Gebeliğin 3. Üç Ayı - Beklenmesi Gerekenler
Artık gebeliğinizin üçte ikisini başarıyla kat ettiğinize göre, son üç ayda ne bekleyebilirsiniz?
28 ila 40. haftalar arasındaki gebeliğin üçüncü üç ayı bebeğiniz için önemli bir büyüme ve gelişme dönemidir. Bu dönemde bebeğinizin deri altında yağları gelişmeye başlar ve doğumda görmeyi beklediğiniz bebek gibi görünmeye başlar.
Üçüncü Üç Aylık Dönem Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter?
Üçüncü üç aylık dönemde kaç hafta olduğunu merak ediyor musunuz? Üçüncü üç aylık dönem, kağıt üzerinde hamileliğin 28 ila 40 haftası arasındadır ve yaklaşık 13 hafta sürer; ancak gerçek hayatta üçüncü üç aylık dönemin, bebeğiniz doğduğunda sona ereceği kabul edilir.
39 haftanın başına ulaştığınızda, hamileliğiniz sağlıklı term olarak kabul edilir. Bazı anne adayları bu tarihten biraz önce doğum yaparken, diğerleri 42 haftaya kadar bekleyebilir. Aslında, bebeklerin sadece küçükbir yüzdesi tam olarak tahmini doğum tarihlerinde doğar; çoğu bebek tahmini doğum tarihlerinin iki hafta öncesinde veya sonrasında doğar.
Bazı bebekler 37. haftadan önce doğar; buna preterm doğum denir. Üçüncü üç aylık döneme girdiğinizde, bebeğinizin size erken bir merhaba demek istemesi olasılığına karşın preterm doğumun belirtilerini bilmek önemlidir.
Preterm, erken term, sağlıklı term, geç term ve term sonrası doğumlar konusunda daha fazla bilgi için sağlıklı term hamilelik yazımızı okuyun.
Bebeğinizin Üçüncü Üç Aylık Dönemde Gelişimi
Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde, bebeğiniz hızlı bir şekilde büyümeye devam eder - bebeğiniz doğum ağırlığının yaklaşık yarısına hamileliğinizin son aylarında ulaşacaktır.
Bebeğiniz doğduğunda yaklaşık 2,7 ila 4 kilogram ağırlığında ve 45 ila 50 santimetre uzunluğunda olabilir. Bu konuda daha fazla bilgi için, bir bebeğin ortalama doğum ağırlığı hakkında daha fazla bilgi okuyun.
Miniğiniz, cildinin altındaki yağ oranının artışıyla birlikte, doğumda görmeyi beklediğiniz bebek görünümüne ulaşmaya başlar. 36 haftaya geldiğinde, o kadar büyümüş olacak ki, hamileliğin geri kalan kısmında hareket etmek için fazla alanı olmayacak.
İşte üçüncü üç aylık dönemde karşılaşabileceğiniz diğer fetal gelişim aşamalarından bazıları:
28 Haftalık: Gözler Açılıyor
Hamileliğin 28. haftasına eriştiğinizde, bebeğiniz gözlerini açıp kapatabilir ve ışık değişikliklerini bile algılayabilir.
30 Haftalık: Tüy Dökme
İkinci üç aylık dönemde, bebeğinizin vücudunun her yeri, lanugo tüyleri adı verilen ince tüylerle kaplanır.
Bebeğiniz bu tüyleri yakında dökmeye başlayacaktır. Ancak bebeğiniz doğduğunda üzerinde biraz lanugo tüyleri kalıntısı fark ederseniz şaşırmayın; bazı bebekler omuzlarında, kulaklarında ve sırtlarında tüylü bölgelerle doğarlar.
Yalnızca bazı bebekler lanugo tüyleri ile doğar; çoğu bebek derilerini hâlâ kaplayan koruyucu, mumsu bir tabaka olan verniks ile dünyaya gelecektir.
Hamileliğin bu haftasında, bebeğinizin başında normal saçlar uzamaya başlayabilir.
31 Haftalık: Vücut Isısını Kontrol Etme
Bebeğinizin beyni bu hafta içinde olgunlaşmakta ve hızla büyümekte. Beyin artık vücut ısısını da kontrol edebilmekte; yani ısı kontrolü için artık amniyon sıvınızın ısısına ihtiyaç yok.
Doğumdan sonra ten tene temas uygulamak da, bebeğinizin vücut ısısını düzenlemesine yardımcı olacaktır.
34 Haftalık: Baş Aşağı Dönmek
Hamileliğinizin 34. haftasında veya hemen sonra, bebeğiniz büyük olasılıkla doğuma hazırlık için baş aşağı dönecektir. Bebeğiniz büyük yolculuğa hazırlanıyor!
Bebeğiniz üçüncü üç aylık dönemin sonuna yaklaşırken baş aşağı pozisyonda değilse - örneğin, makat gelişi pozisyonundaysa - sağlık uzmanınız bebeğinizi döndürmeyi denemenizi veya sezaryen yaptırmanızı önerebilir.
39 Haftalık: Sağlıklı Term Bebek
39 haftanın başına ulaştığınızda, bebeğiniz sağlıklı term olarak kabul edilir. Bebeğiniz tabii ki büyümeye devam edecek ve akciğerler gibi büyük organlar ile beyin, takip eden yıllarda gelişmeye devam edecek; ancak kendisi şu anda dış dünya için hazır.
Bu Üç Aylık Dönemde Sizi Neler Bekliyor
İşte üçüncü üç aylık dönemde bekleyebileceğiniz bazı önemli noktalar ve akılda tutmanız gereken diğer şeyler:
Test ve checkuplardan geçmek
Sağlık uzmanınız, üçüncü üç aylık dönemde hangi belirli testlere ve kontrollere ihtiyacınız olabileceğini size bildirecektir. Örneğin, sağlık uzmanınız muhtemelen size GBS bakterisini taşıyıp taşımadığınızı kontrol eden rutin bir test olan Grup B strep testi yaptırmanızı teklif edecektir. Testin sonucu pozitifse, sağlık uzmanınız tedavi için uygun önerilerde bulunacaktır.
Doğum öncesi partinize katılmak
Bu harika etkinliğin tadını çıkarmak ve arkadaşlarınızın ve ailenizin sizi ve küçük bebeğinizi ne kadar sevdiğini hissetmek için zaman ayırın. Sonrasında, aldığınız hediyeler için teşekkür notları göndermeyi ve tabii ki partiyi veren kişiye de teşekkür etmeyi unutmayın. Hâlâ doğum öncesi parti hediye ihtiyaç listesi üzerinde çalışıyorsanız, ihtiyaç listenize dahil etmeniz gerekenler konusunda fikirlerimize göz atın.
Evde dinlenmek
Doğum tarihiniz yaklaştıkça, evinizi bebek için hazırlama konusunda güçlü bir dürtü hissedebilirsiniz. Enerjinizi bebeğinizin odasını son rötuşlarla tamamlamaya, bebeğinizin giysilerini yıkamaya, bebek oto koltuğunu takmaya ve önceden bebek güvenliğini sağlamaya yönelik önlemleri almaya odaklayın. Bazı anne adayları bu "yuva kurma içgüdüsünü" temizlik yapmak, küçük ev tamiratlarını yapmak veya dondurulacak yemekler pişirmek için kullanabilirler.
Bebeğin hareketlerini takip etmek
Eğer sağlık uzmanınız bebek hareketlerini takip etmenizi istiyorsa, bebeğinizin tekmelemelerini nasıl sayacağınız konusunda kendisinin vereceği talimatları izleyin. Tekme sayma çizelgemiz de işinizi kolaylaştırabilir. Bebeklerinizin hareketlerinde anormallik olduğunu düşünüyorsanız sağlık uzmanınıza ne zaman başvurmanız gerektiği konusunda tavsiye isteyin.
Doğum belirtilerine dikkat etmek
Her an doğum yapmanız mümkün olsa da, doğum genellikle 38 ile 42 hafta arasında gerçekleşir. Doğum belirtilerine dikkat edin; bebeğinizin daha aşağıya indiği hissi (hafifleme), mukus tıkacının kaybı, suyunuzun gelmesi veya kasılmalarınızın daha güçlü ve aralıklı hale gelmesi gibi. Kasılma takip çizelgemizin yardımıyla kasılmalarınızı gözlemleyebilirsiniz. Doğumun başlayıp başlamadığından emin değilseniz, sağlık uzmanınızı arayın.
Doğum hakkında bir şeyler okumak
İster normal doğum, ister sezaryenle doğum yapmayı planlıyor olun, olası tüm durumlar hakkında bilgi sahibi olmak iyi bir fikirdir. Doğum konusunda incelemeye değer bazı konular şunlardır: Mukus tıkacını kaybetmek, Suyunuzun gelmesi, Kasılmalar nasıl bir his verir, "Efasman" ne demektir, Doğum ne zaman başlatılabilir, Epizyotomi nedir
Bebeğinizin isim seçimini yapmak
Yakında bebeğinizi kucağınızda tutacağınız zaman gelecek ve bebeğinizin ismi konusundaki son kararınızı vermek zorunda kalacaksınız. Hâlâ karar veremediyseniz, 1.000 erkek bebek adı ve 1.000 kız bebek adı listemize göz atabilirsiniz. Birkaç favori adınız varsa ama seçmekte zorlanıyorsanız, bir bebek isim partisi düzenlemeyi düşünün - belki de sevdikleriniz size karar vermenizde yardımcı olabilir.
İkinci isimleri düşünmek
Miniğinize ikinci veya üçüncü bir isim vermek istiyorsanız, şimdi seçimlerinizi netleştirmeye başlamanın zamanı. Daha fazla ilham almak için erkek çocuklar için ikinci isimler ve kız çocuklar için ikinci isimler hakkındaki yazılarımıza göz atın.
Dinlenmek
Doğum ve yenidoğan bebeğinizle ilgilenme için enerjinizi korumak üzere yavaşlamak ve dinlenmek akıllıca olacaktır. Hava iyiyse, haftada birkaç kez açık havada rahat bir yürüyüşe çıkın. Taze hava sizi canlandıracak, kan dolaşımınızı hızlandıracak ve stresinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Arkadaşlardan veya aile üyelerinden bu son dakikalarda yapmanız gerekenler hakkında yardım isteyin ve kendinize biraz zaman ayırın — bunu hak ediyorsunuz!
Üçüncü Üç Aylık Dönem Belirtileri
İşte üçüncü üç aylık dönemdeki en yaygın hamilelik belirtilerinden bazıları:
Nefes darlığı
Uterusunuz büyüdüğü, karın içinde yükselerek diyaframınıza basınç yaptığı için, nefes almak daha zor hale gelebilir. Nefes nefese kalmadan bir kat merdiven çıkamadığınızı fark edebilirsiniz. En iyisi sakin olmak, daha yavaş hareket etmek ve dik durmak veya oturmak; böylece akciğerlerinizin genişleyebilmesi için daha fazla alanı olacaktır. Nefes almanızda büyük değişiklikler meydana gelirse veya öksürük veya göğüs ağrınız varsa, hemen sağlık uzmanınızla iletişime geçin. İyi haber? Bebeğiniz doğmaya hazırlık olarak pelvisinize doğru indiğinde, basınç akciğerlerinizden uzaklaşacağı için nefes almak biraz daha kolaylaşacaktır.
Sık idrara çıkma
Hamileliğinizin son haftalarına girdiğinizde, daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, bebeğinizin pelvik bölgenize daha fazla indikçe, mesanenize de baskı yapabilmesidir. Ayrıca, özellikle de gülerken, hapşırırken, eğilirken veya bir şey kaldırırken biraz sızdırma yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa günlük ped kullanın. Fakat sulu bir sıvı geldiğini veya sızdığını hissederseniz, bu doğumun başladığına bir işaret olabilir.
Ayakta ve ayak bileklerinde şişme
Birçok anne adayı, ekstra sıvı tutulması, hormonal değişiklikler ve kilo alma nedeniyle ayak bileklerinde ve ayaklarında ödem adı verilen bir tür şişme fark edebilir. Böyle bir durum fark ederseniz, yapabildiğinizde bacaklarınızı havaya kaldırmak ve ayaklarınızı sopuk suya koymak faydalı olabilir. Daha rahat hissetmenize yardımcı olması için daha büyük ayakkabılar almanız gerekebilir.
Kaşıntılı cilt
Karnınız büyüdükçe, ve cildiniz gerilip kurudukça, kaşıntı deneyimleyebilirsiniz. Nemlendirici bir losyonu nazikçe uygulamak ve bol bol su içmenin yardımı olabilir.
Diş etlerinde acıma ve dişlerin gevşek hissetmesi
Dişetleriniz hassaslaşabilir ve dişlerinizi fırçaladığınızda veya diş ipi kullandığınızda şişebilir veya kanayabilirler. Ağzınızı tuzlu suyla çalkalamanın ve daha yumuşak bir fırça kullanmanın yardımı olabilir. Hormonal değişiklikler bağ dokularınızın gevşemesine neden olabilir ve aynı hormonlar aynı zamanda dişlerinizi yerinde tutan küçük bağ dokularını da etkileyebilir. Sonuç olarak dişleriniz gevşemiş hissi verebilir. Uzmanlar, bu nedenle bir diş kaybetmenizin olası olmadığı fikrindedir ve bu hissin genellikle doğum yaptıktan sonra geçtiğini belirtirler. Her gün diş ipi kullanmaya devam edin, günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve düzenli diş kontrollerinize gidin.
Braxton-Hicks kasılmaları
Üçüncü üç aylık dönemde ve bazen daha öncesinde, Braxton Hicks kasılmaları olarak bilinen yalancı kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu “pratik kasılmaları” kaslarınızın doğuma hazırlanmasına yardımcı olduklarından ötürü vücudunuz için iyidir. Braxton Hicks kasılmaları başlangıçta hafif olabilir ve karnınızın sıkıştığı hissini verebilir; doğum tarihiniz yaklaştıkça daha da ağrılı olmaları muhtemeldir. Braxton Hicks ve gerçek doğum kasılmaları arasındaki farkı nasıl anlayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Özetle, Braxton Hicks kasılmaları düzensizdir ve hareket ettiğinizde veya pozisyon değiştirdiğinizde geçerler; gerçek doğum kasılmaları ise zamanla daha düzenli aralıklarla gelir ve geçmez.
Minyatür portre
32. haftanın sonunda, bebeğiniz yaklaşık 2 kg olur ve boyu 30 cm'ye yaklaşır. Hızla kilo almaya devam eder ve doğduğunda 3-3,5 kg olur.
Bir uyku-uyanıklık döngüsü geliştirmeye başlar ve ne zaman uyanık ve hareketli, ne zaman uykuda ve sessiz olduğunu anlamaya başlayabilirsiniz.
Bazı dönemsel ritmik hareketleri de fark edebilirsiniz, bunlar muhtemelen hıçkırdığı anlamına gelir.
Üçüncü üç ayınızda, bebeğiniz artık başparmağını emmeye veya ağzıyla emme hareketleri yapmaya başlar, böylece doğduğunda süt emmeyi öğrenmiş olacaktır. Gözkapakları artık yapışık değildir, yani onları düzenli olarak açıp kapatabilir. Görme ve duyma yeteneği gelişir ve çevredeki ses, müzik veya ışık gibi uyaranlara duyarlı hale geldiğini fark edersiniz.
Rahatlık bölgesi
Üçüncü üç ayda, çoğu bebeğinizin kilosunda ve boyunda artıştan kaynaklanan fiziksel rahatsızlıklar yaşıyor olabilirsiniz. Bebeğiniz diyafram ve akciğerler basınç uygulaması nedeniyle nefes darlığı çekebilirsiniz, bu yüzden artık merdiven çıkmak veya mahallede hızlı bir yürüyüş alarak kolay bir iş değildir. Taşıdığınız ağırlığın artması nedeniyle sırt ağrısı ve yorgunluk sizi yavaşlatabilir.
Sakin olun
Sakinleşmek ve kendini daha az zorlamak için bu şansı kullanın. Arkadaş veya aile fertlerinizden mümkün oldukça size yardım etmelerini isteyin.
Gece rahat bir uyku pozisyonu bulmak zor olabilir ve bebek mesaneye basınç yaptıkça kendinizi sık sık tuvalete koşarken bulabilirsiniz. Yatmadan hemen önce sıvı alımını kesmek yardımcı olacaktır.
Birçok kadının kendi vücutlarındaki fazla sıvı nedeniyle ayak bilekleri ve ayaklarında şişme olur (buna ödem de denir). Mümkün oldukça bacaklarınızı yükseğe koymanız bu şişmeyi azaltmaya yardımcı olur.
Duygusal açıdan, bu gebelikten dolayı sabırsız olduğunuzu fark edebilirsiniz. Artık bebeğinizin rahminizde değil kollarınızda olmasını istersiniz!
İşte, üçüncü üç ayınızı rahat ve memnun edici hale getirmek için birkaç ipucu daha:
Hava iyiyse, haftada birkaç kez açık havada rahat bir yürüyüşe çıkın. Temiz hava sizi canlandırır, kan dolaşımınızı güçlendirir ve hissettiğiniz bazı ağrı ve sertlikleri azaltır.
Rahatlık ve gerilme egzersizlerini öğrenmek için bir doğum dersine katılın. Gevşemenize ve yaklaşan heyecana odaklanmanıza yardımcı olması için orada öğretilen gevşeme egzersizlerini ve bazı görsel görüntü ve müzikleri kullanın.
Gece rahatınız için yan yatarak uyuyun. Belinize ve sırtınıza destek için yastıklar kullanın. Her gece en az yedi saat uyuyun doğuma yaklaşırken mümkün olduğunca dinlenmiş olmanız için gündüz de biraz kestirin.
Okuyun, okuyun ve gene okuyun. Doğum sancıları, doğum ve bebek bakımı hakkında bilgi kaygılarınızı azaltmaya ve sizi yaklaşan olaylara için hazırlamaya yardımcı olacaktır.
Bebeğinizin doğumu yaklaşırken doktorunuzun ilerlemenizi takip edebilmesi için haftalık doğum öncesi doktor randevularınızı aksatmayın. Her şeyin yolunda olduğunu bilmek rahatlamanızı ve gebeliğin son haftalarında bunun tadını çıkarmanızı sağlar.
İleriye bakmak
Bebeğinizin büyüdüğünü ve sağlıklı olduğunu bilmek, hareketlerini ve tekmelerini her zamankinden daha güçlü hissetmek, doğumu için hazırlanmak, bir ad seçmek, bebek giysileri almak, onun evde bakımı her şeyi hazırlamak ve sadece birkaç hafta içinde burada olacağını bu dönemi çok özel kılar.
Bu inanılmaz bir dönemdir, rahatlayın ve tadını çıkarın. Neredeyse geldi!
Bir Bakışta Sıkça Sorulan Sorular
Doğum, her anne adayı için farklı bir deneyimdir fakat doğumun yaklaştığına dair ana işaret, düzenli aralıklarla gelen kasılmalardır. Ayrıca suyunuzun geldiğini ve mukus tıkacının vücuttan atıldığını da fark edebilirsiniz.
Prima Kulübü'ne katılın ve: