Yenidoğan cilt bakımı: Bebek egzaması ve kuru cilt

Kuru cilt bebeklerde yaygın bir durumdur. Kuru iklimlerde yaşayan veya irsi kuru cilt sorunu olan ebeveynlerin çocukları bu durumla daha sık karşılaşabilir.

Egzama hakkındaki gerçekler

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, sık sık kuru cilt ile ilişkilendirilir; aslında buna çocuklardaki en yaygın kaşıntılı cilt sorunu da denebilir. Genellikle çocuğunuz bebekken başlar fakat yeni yürümeye başladığı dönemde veya erken okul yıllarında da ortaya çıkabilir. Egzama – oldukça kaşıntılı kırmızı, kabuklu cilt bölgeleri – en çok ailede irsi egzama sorunu, astım veya saman nezlesi dahil diğer alerjik reaksiyonların bulunduğu çocuklarda ortaya çıkar. Bebekler çoğunlukla yüzde, bacaklarda ve kollarda egzama sorunu yaşarlar. Yeni yürümeye başlayan veya daha büyük çocuklarda, sık sık diz ve dirsek içlerinde oluşur. Kaşıntı oldukça ciddi olabilir ve sık sık sorunu yaşayan çocukların uyku düzenin etkiler. Kaşıntı da durumun sürekliliğine neden olabilir, bunun nedeni, kaşıntının daha fazla kızarık bölgenin ortaya çıkmasına ve bakteri veya virüslerle ikincil bir enfeksiyona neden olabilmesidir. 

Kuru cildin tedavisi ve bebek egzaması

Banyo

Kuru cilt ve egzamanın en önemli (ve önleyici) tedavisi, cildi iyice nemlendirmektir. Çocuğunuzu her gün 10 dakikadan fazla olmayacak şekilde ılık suyla yıkayın ve bunun ardından nemli cilde yoğun bir nemlendirici uygulayın.

Nemlendirme

İyi nemlendiricilere vazelin ve yoğun kremler gibi yağlı merhem türleri dahildir. En etkili kremler tüplerde yer alır; kremi bir şişeden boşaltabiliyorsanız, tüptekiler kadar etkili olmayacaktır. Uzun süre banyoda kalması da bebeğinizin cildini kurutabilir. Egzamalı bebekler sık sık bir çocuk doktoru veya dermatolog tarafından reçeteyle verilebilecek topikal steroid merhemler ile tedavi edilirler. Bu merhemler kızarma ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olurlar ve nemlendiriciler ile birlikte kullanıldıklarında oldukça iyi sonuç verirler.

Kuru cilt ve egzama için yararlı diğer stratejilere çocuğun odasında bir nemlendirme aygıtı kullanmak, giysilerde yünlü ve sentetik lifli kumaşlardan kaçınmak ve parfümsüz deterjan ve sabun kullanmak dahildir. Şu anda egzama için herhangi bir tedavi bulunmamasına rağmen, güvenlik ve etkinlik için yeni ilaçlar sürekli olarak geliştirilmektedir. Ayrıca bebeklerin yüzde 60'ı üçüncü doğum günlerine dek, yüzde 85 ila 90'ı ise ergenlik yıllarına ulaştığında egzama ortadan kaybolur.

İlgili durumlar

Egzamalı bebeklerde başka cilt sorunları da görülebilir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • İktiyozis vulgaris

Genellikle bacakların diz altı kısmında bulunan çokgen şeklinde kabuklanmalardan oluşur. Tıpkı kuruyan ve üstünde çatlaklar oluşan bir çamur birikintisi gibi.

  • Keratoz pilaris

Üst kolların dış tarafında, uyluklarda ve bebeklerin yanaklarında oluşan (zımpara kâğıdına benzer) sert pürüzlenmelerle kendini gösteren yaygın bir sorundur. Bu sorunların her ikisi de kışın kötüye, yazın da daha iyiye gider.

  • Pityriasis alba

Yanaklarda beyaz noktacıklardan oluşur ve etkilenen alanların diğer cilt bölgelerinden daha az bronzlaşması nedeniyle en çok yaz sonuna doğru belli olur. Bu beyaz noktacıklar aynı zamanda bu bölgelerdeki hafif egzama iyileşirken, geçici pigment kaybı nedeniyle de ortaya çıkabilir.

Bu sorunların çoğunun tedavisi, öncelikle iyi nemlendirmeden geçer. Bebeğiniz için en iyi çözümü bulmak üzere doktorunuz ile görüşün. Bu sorunların çoğu bebeğiniz büyüdükçe iyileşecektir.

Çerez Onayı