Yenidoğan Bebeklerin Cilt Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebeğinizin cildinden daha mükemmel bir şey var mı? Kendinizi ona dokunmak ve okşamaktan alamazsınız. Bebeğiniz de bundan sizin kadar keyif alır.
Bu hassas cildi zararlı etkilerden korumak bir ebeveyn için önemli bir görevdir. İşte bilmeniz gereken bazı ipuçları.
Yumuşak Dokunuş
Bebeğinizin cildi etkileyici yumuşaklık ve pürüzsüzlükte olsa da, aynı zamanda sağlam ve dayanıklıdır. Cilt vücudun en büyük organıdır; bir grup hücrenin bir araya gelerek oluşturduğu ince ama güçlü bariyerdir. Cilt kendini yaşam boyunca sürekli olarak yeniler; hatta, yenileme süreci doğumdan önce başlar.
Yine de, yenidoğanın cildi başlangıçta mükemmellikten uzaktır. Özellikle el bilekleri, dizler ve ayaklar etrafında doğumdan sonraki birkaç günde önemli oranda soyulma, kızarma veya dökülme olması sizi endişeye sevk etmemelidir. Tüm bunlar normaldir.
Bebeğinizin cildi ilk birkaç hafta içinde dolarak genişler ve daha pürüzsüz hale gelir.
Nemlendiriciler
Bebeğinizin cildini sağlıklı tutmak için doğan yumuşaklığı ve gücünü korumanız gereklidir. Bebeğinizin cildi soyulursa dahi nemlendiricilerin kullanılması yararlı olabilir.
Mineral yağ veya saf vazelin gibi bileşenlerin olduğu kokusuz ürünler alabilirsiniz. Tavsiyeye ihtiyacınız varsa sağlık uzmanınız ile görüşebilirsiniz.
Hangi ürünü seçerseniz seçin buna bağlı kalın, böylece bebeğinizin cildinin, çeşitli ürünlerdeki farklı bileşen karışımlarına yeniden uyum sağlaması gerekli olmaz.
Bebeğinizin cildini sağlıklı tutmak için doğal yumuşaklığı ve gücünü korumanız gereklidir. Bebeğinizin cildi soyulmasa dahi nemlendiricilerin kullanılması yararlı olabilir.
Mineral yağ veya petrolatum gibi içerik maddelerinin bulunduğu parfümsüz ürünler edinebilirsiniz. Tavsiyeye ihtiyacınız olması durumunda sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz. Hangi ürünü seçerseniz seçin buna bağlı kalın; böylece bebeğinizin cildinin, çeşitli ürünlerdeki farklı bileşen karışımlarına yeniden uyum sağlaması gerekli olmaz.
Bebeklerin Güneşten Korunması
Her yaştan bebek, doğrudan güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Bir bebek bulutlu günlerde dahi 10 ila 15 dakika gibi kısa bir sürede güneş yanığı yaşayabilir. Bebeğinizin cildini ve başını kıyafetler ve şapka ile kapatmanın yanı sıra güneşe maruz kalmaktan kaçınmak veya bunu en aza indirmek daima en iyisidir.
Sıcak günlerde, bebeğinize, ayaklarını ve bacaklarını örten, hafif giysiler giydirin. En iyi seçenek, UPF 50 dereceli, güneşten koruyan giysilerdir.
Her dışarı çıktığınızda geniş siperli şapka giymesini sağlayın.
Güneş ışınlarının en güçlü olduğu sabah 10 ila öğleden sonra 3 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının.
Dışarıda iken bebeğinizi gölgede tutun.
Amerika Pediyatri Akademisi yakın tarihte bebekler ve güneş kremine dair politikasında değişiklik yapmıştır. Artık, bebeklerde az miktarlarda güneş kreminin birçok risk barındırabileceğine dair hiçbir kanıt olmadığını söylemektedir. Yine de koruyucu giysiler veya güneşten kaçınmanın yerine güneş kremine güvenmekten kaçının. Bebeğinizin yüzü, elleri ve ayaklarını korumak için güneş kremi kullanabilirsiniz.
Bebeklerin güneşten korunması
Tüm yaştaki bebekler doğrudan güneş ışığından uzakta kalmalıdır. Bir bebek bulutlu günlerde dahi 10 ila 15 dakika gibi kısa sürede güneş yanığı yaşayabilir.
Güneşe maruz kalmasını azaltmak için alabileceğiniz ilk önlem giysilerle ilgilidir. UPF 50 dereceli, güneşten koruyan giysiler en iyi seçenektir.
Sıcak günlerde, bebeğinize, ayaklarını ve bacaklarını örten, hafif pamuklu giysiler giydirin.
Her dışarı çıktığınızda geniş siperli şapka giymesini sağlayın.
Güneş ışınlarının en güçlü olduğu sabah 10 ila öğleden sonra 3 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının.
Dışarıda iken bebeğinizi gölgede tutun.
Amerika Pediyatri Akademisi yakın tarihte bebekler ve güneş kremine dair politikasında değişiklik yapmıştır. Artık, bebeklerde az miktarlarda güneş kreminin birçok risk barındırabileceğine dair hiçbir kanıt olmadığını söylemektedir. Koruyucu giysiler veya güneşten kaçınmanın yerine güneş kremine güvenmemek en iyi çözümdür. Bebeğinizin yüzü, elleri ve ayaklarını korumak için güneş kremi kullanabilirsiniz.
Bebeklerin Tırnak Bakımı - cildi çizilmelerden koruma
Bebeğinizin minik el tırnakları çok ince ve keskindir, şaşırtıcı biçimde hızla uzar! Onları haftada iki kez gibi sık biçimde kesmeniz gerekebilir.
Bu önemlidir, çünkü yenidoğanlar kendi tırnaklarıyla yüzlerini çizebilirler.
Tırnak bakımı için ipuçları
Tırnakları kesmek için yumuşak bir tırnak törpüsü ve bebek tırnak makası kullanın. (Bu bebek uyurken daha kolay olabilir).
Tırnağı keserken parmak ucundaki deriyi sıyırmaktan kaçınmak için parmağını sıkıca tutun ve parmağın iç kısmına bastırarak kestiğiniz tırnaktan uzakta tutun.
Ayak tırnakları çok daha yavaş uzar ve genellikle çok yumuşaktır. El tırnakları kadar kısa kesilmesine gerek yoktur; ayda bir veya iki kez kesilmesi yeterlidir.
Ayak tırnakları içe uzamış gibi görünebilir, ancak bebekler nadiren bundan mustarip olurlar.
Ayak tırnakları etrafındaki cilt kızarmış, iltihaplı veya sert görünüyorsa sağlık uzmanınızı arayın.
Hassas bölge bakımı
Sünnet:
Yenidoğan oğlunuzun sünnetinden sonra bakım yapmak, yapmanız gerekeni biliyorsanız zor değildir. İşlemden sonraki ilk hafta, hassas bölgesi oldukça kızarmış görünebilir ve sarı bir kabuk bağlayabilir.
Sünnet sonrası için ipuçları
Bölgeyi, altını her değiştirdikten sonra yumuşak sabun ve su kullanarak temiz tutun.
Operasyon gören kısmını korumak için saf vazelinle kaplayın ve gazlı bez ile nazikçe sarın.
Sağlık uzmanınız gazlı bezi ne kadar süre tutmanız gerektiğini size söyler. Herhangi bir zamanda enfeksiyondan şüphelenirseniz sağlık uzmanınızı bilgilendirin.
Oğlunuz sünnet edilmemişse
Hassas bölgesini tıpkı bebek bezi bölgesinin geri kalanındaki gibi, yumuşak sabun ve su ile yıkayın. Sünnet derisini geri çekmeye çalışmayın; genellikle üç yaşına kadar adım adım kendiliğinden geri çekilir.
Bebeğin Çamaşırlarını Yıkama için İpuçları
Deterjan:
Bebeğinizin cildi yeni giysilerdeki kimyasallara ve çamaşırlar yıkandıktan sonra üzerlerinde kalan sabun ve deterjana karşı hassas olabilir.
Tüm yeni giysiler ve nevresimleri bebeğiniz kullanmadan önce yıkayın.
İlk birkaç ayda, bebeğinizin çamaşırlarını diğer çamaşırlarınızdan ayrı olarak yıkayın.
Yumuşak bir deterjan ve tam durulama programı kullanın.
Bebeğin cildi hassastır ve özel bakıma ihtiyacı vardır, bu ipuçları koruma altında kalmasına yardımcı olur.
DAHA FAZLASINI OKU Yenidoğan Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: