Bebek Emzirme Pozisyonları ve Emzirme Teknikleri
Siz ve bebeğinizin tamamen kendinize özel ihtiyaçlarınız var. Bu yüzden her emzirme pozisyonu her anne bebeğe uymayabilir. Çapraz beşik pozisyonundan koltuk altı pozisyonuna kadar pek çok farklı emzirme pozisyonu bulunuyor. Aslına bakılırsa, göğsünüzün tamamen boşalmasını sağlamak ve mastit gibi sorunların önüne geçmek için arada bir emzirme pozisyonunu değiştirmek faydalıdır. Farklı pozisyonlar ve size yardımcı olacak emzirme ipuçları için, okumaya devam edin.
Çapraz Beşik Pozisyonu
İlk emzirmeleriniz için en iyi pozisyonlardan biridir. Kolçakları olan rahat bir sandalyeye sırtınız dik oturun. Bebeğinizi, karnı sizin karnınıza dokunacak şekilde vücudunuzun ön kısmına alın. Bebeğinizi, emzireceğiniz memenin tersi kolunuza alarak kavrayın. Sol meme için sağ kolunuzu, sağ meme için sol kolunuzu kullanın. Açık elinize bebeğinizin başını destekleyin ve diğer elinizle de göğsünüzü alttan U şeklinde tutarak destekleyin. Kendiniz hiç eğilmeden, bebeğinizin ağzını nazikçe göğsünüze getirin. Bebeğiniz memeyi almakta zorluk çekiyorsa, bu çok iyi bir pozisyondur, çünkü ensesini elinizle destekleyerek başını doğru tutmasını sağlamayı kolaylaştırır.
Beşik Pozisyonu
Çapraz beşik pozisyonuna benzer, ama bunda bebeğinizi tuttuğunuz kolla aynı taraftaki göğüsten emzirirsiniz. Kolçakları olan rahat bir sandalyeye sırtınız dik oturun. Bebeğinizi kolunuza alıp başını göğsünüze bakacak şekilde dirsek çukurunuza yatırın. Bebeğinizin başının, vücudunun geri kalanıyla aynı hizada olmasına dikkat edin ve yan çevirmeyin. Daha rahat emzirebilmek için kucağınıza bir yastık koyabilirsiniz.
Koltuk Altı Pozisyonu
Sezaryen olduysanız ya da büyük göğüsleriniz varsa, emzirme için koltuk altı pozisyonu sizin için daha rahat ve kolay olabilir. Çünkü bebeğinizin ağırlığı karın bölgenizde olmaz. Kolunuzu dirsekten büküp bebeğinizi vücudunuzun yan kısmında, bel hizanızda tutun. Bebeğinizin başını avcunuzla destekleyin ve yüzünü göğsünüze doğru çevirin. Sırtını kolunuzun ön kısmında çanta gibi tutacaksınız. Göğsünüzü diğer elinizle c-şeklinde destekleyin. Bu aynı zamanda prematüre bebekler için de iyi bir pozisyondur.
Yan Yatış Pozisyonu
Doğum sonrası kendinizi yorgun hissediyorsanız ya da genel olarak uykuluysanız, emzirmek için uzanabilirsiniz, ama uyanık kaldığınızdan emin olmalısınız. Sezaryenle doğum yaptıysanız, oturmak yerine yan yatarak emzirmek iyi bir seçenektir. Yan yatıp bebeğinizi göğsünüze doğru çevirin ve bir elinizle onu destekleyin. Diğer elinizi göğsünüzü tutup ucunu bebeğinizin dudaklarına dokundurmak için kullanın. Memeyi tam olarak aldığında elinizi kendi başınızı desteklemek için kullanabilirsiniz.
İkizleri Besleme Pozisyonu
İkizleriniz varsa, ayrı emzirmek isteyebilirsiniz, ama aynı anda emzirmek isterseniz, koltuk altı pozisyonunu iki bebeğiniz için birden kullanabilirsiniz.
Kaçınmanız Gereken Emzirme Pozisyonları
Bebeğiniz ve sizin için sakıncalı olabilecek pozisyonlardan uzak durun:
Bebeğin üzerine ağırlık vermek
Bebeğin başı ve vücudunun farklı yönlere bakması
Bebeğinizin vücudunu göğüsten uzak tutmak
Tüm Emzirme Pozisyonları İçin İpuçları
Hangi pozisyonu tercih ederseniz edin, önemli olan sizin ve bebeğinizin rahat olmasıdır. Aşağıdaki ipuçlarını sizin için bir araya getirdik:
Vücudunuzu destekleyin. Kolçakları olan bir sandalye seçin ve sırtınızı, kollarınızı destekleyecek yastıklar kullanın. Normal bir kanepe vücudunuza ihtiyacınız olan desteği sağlamaz. Ayağınızın altına dayanmak için bir tabure ya da sehpa alın.
Göğüslerinizi destekleyin. Sütle dolu oldukları için göğüsleriniz size muhtemelen daha ağır gelir. Emzirirken elinizle göğüslerinizi destekleyin. Parmaklarınızı, yanlışlıkla bebeğin ağzına gelmemesi için uç ve areola kısmından uzak tutun. Göğüsleriniz büyükse, göğüs uçlarınızı bebeğin ağzıyla aynı açıda tutmak için, altlarına rulo yapılmış havlu yerleştirebilirsiniz.
Bebeğinizi destekleyin. Bebeğinizin rahat olduğundan ve güvende hissettiğinden emin olun ki kolayca emebilsin. Onu sabit tutabilmek için kolunuzu ya da elinizi kullanın veya başına ve sırtına ekstra destek olarak göğsünüzle aynı hizada durabilmesi için yastık ya da battaniye kullanın. Ayrıca ikinizin de rahatı için kucağınıza yastık koyup bebeğinizi üstüne yatırabilirsiniz -bu özellikle sezaryenle doğum yaptıysanız önerilmektedir.
Emme pozisyonlarınızı değiştirin. Bu göğüs ucu hassasiyetleri, tıkalı süt kanalları ve göğüs enfeksiyonlarının engellenmesine yardımcı olur.
Göğüs değiştirin. Bebeğiniz bir göğsü emmeyi bitirdiğinde, diğerini önerin. Ya da bir sonraki emzirmenizde önce dolu olanı verin. Bu süt üretiminin artmasına ve mastitten korunmaya yardımcı olacaktır.
Rahatlayın. Emzirmeden önce ve sırasında gevşemiş olursanız, emzirme hem sizin hem de bebeğiniz için daha iyi bir deneyim olacaktır. Emzirmek, bebeğinizle bağ kurmanız için kusursuz bir fırsattır ve bebeğiniz memeyi aldığında sizin için de keyifli bir deneyim olabilir.
Emzirme hakkında sorularınız varsa ya da genel olarak emzirme hakkında daha fazlasını öğrenmek isterseniz, buraya göz atabilirsiniz.
Emzirmek her kadın için farklı bir deneyimdir ve başlangıçta acemilik olması normaldir. Emzirdikçe kolaylaşacaktır. Konu hakkında endişeleriniz ya da sorularınız varsa, bir emzirme uzmanı ya da doktora danışabilirsiniz.
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: