Bebeklerin Gözleri: Renk, Görüş ve Daha Fazlası
Bebekler oldukça gelişmiş duyularla doğarlar. Ve yenidoğan bebeğin görme duyusudoğduğunda tam gelişmiş olmasa da, ilk günden itibaren dünyadaki en önemli şeyi görebilir: onu kollarında tutan sizi.
Hayatının ilk birkaç ayında, bebeğinizin görüş yeteneklerinin —özellikle de görüş alanı, takip kabiliyeti, renk algısı—ve buna bağlı olarak el ve kol kontrolünün gelişimini gözlemleyebilirsiniz.
Bebeklerin Göz Rengi Ne Zaman Değişir?
Bebeğinizin görüş yetenekleriyle aynı sırada,ten ve saç rengini de etkileyen, melanin denen bir pigmente bağlı olarak göz rengi de değişebilir. Bebeğiniz koyu renk, kahverengi ya da koyu yeşil gözlerle doğduysa, halihazırda melanin miktarı yüksektir ve bebeğinizin göz rengi muhtemelen değişmeyecektir (ama yine de değişim mümkündür). Ancak mavi, açık gri gibi açık renk gözlerde melanin miktarı başlangıçta azdır ve melanin üretimi arttıkça, aynı rengin daha farklı tonlarına dönebilir. Göz renginin ne zaman değişeceğiise bir miktar değişkendir: ilk birkaç ayda gerçekleşebileceği gibi, ilk ya da ikinci yılda da olabilir. Tahmin etmesi zor, ama izlemesi çok eğlenceli!
Bebeğinizin Görme Duyusu: Alan ve Mesafe
Bebekler ne zaman görebilir? Ve bebekler ne kadar uzağı görebilir? Doğduğunda yenidoğan bebeğinizin görüşü sınırlıdır ve sadece kendisinden yaklaşık 20-30 cm uzaktaki şeylere odaklanabilir —kucağınızdayken yüzünüz ya da beşiğinin köşesi gibi.30 cm’nin ilerisindeki şeyleri net olarak göremez. Görüş alanındaki şeyleri ise yakından inceler. Başlangıçta yüzünüze bakarken gözleri sadece yüzünüzdeki bir noktaya (örneğin gözlerinize) odaklanır, ama çok yakında tüm yüzünüz görüş alanına girecektir.
Bu sınırlı mesafe zamanla genişler ve yaklaşık 3 ay içinde bebeğiniz odanın karşısındayken sizi fark edebilmeye başlar —hatta size gülümsemeye başlayabilir bile! Ayrıca birkaç adım ötedeki oyuncak gibi nesnelere bakmaya başlayabilir. 4 aylıkken, bebeğinizin gözleri geliştikçe, görüş mesafesi o kadar genişler ki pencereden dışarıyı izleyebilir ya da duvardaki bir şeyi ilgiyle inceleyebilir. 7 aylık olduğundaysa görme mesafesi neredeyse artık tamamen gelişmiştir.
Bebeğiniz 4 aylık civarındaysa, duyularını uyaracak bu oyunlarıoynayabilirsiniz.
Bebeğinizin Görme Duyusu: Takip
Bebeğinizin görme gelişimininbir diğer parçası, takip yeteneği ya da hareket eden bir nesneyi gözleriyle izleme yeteneğidir. Bu onun dünyayı öğrenmesi ve çevrede güvenle hareket etmesi açısından hayati bir yetenektir, çünkü eninde sonunda örneğin karşıdan karşıya geçmek için arabaların nasıl hareket ettiğini anlaması gerekecek.
Yenidoğanınızın çıngırağı ona doğru salladığınızda görmek için vereceği mücadeleyi izleyin. İki ay içinde daha iyi koordinasyona sahip olacak ve iki gözüyle birlikte odaklanarak çıngırağın hareketini izleyecektir. Derinlik algısı yaklaşık 5 aylıkken, bebeğiniz ona doğru gelen ve ondan uzaklaşan nesneleri izleyerek pratik yapmaya başladıktan sonra gelişmeye başlar ve dünyanın üç boyutlu görüntüsünü oluşturabilir.
Bebeğiniz yaklaşık üç aylıkken, büyük bir olasılıkla kolları ve ellerini kullanarak önündeki nesnelere (çoğunlukla ıskalasa da) vurabilir. Bu el-göz koordinasyonunu denemek onun için olduğu kadar ve sizin için de çok eğlencelidir! Zamanla motor becerilergeliştikçe, hedefleme ve izleme yetenekleri de gelişir. Yaklaşık 3 ya da 4 yaşlarında çocuğunuz artık ona doğru gelen bir topu izleyip yakalamak için ellerini kullanabilecek kadar gelişmiş olacaktır.
Bebeğinizin Görme Duyusu: Renk Algısı
Yenidoğanların çoğunlukla siyah beyaz gördüğü bulunmuştur. Bunun nedeni gözlerinin arka kısmındaki renk hücrelerinin doğduğunda henüz tam gelişmemiş olmasıdır. Bebeklerin renkleri ne zaman görmeye başladığını merak ediyor olabilirsiniz. Yaklaşık 1 aylıkken küçüğünüz renklerin parlaklığı ve yoğunluğunu fark edebilir. 3 aylık olduğunda bebeğiniz kırmızı da dahil birçok ana rengi görebilmeye başlar. Renklerin çocuğunu, hatta tonlarını görebildiği 4. ay civarında, renk görüşü artık tamamen gelişmiştir.
Peki bebekler neleri görebilirler? Bebeğinizin renkler ve şekillere nasıl tepki verdiğini izleyin. 1. ayında, kalın çizgiler veya güçlü kontrasta sahip basit siyah-beyaz tasarımlara tepki verdiğini fark edebilirsiniz. 3. ay civarında muhtemelen hedef tahtası gibi dairesel şekilleri tercih edecektir.
Aylar geçerken bebeğinizin gelişiminin tadını çıkarın ve yeni yetenekleri, yeni başarılarından aldığı zevki onunla paylaşın. Gelişim evreleriyle ilgili daha fazlasını öğrenmek isterseniz, 3-9 aylık bebeklerin tipik gelişim evrelerimakalemize göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin görme duyusuyla ilgili sorularınız ya da endişeleriniz varsa, mutlaka bebeğinizin doktoruyla iletişime geçin.
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: