40 haftalık gebelik
40 haftalık gebelik: Bebeğinizin gelişimi
Kendi kararı. Siz bu hafta içinde ailenizin yeni üyesini beklerken küçüğünüz birkaç gün ya da (söyleyelim mi?) birkaç hafta daha göbeğinizin rahatlığı içinde kalmayı tercih edebilir. Bu durumda doktorunuz bebeğin kilo artışını ve kasılmalara karşı toleransını yakından takip edecektir.
Dar alan. Bebek, uterusunuz içinde sımsıkı kıvrılmıştır. Bebeğiniz ters doğum pozisyonunda ise (ayaklar veya popo aşağıda) doktorunuz bebeği döndürmeyi deneyebilir. Bu işe yaramazsa doktorunuz sizinle sezaryen doğum ihtimalini görüşebilir.
Toparlak melek. Bebeğiniz büyük ihtimalle son doğum kilosuna ve boyuna ulaşmıştır. Ortalama bir bebek 3,3 kg ağırlığında ve 52 cm boyundadır (erkek bebekler kızlardan biraz daha büyüktür). Toplam vücut ağırlığının yüzde on beşi artık yağdır, bu da bebeğin dış dünyada sıcak kalmasına yardımcı olacaktır. Organlar ve vücut sistemleri de uterus dışındaki hayata hazırdır. Bebeğiniz, karaciğerinde, doğumdan sonra glikoza dönüştürmek üzere nişasta biriktirmiştir ve ayrıca ekstra sıvı da taşımaktadır. Bebeğiniz, doğum boyunca ve sütünüz gelinceye kadar beklemek için gereken donanıma sahiptir.
İLGİLİ GEBELİK ARAÇLARI
Bebek isimleri sözlüğü
Cinsiyete göre filtrele:
Temaya göre filtrele:
40 haftalık gebelik: Gebelik belirtileri
Son dakika keyifleri. 42. haftaya kadar geç kalmış kabul edilmezsiniz. Çocuğunuzu görmek için sabırsızlansanız da bu son günleri biraz kendinizi şımartma fırsatı olarak görün. Pedikür yaptırın, sinemaya gidin ya da kitap okuyun. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde 24 saat nöbette olacaksınız ve kendinize zaman ayırma fırsatınız olmayacak.
Yaşımı tahmin et. Bebeğiniz doğduğunda son adet tarihinize veya gebe kaldığınız tarihe göre onun gerçek yaşının farklı olduğunu fark edebilirsiniz. Doğumdan hemen sonra bir pediatri hemşiresi veya bebeğinizin sağlık uzmanı fiziksel özellikler ve nörolojik gelişime göre gebelik süresini değerlendirecektir. Bu farklı tarihleri karşılaştırmak ilginç olabilir!
Bunları biliyor musunuz? Bebeğinizin ilk ağlamasını duymak için heyecanlanıyor musunuz? Yeni doğan bebeğinizin gözyaşı kanallarının, bebeğiniz yaklaşık bir aylık oluncaya kadar gözyaşı üretmediğini fark etmeyebilirsiniz.
Anneler için hızlı bir ipucu: Büyük’ gün geldi! Doğumun başladığını nasıl bileceksiniz? Üç klasik belirti şunlardır: zaman içinde daha sıklaşan ve uzayan düzenli kasılmalar; sümüksü vajinal akıntı (“nişan” veya “kanlı akıntı” adı verilir) veya suyunuzun gelmesi (“zarların delinmesi” adı verilir). Bu belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza danışın, ama yapabildiğiniz sürece evde kalın!
40 haftalık gebelik: Kontrol listesi
Bebek gelmeden önce kuaföre gidin, bol bol kitap okuyun ve film izleyin.
Doğumdan sonra vücudunuzun nasıl bir sürece gireceği ve nasıl eski haline dönebileceği hakkında bilgi edinin.
Heyecan dorukta! Bebeğiniz çok yakında doğacak.
Hamilelikle ilgili diğer haftalık ipuçları için üye olun:
40 haftalik gebelik - checklist