Hamilelikte Çatlak Önleme Nasıl Olur?
Hamilelik çatlakları, gelişmekte olan bebeğinize ve uterusa yer açmak için cildinizin gerilmesinin doğal bir sonucudur. Herkeste görülmez ancak hamileliğiniz sırasında çatlaklar oluşursa, bunlar zamanla kaybolabilir. Her halükarda, tatlı bebeğinizin yadigarı ve hamileliğin tüm zorlukları için bir onur rozetidir! Neden hamileliğin doğal bir parçası olduklarını, esneyen ve bebeğinizi destekleyen cildinizi rahatlatmak için neler yapabileceğiniz de dahil olmak üzere hamilelik çatlakları hakkında her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.
Hamilelik çatlakları nedir?
Hamilelik çatlakları (stria olarak da adlandırılır) doğaldır ve hamilelerin yüzde 50’sinden fazlasında bu çatlaklar görülür. Bununla birlikte, çatlaklar hamileliğe özel değildir; hamile olsun ya da olmasın, kadınlar ve erkeklerde, cilt hızla gerildiğinde bu izler oluşabilir. Derideki bu çatlaklar, kişinin ten rengine bağlı olarak pembe, kırmızı, mor veya kahverengi renkte görülebilir. Hamilelik sırasında karın, göğüsler, kalçalar, uyluklar, üst bacaklar ve kollarda çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar kaybolurken renkleri değişebilir, gümüş veya beyaz görünebilir ve hatta koyulaşabilirler.
Hamilelikte Çatlaklar Neden Oluşur ve Nedenleri Nelerdir?
Basitçe ifade etmek gerekirse, cildiniz gelişmekte olan bebeğinize yer açmak için gerildiğinden karnınızda ve vücudunuzda çatlaklar görülebilir. Cildinizdeki gerginlik, zararlı olmayan bu izlere neden olabilir. Yaygın inanışın aksine bu çizgiler genellikle hamilelikte normal kilo alımının bir sonucu değil, hormon seviyeleri değişirken cildinizin gerilmesidir. Elbette kilo alımı da cildin gerilmesine neden olabilir ancak hamilelikte çok az veya orta derecede kilo alanlarda bile çatlaklar oluşabilir. Hamilelik çatlaklarını etkileyebilecek iki ana faktör vardır:
Hormonlar. Hamilelikte hormon seviyelerindeki değişiklikler çatlakların gelişimine katkıda bulunur. Hamilelikte adrenal bezleriniz kortizol hormonu üretir. Kortizol seviyeleri doğal olarak arttıkça cildinizdeki elastik lifler zayıflar ve cildiniz esnedikçe hamilelik çatlakları oluşur.
Kalıtım. Hamilelikte çatlak oluşumunda genetiğin de etkisi vardır. Ergenlik döneminizde cildinizi geren bir büyüme atağı gibi genç yaşta görülen çatlaklardan çıkardıysanız veya aile üyelerinizde çatlaklar varsa, hamilelik sırasında o kırmızı, mor, pembe veya kahverengi çizgilerin oluşma olasılığı daha yüksektir.
Hamilelikte Çatlaklar Ne Zaman Oluşur?
Hamilelikte çatlakları ne zaman ortaya çıkabilir? Her hamilelik ve vücut farklıdır ancak çatlaklar büyük olasılıkla hamileliğinizin ikinci yarısında ortaya çıkar. Bu noktada, karnınız daha fazla ve daha hızlı büyümeye başlar ve cilde daha çok baskı uygular. Bazı anne adayları bu izleri ikinci trimesterda görmeye başlarken, diğerleri üçüncü trimesterın son birkaç haftasına kadar fark etmeyebilir. Bazılarında çatlakların hiç oluşmayabileceğini unutmayın.
Hamilelik Çatlakları Ne Kadar Yaygındır?
Yukarıda belirtildiği üzere, hamilelerin yarısından fazlasında çatlaklar oluşur, bu da hamilelik çatlaklarının olmama ihtimalinin biraz düşük olduğu anlamına gelir. Aynı şekilde midenizde, göğüslerinizde, uyluklarınızda veya vücudunuzun diğer kısımlarında az sayıda hamilelik çatlakları görülmesi de olasıdır. Her şeye rağmen, hamilelik çatlaklarının oluşması ile ilgili birkaç risk faktörü vardır:
Erken yaşta hamile kalmak
Hamilelikte hızlı kilo almak
Hamilelikte kortikosteroid kullanımı
Bazı genetik bozukluklara sahip olmak (Cushing sendromu veya Marfan sendromu).
Yukarıdaki kategorilerden herhangi birine giriyorsanız, hamilelik çatlaklarının görülme riski daha yüksektir.
Hamilelikte Çatlaklar Nasıl “Önlenir”
Çoğu kişi hamilelikte çatlakların nasıl önleneceğini öğrenmek ister ancak maalesef bunların oluşumunu tamamen önleyemezsiniz. Çatlaklar cildinizin derinliklerinde, özellikle bağ dokularında gelişir, bu nedenle herhangi bir topikal veya harici tedavi ile bunların oluşmasını engelleyemezsiniz. Ayrıca, hormonlar ve genetik de etken olduğu için çatlaklar neredeyse kontrolünüz dışındadır. Ancak, bazı taktikler çatlak oluşma riskini azaltmaya ve/veya çatlakların görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilir. Kilit nokta, bu önlemleri karnınız büyümeden önce almak ve hamileliğiniz boyunca uygulamaktır.
Cildinizi nemli tutmak için her gün losyon ya da krem kullanın. Bu taktik, çatlaklarınız olsun ya da olmasın, hamilelikte kaşıntılı cildi rahatlatmaya da yardımcı olabilir.
Cildinizin yumuşak kalmasına ve çatlaklara daha az eğilimli olmasına yardımcı olmak için bol su içerek cildinizi nemli tutun.
Hamilelikte çatlak oluşma riskini artırabileceğinden kafeinden uzak durun.
Yeterli besinlerle sağlıklı bir hamilelik diyeti uygulayın. Çinko, protein ve A, C ve D vitaminleri açısından zengin dengeli bir diyet uygulamak, sağlıklı cildi geliştirmeye yardımcı olabilir.
Deri çatlakları ciltte pembe veya kırmızımsı/mor renkli çatlaklar veya çizgili girintilerdir. Tıbbi adı "striae gravidarum" olup, Latince gebelik çizgileri anlamına gelir ve tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 90'ında annenin kilo alması ve büyüyen bebek ve rahim sonucu derinin gerilmesi nedeniyle ortaya çıkar.
Bu çatlaklar en çok göğüs, karın veya uyluklarda olur, özellikle de açık renk bir teniniz varsa veya hızla kilo alırsanız. Genelde ikinci üç aylık ve üçüncü üç aylık dönemlerde vücudunuzun büyümesi ve değişmesiyle görünür hale gelirler. Gebelik bittikten sonra yavaş yavaş gümüşsü bir renk alır ama asla tamamen yok olmazlar. Bunları azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:
Kilonuzda artışı ılımlı bir düzeyde (10-12 kg) tutun ve bunu tüm gebelik süreci boyunca yavaş yavaş almaya çalışın.
Sağlıklı bir diyet izleyin ve bol su için
Dolaşımını iyileştirmek ve destek kaslarını güçlendirmek için düzenli egzersiz yapın
Tam uyan, destekleyici sutyen takın
Cildinizde kuruluk ve kaşıntıyı azaltmak için krem veya losyon kullanın. Ancak, bu ürünler deri çatlaklarını önlemez veya gidermez, bu nedenle bu tür asılsız ve pahalı iddialara inanmayın
Bir Bakışta Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte çatlaklara ne sebep olur?
Hamilelik çatlakları, hormon seviyelerinden ve ayrıca genetikten etkilenebilen cildin gerilmesinden kaynaklanır. Hamileyken kortizol seviyeleri yükselerek cildinizin elastikiyetini zayıflatır. Vücudunuz gelişmekte olan bebeğinize yer açmak için büyürken, elastikiyeti zayıflamış cildinizdeki gerginlik çatlaklara yol açabilir. Ancak hamilelik çatlakları herkeste görülmez ve genetik de bir etkendir. Olası önleme ve tedavi seçenekleri için yazımızı okuyun.
Hamilelikte çatlakları önleyebilir misiniz?
Hayır, hamilelikte çatlakları tamamen önleyemezsiniz. Çatlaklar cildinizin bağ dokularının derinliklerinde gelişir ve hormonlar, cilt tipi ve kalıtım çatlakların oluşmasında bir etkendir. Bununla birlikte, çatlak riskini azaltmak için alabileceğiniz bazı önlemler vardır. Yazımızda daha fazlasını bulabilirsiniz ancak bazıları şunlardır:
bol su içmek
kafeinden uzak durmak
sağlıklı bir diyet uygulamak.
Hamileliğin hangi ayında çatlaklar oluşmaya başlar?
Hamilelik çatlaklarınız varsa, bunları muhtemelen hamileliğinizin ikinci yarısında veya üçüncü trimesterde görmeye başlarsınız. Bu çatlaklar, karnınızın daha hızlı büyümeye başladığı ve gelişmekte olan bebeğinize ve uterusa uyum sağlamak için esneyen cilde ekstra baskı uyguladığı zaman ortaya çıkar.
Hamilelik çatlaklarından nasıl kurtulabilirsiniz?
Çatlaklar genellikle hamilelikten sonra geçer, ancak tamamen kaybolmayabilirler. Doğum sonrası çatlakların tedavisi yoktur, ancak görünümlerini iyileştirmeye yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır. Yazımızı okuyun ve ne gibi seçeneklerinizin olduğunu öğrenmek için sağlık uzmanınızla görüşün.
Prima Kulübü'ne katılın ve: