22 Haftalık Gebelik: Düşünülecekler, Bebek Gelişimi, Pozisyonu & Görüntüsü
22 Haftalık Gebelik: Bebeğinizin Gelişimi
Siz 22 haftalık hamile iken bebeğinizin göz kapakları hala kapalıdır, ancak gözleri hareket etmeye başlar. Gözyaşı kanalları oluşan bebeğinizin kısa ince tutamlardan oluşan kaşları da var. Hatta o küçük kaşlarını çatıyor bile olabilir! Bebeğiniz dış uyaranlara giderek daha duyarlı hale geliyor. Bu hafta ultrasona girdiğinizde tarama sırasında yüksek bir ses çıkarsa, bebeğinizin tepki verdiğini görebilirsiniz. Örneğin, bebeğiniz sese tepki olarak kollarını ve bacaklarını birbirine yaklaştırabilir.
22 Haftalık Gebelikte Fetüsün Büyüklüğü
22 haftalık bebek kilosu ve boyutu ne kadardır? 22 haftalık gebelikte fetüsünüz yaklaşık 450 gram ağırlığında ve tepeden tırnağa 19 cm uzunluğunda olabilir.
22 haftalık bebek görüntüsü nasıl diye merak ediyor ve bebeğinizin bu hafta nasıl göründüğüne dair fikir edinmek istiyorsanız bu illüstrasyona göz atabilirsiniz:
22 Haftalık Hamile Annenin Vücudu
22 haftalık gebelik kaç aylık oluyor? 22. haftada, yaklaşık altı aylık hamilesiniz ve ikinci üç aylık dönemin tam ortasındasınız.
Karnınız belirgin hale geldikçe, çevrenizde giderek daha fazla insanın hamile olduğunuzu fark ettiği yeni bir aşamaya geçeceksiniz. Bu sırada görüntünüzle ilgili de endişelenebilirsiniz. Bazen hamile vücudunuzdan hoşlanıyorken diğer günlerde, yaşadığınız fiziksel değişikliklerden rahatsız olabilir ve bir daha asla eskisi gibi görünmeyeceğinizden endişe duyabilirsiniz.
Bu tür duygulara kapılmak normaldir. Sevdiklerinizle veya sağlık uzmanınızla neler yaşadığınız hakkında konuşmak size yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak da kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Hamilelik sırasındaki kilo alımını nasıl takip edebileceğiniz hakkında bilgi edinin.
22 Haftalık Gebelik: Belirtiler
22 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz belirtilerden bazıları şunlardır:
Mide yanması. Hamilelik sırasında boğazınızdaki ve göğsünüzdeki bu yanma hissi mide ekşimesi olabilir. Mide asitleri yemek borusuna sızdığında mide ekşimesi meydana gelir. Bazı hormonlar asitleri dışarıda tutan kapakçığı gevşettiği için mide ekşimesi hamilelik sırasında oldukça yaygın görülür. Gün boyunca küçük öğünler yemek, yemek yedikten sonra dik durmak, baharatlı ve kızarmış yiyeceklerden kaçınmak bu konuda size yardımcı olabilir. Mide ekşimesi yaşıyorsanız sağlık uzmanınıza danışın.
Ateş basması. Hormonal değişiklikler ve daha hızlı bir metabolizma, muhtemelen normalden daha fazla bunalmış ve terli hissetmenize neden olabilir. Ateş bastığında yapabileceğiniz en iyi şeyler bol giysiler giymek, bol su içmek ve vantilatör ya da klimayı açmaktır.
Çarpıntı. Hamileyken kalbinizin yüzde 30 ila 50 daha fazla kan pompaladığını biliyor muydunuz? Bu aslında iyi bir haber çünkü plasenta yoluyla bebeğinize daha fazla oksijen ve besin ulaşıyor. Bu nedenle hamilelik sırasında kalp çarpıntısı yaşamak normal olabilir. Eğer nefes darlığı da yaşıyorsanız ve çarpıntı uzunca bir süre geçmiyorsa en kısa sürede sağlık hizmet sağlayıcınızı arayın.
Pelvik ağrı. Hamilelik hormonları eklemlerinizi gevşeterek daha esnek olmalarını sağlıyor. Ancak bu esneklik size biraz acı veriyor olabilir. Bu durumun kötüleşmesini önlemek için ağır nesneleri kaldırmayın ve çok uzun süre ayakta durmaktan kaçının. Kalça ağrısı ve pelvik ağrı hakkında daha fazla bilgi alın.
Karın ağrısı veya kramp. Gebeliğin 22. haftasında veya bu üç aylık dönemde başka bir zamanda hafif rahim krampları veya karın ağrısı yaşayabilirsiniz. Bu normal olabilir. Örneğin, vücudunuzun doğum için hazırlanmasına yardımcı olan Braxton Hicks “pratik” kasılmaları yaşıyor veya karnınız büyüdükçe karın kaslarınızın ve bağlarınızın gerildiğini hissediyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, kramp veya karın ağrısı şiddetliyse veya hissettiklerinizin normal olup olmadığından emin değilseniz sağlık uzmanınıza başvurun.
22 Haftalık Gebelik: Dikkat Etmeniz Gerekenler
Bazı stres giderme yöntemlerini deneyin. Hamilelik sırasında endişelenmek normaldir. Ancak stres seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışmanız hem sizin hem de bebeğiniz için daha iyidir. Elbette bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır çalışma saatlerinizi azaltmak, işleri başkalarına devretmek, düzenli egzersiz yapmak ve güvendiğiniz biriyle korku ve endişeleriniz hakkında konuşmak size gerçekten yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında seks, sağlıklı ve normal bir hamilelik geçiriyorsanız ve hem siz hem de eşiniz buna hazırsa genellikle güvenlidir. Cinsel ilişki, bebeğinize zarar vermez çünkü amniyotik kese ve rahminizin kasları bebeğinizi korur. Hamilelik sırasında cinsel dürtünüzün artıp azaldığını görebilirsiniz. Bazı anne adayları, hamileliğin ilk aşamasından sonra enerji seviyeleri geri dönünce, bu üç aylık dönemde cinsel isteklerinde artış olduğunu söylüyor. Seksten sonra bazı kan lekeleri veya hafif kramplar normal olabilir ancak ağır kanamanız veya kalıcı kramplarınız varsa sağlık uzmanınıza başvurun. Hamilelik komplikasyonlarınız varsa, örneğin erken doğum riskiniz yüksekse, sağlık hizmet sağlayıcınız, hamileliğiniz sırasında cinsel ilişkiden kaçınmanızı önerebilir.
Bebek ismi aramaya devam edin! İlham bulmakta zorlanıyorsanız 1000 erkek bebek ismi listemize ve 1000 kız bebek ismi listemize göz atın. Birkaç favori isminiz varsa ama seçmekte zorlanıyorsanız, bir bebek ismi partisi düzenleyin; belki sevdikleriniz karar vermenize yardım edebilir.
Başka çocuklarınız varsa doğacak bebeğinizi onlara nasıl haber vereceğinizi ve hamilelik sürecinize çocuklarınızı nasıl dahil edebileceğinizi değerlendirin. Bu konuda daha fazla bilgi için büyük kardeşi yenidoğana hazırlama hakkındaki makalemizi okuyun.
Bebeğinizin odasını düzenlemeye başlayın. Bebeğinizin odasında rahat etmesi için ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini belirleyin. Bebeğiniz, diğer çocuğunuzla aynı alanı paylaşacaksa iki kişilik oda oluşturma hakkındaki makalemizi okuyun.
22 Haftalık Gebelik: Doktorunuza Danışın
Kilo alımı konusunda her şey nasıl gidiyor? 22 haftalık hamilelikte olmanız gereken yerde değilseniz, her şeyin yolunda devam etmesi için ne gibi değişiklikler yapmalısınız? Ayrıca Gebelikte Kilo Alımı Hesaplayıcımızla da oynayabilirsiniz.
Grip aşısına ihtiyacınız var mı? Grip olduğunuzda ne yapmalısınız?
Su çiçeği olan biriyle karşılaşırsanız ne yapmalısınız?
22 Haftalık Gebelik: Yapılacaklar Listeniz
Artık bebeğinizin cinsiyetini biliyorsanız ve aileniz ve arkadaşlarınızla da paylaşmak istiyorsanız bir cinsiyet açıklama partisi organize etmeye başlayın. Size yardımcı olması için bu konuya özel kılavuzumuza göz atın ve bebeğinizin cinsiyetini açıklarken kullanabileceğiniz bu 21 fikre göz atın
Doğum tarihine birkaç ay kalmışken doğum seçeneklerinizi düşünmeye ve araştırmaya başlamanın tam zamanı. Sağlık uzmanınıza danışın ve sizin için hangi seçeneğin uygun olduğunu öğrenin. Ağrı kesiciler ve size uygun diğer konfor artırıcı seçenekler hakkında bilgi alabilirsiniz. Eğer ihtiyacınız varsa indirilebilir doğum planı kılavuzumuza bir göz atın.
Doğum sırasında yanınızda olacak kişiyi düşünün. Bu kişi; partneriniz, akrabanız veya bir arkadaşınız olabilir. Bazı anne adayları, doğum desteği konusunda özel eğitim almış bir doğum koçu ile çalışır. Siz de bu süreci bir doğum koçu ile karşılamak isterseniz sağlık uzmanınıza veya doğum öncesi eğitim dersinizin eğitmenine danışabilirsiniz. Potansiyel doğum koçlarını biraz daha yakından tanımak için onlardan randevu alın ve ücretlerini sormayı unutmayın. Doğum koçu maliyeti, sahip olduğunuz sigorta tarafından karşılanmıyor olabilir.
Emzirmeyi düşünüyorsanız, iyi bir emzirme danışmanı veya kursu bulmak için sağlık uzmanınıza veya çevrenizdeki diğer annelere danışın.
Daha fazla haftalık hamilelik ipucu için kaydolun.
Bu makaleyi nasıl yazdık?
Bu makaledeki bilgiler, American Academy of Pediatrics ve American College of Obstetricians and Gynecologists gibi güvenilir tıp ve devlet kaynaklarında bulunan uzman tavsiyelerine dayanıyor. Bu sayfadaki içerik profesyonel tıbbi tavsiyenin yerini almamalıdır. Tam teşhis ve tedavi için daima tıp uzmanlarına danışın.
Kaynaklar
Kitap: Your Pregnancy and Childbirth: Month to Month, Sixth Edition Paperback – January 1, 2016 by American College of Obstetricians and Gynecologists (Author)
22 haftalik gebelik - checklist