. Emzirme yolunu ister seçin ister seçmeyin, ilk bir kaç hafta ve ay içerisinde bebeğinizi beslediğiniz zamanlar oldukça fazla olacak.
Emzirme dünyadaki en doğal deneyimidir. Bu tecrübe ikiniz için de bir ilk olacak ve aranızdaki bağın güçlenmesini destekleyecek. İlk anne sütünüz, kolostrum adı verilen özel bir maddedir. Bu, bebek için son derece besleyici olan protein ve bağışıklık sistemini güçlendirici antikorlarla dolu bir sıvıdır.
Emzirirken yardım için bir doktor veya emzirme uzmanı ile görüşebilirsiniz. Emzirmek istemediğinizi düşünüyorsanız pek çok mama alternatifi de mevcuttur. Önemli olan bebeğinizin ihtiyacı olan besini almasıdır.
“Emzirme her anne ve bebek için farklı bir deneyimdir. Düşündüğümden daha zordu fakat vazgeçmedim, diğer annelerden ve hemşirelerden gelen tavsiyeleri dinledim ve işleri en sonunda her ikimiz için de uygun bir düzene oturttum.”
Aslı, Ahmet Can'ın Annesi, 2 aylık
Annelerden ipuçları
İyi bir kenetlenme işin temelini oluşturur. Bebeğinizin ağzı tamamen açılana dek bekleyin ve sonra meme ucuna kenetlenmesine yardım edin.
Meme başı çevresi bebeğin ağzında olmalıdır.
Meme başını sıkma hareketi sütün gelmesini sağlayan harekettir.
Doğru ememiyor gibi görünürse, parmağınızla meme ucunu ağızdan çekin ve tekrar deneyin.
Her emzirme tipik olarak her 3 saatte bir, 20-45 dakika arasında sürer.
Ne kadar uzun süre emzirdiğinizi, hangi göğüste emzirdiğinizi takip ederek ve ıslak bezleri sayarak bebeğinizin yeterli beslenip beslenmediğini kontrol edin.
İlk bir kaç gün içinde günde 1-3 adet ıslak bez değiştirmeniz normaldir.
İdrarla aktive olan ıslaklık göstergeli bir bebek bezi bu konuda size yardımcı olabilir.
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: