Doğum belirtileri – Vücut sinyallerini okuma

Büyük gün yaklaştıkça, ne zaman doğum yapmak üzere olduğunuzu bilip bilmeyeceğinizi merak edebilirsiniz. Kaygılanmayın: Bir kadının vücudu hemen hemen her zaman ona ihtiyacı olan sinyalleri verir ve onları tanımak için iç bilgeliği sağlar.

Doğumun Yaklaştığını Gösteren Belirtiler

Bir veya iki gün içinde doğum yapacağınızın iki ana göstergesi vardır. 

1. Membran (amniyotik kese) yırtılması

Buna su gelmesi dendiğini de duymuş olabilirsiniz. Keseden dışarı akan net amniyotik sıvı miktarı kadın kadına farklıdır. Bazen sadece küçük bir damlama, bazen de akıntı olabilir. Şaşırtıcı biçimde, doğumun bu ilk habercisi kadınların yüzde 25'ten az kısmında ilk belirtidir; doğumdan önce değil doğum sırasında olabilir. Ama doğumdan önce olursa, büyük ihtimalle doğum 24 saat içinde başlayacak demektir. Suyunuz gelirse, derhal doktorunuza veya ebeye haber verin. Ne zaman geldiğini, renk ve sıvı miktarını ve kötü koku olup olmadığını not edin. Tüm bu bilgileri doktorunuza bildirin.

2. Kan gelmesi

Kasılmalar başlamadan bir ya da iki gün önce, pembemsi veya kan lekeli mukus akıntısı görebilirsiniz. Bu "kan gelmesi" aslında gebelik sırasında serviksi kapatan mukus tıkacıdır. Bu akıntı tüm kadınlarda olmaz ve bazı kadınlarda mukus tıkacı atılmadan önce kasılmalar başlar. Ayrıca, kan gelmesinin doğum öncesi vajinal muayene sonrası olabilen ve kaygılanmak gerekmeyen kahverengimsi, kanlı akıntı ile aynı şey olmadığını unutmayın.

Doğumun ilk belirtileri: Kasılmalar

Doğurmak üzere olduğunuzun en büyük işareti düzenli rahim kasılmalarının başlamasıdır. Başlangıçta bu erken kasılmalar menstrüel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedilir 20 ila 30 dakika aralıklarla gerçekleşir. Ağrı ya da kramp giderek daha şiddetlenir ve daha uzun sürer. Kasılmalar da daha sıklaşır ve üç ila beş dakikada bir olmaya başlar. Kasılmaların zamanını bilmek için, her birinin tam olarak ne zaman başladığını ve ne kadar sürdüğünü not edin.

Belirli bir olay dizisi olmamasına rağmen doğumun başlamakta olduğuna dair işaretler mevcuttur. Bunlar herkes tarafından deneyimlenmeyebilir fakat sizin ve bebeğinizin tanışma saatinin yaklaşmakta olması olasıdır.

Bu arada, aşağıdaki belirtiler başlarken ufaklığınız için en güzel ismi bulmak istiyorsanız, Bebek İsimleri Sözlüğümüz çok hoşunuza gidebilir.

Bebeğin pelvise yerleşmesi

Bebeğin pelvise yerleşme durumu, doğumdan bir kaç hafta veya saat önce gerçekleşebilir. bebeğin artık diyaframınıza baskı uygulamıyor olması ve daha rahat nefes alabiliyor olmanız nedeniyle hafifleme olarak da bilinir; aynı zamanda daha sık idrara çıkma gereği duyabilirsiniz.

Pembe Akıntı

Pembemsi veya hafif kanlı bir akıntı görebilirsiniz. Bu, gebelik sırasında serviksi tıkayan mukus tabakasından gelir. Doğumun başlamasından iki hafta öncesine dek ortaya çıkabilir.

Su Boşalması

Filmlerde gördüğünüzün aksine çoğu kadında aşırı miktarda su boşalması yaşanmaz. Küçük bir patlama hissedebilir veya su sızıntısı gelebilir. Her iki durumda da suyunuzun patladığını düşünüyorsanız, doktor veya ebenizi hemen haberdar edin.

Kasılmalar

Erken kasılmalar, her 20 ila 30 dakikada bir gelen adet sancıları gibidir. Yavaş yavaş sıklaşırlar. Her üç ila beş dakikada gelmeye başladıklarında doğum aktif olarak başlamış demektir. Kasılmalarınızın süresini belirlemek için, her birinin kesin başlangıç zamanını (aralık) ve ne kadar sürdüğünü (süre) yazın.

Gerçek Doğum mu yoksa Yalancı Doğum mu?

Gerçek Doğum

Yalancı Doğum

Kasılmalar düzenlidir ve öngörülebilir bir şekildedir (sekiz dakikada bir gibi).

Kasılmalar düzensizdir ve öngörüleme, örneğin on dakika aralıklarla, sonra sekiz, iki veya altı dakika vb. aralıklarla olur.

Üç tür artış yaşayabilirsiniz: Kasılmaların a) daha sık, b) daha uzun ve c) daha güçlü olur.

Zamanla artış görülmez.

Her kasılma önce sırtın alt kısmında hissedilir sonra ön ve alt kısımlar ve kasığa yayılır.

Kasılmalar karında genel sertlik olarak hissedilir.

Faaliyet veya pozisyon değişikliği kasılmalarda azalma veya durmaya yol açmaz.

Faaliyet veya pozisyon değişikliği kasılmalarda azalma veya durmaya yol açabilir.

Kan gelebilir.

Genellikle kan gelmez.

Membran yırtılması olabilir.

Membran yırtılması olmaz.

Doktor veya ebe olgunlaşma (yumuşama), efasman (incelme), ya da genişleme gibi servikal değişiklikler fark edecektir.

Servikal değişiklik olmaz.

Doktorunuzu Aramak

Doğum yapmak üzere olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzu aramalısınız. Belirtileriniz hakkında net bilgi vermek için, ararken notlarınızı yanınızda bulundurun. Herhangi bir zaman, gece veya gündüz aramaktan çekinmeyin.

Ayrıca, hemen hastaneye gitmenize gerek olmayabileceğini de unutmayın. Aslında, bu ilk bebeğinizse, çoğu doktor veya ebe kasılmalar beş dakikalık aralıklara ulaşana kadar evinizin rahatlığında kalmanızı önerir. Daha önce doğum yaptıysanız, hastaneye daha erken gelmeniz istenebilir, çünkü doğumunuz daha hızlı ilerleyebilir.

Doğum sancılarının başladığını fark etmek heyecan ve endişe gibi farklı duyguları bir arada hissetmenize sebep olabilir. Sakin ve odaklanmış bir ruh halinde kalırsanız rahat edersiniz. Partneriniz ya da bir arkadaşınızın için belirtilerinizi kaydetmek, size refakat etmek ve zamanı geldiğinde sizi hastaneye götürmekte yardımcı olması için düzenlemeleri yapın. Hepsinden önemlisi, bu işi çok iyi bir şekilde yapabileceğinizi bilin: Bebeğinizi dünyaya getirmek!

Üçüncü üç aylık dönemde ve doğum süresince neler yaşayacağınıza dair bilinecek daha pek şey bulunuyor.

Çerez Onayı