Çocuk dişçiliği ve çocuklarda ağız hijyeni
Ağız sağlığı, çocuğunuzun genel sağlığı ve görünümü için çok önemlidir ve erken, düzenli kontroller, iyi bir ağız bakımının anahtarıdır. İşte her diş kontrol randevusunu, siz ve çocuğunuz için mümkün olduğunca endişesiz hale nasıl getireceğiniz ve diş hekimine ilk ziyaretler hakkında bilmeniz gereken her şey.
Bebeğinizi Ne Zaman Diş Hekimine Götürmelisiniz?
Hangisi önceyse, ilk bebek dişleri çıkmaya başladığında veya çocuğunuzun ilk doğum günü civarlarında ilk diş randevunuzu planlayabilirsiniz. Tipik olarak, bir bebeğin dişleri 4 ve 7 aylar arasında görünmeye başlar ancak bebeğiniz 1 yaşına geldikten sonra da çıkarsa şaşırmayın.
Çocuğunuz Hangi Sıklıkta Diş Hekimine Gitmelidir?
Çocuğunuzu genel bir kontrol için diş hekimine yılda iki kez götürün. Diş hekimi, dişler ve diş etlerinin sağlığını kontrol edecek, dişleri temizleyecek ve her şeyin doğru şekilde geliştiğinden emin olacak. Şanslı olarak, günümüzde diş hekimleri, diş ile ilgili korku ve acıyı hariç tutmak hakkında çok şey biliyor ve çocukların, diş hekimi ziyaret zamanları geldiğinde endişelenmeleri için hiçbir sebebi bulunmamakta.
Tabii ki, eğer bir diş kırıldı, söküldü veya çatladı ise, bazı diş hekimi ziyaretleri diş temizliği gibi basit olamamaktadır. Eğer kalıcı bir diş zarar gördüyse, hemen diş hekimine gitmek, dişi kurtarabilir. Diğer zamanlarda ise örneğin ucundan minik olarak çatlayan bir diş gibi, diş hekimi ziyareti ertesi güne kadar bekleyebilir.
Eğer çocuğunuzun bir dişinin çürüdüğünü fark ettiyseniz veya çocuğunuzun diş ağrısı varsa (muhtemelen bir çürük kaynaklı olarak), bir sonraki yıllık diş kontrol zamanınızı beklemeden kısa sürede bir diş randevusu alın.
Diş Hekimi Ziyaretinizi Kolaylaştırabilecek Öneriler
Çocuğunuzun doğru bakımı aldığından emin olmanız ve onun gülüşünün bir ömür boyu aydınlık kalacağı bir yaklaşımı geliştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey mevcuttur:
Çocuk dostu bir diş hekimi seçin. Pediatrik diş hekimlerinin özel eğitimleri vardır ve çocukların ağız sorunları ile ilgilidirler. Diş muayenehaneleri genellikle çocuklara hitap edecek dekora sahiptir ve çalışanları çocuklarla ilgilenmek üzere eğitimlidir. Bölgenizde pediatrik bir diş hekimi yoksa, bekleme odası, personel yaklaşımı ve çocuklarla olan rahatlığının, size bunun iyi bir deneyim olacağını gösteren bir diş hekimi arayışında olun. Çocuk doktorunuzun bazı önerileri olacaktır.
Öncesinde ziyaret edin. Çocuğunuzun bu mekana alışması için randevu zamanınızdan önce çocuğunuzu getirin.
Endişeyi tanıştırmayın. Diş hekimine gitmeyi, büyümenin doğal bir parçası haline getirin. Diş hekiminin, çocuğunuzun ağzının içerisine bakacağını, diş hekimi ve hemşirelerinin arkadaş canlısı ve özenli olacağını açıklayın.
Diş hekimi ile ilgili kendi görüşlerinizi belirleyin. Birçok ebeveynin kötü diş deneyimlerinden anıları var ve bu, diş hekimi sandalyesi hakkında söylenmeyen negatif mesajlar verebilir. Diş kontrolü ile ilgili en pozitif olan ebeveyn, çocukla bu kontrole gidecek kişi olmalıdır.
Diş Hekimi Ne Yapar?
Her diş hekimi biraz farklı olarak işleri yürütebilse de nelerin sizi bekleyeceğinin kısa bir özeti şöyledir:
İlk kontrol. Diş hekiminizin, arkadaş canlısı bir ortamda çocuğunuzu tanıma şansı elde etmesinden fazlası olmaz. Bazı diş hekimleri, ebeveynden randevu esnasında çocuğu tutmasını isteyebilirken, bazı diş hekimleri ise ebeveynin bekleme alanında yer almasını, birebir ilişkilerin oluşabilmesi açısından tercih eder. Diş hekimi, bebeğinizin damaklarını, ağzını ve süt dişlerini kontrol edecektir.
Düzenli kontroller. Yılda iki kez olan diş kontrollerinde, diş hekimi çürüme işaretlerini inceleyecek, çocuğun ısırıklarını değerlendirecek ve damak, çene ve diğer ağız dokuları ile ilgili problemlerin olup olmadığını kontrol edecektir. Ayrıca çocuğun dişlerini sayacak ve iyi geliştiğinden emin olacaktır. Eğer gerekirse, diş hekimi çocuğun dişlerini temizleyebilir.
Anne ve baba neler beklemelidir. Diş hekimi, çocuğunuzun parmak emme, dil çarptırma, diş sıkma ve dudak emme gibi ağız alışkanlıkları hakkında size sorular soracaktır. Diş hekimi ayrıca size diş çıkarma, diş çıkaran bir çocuğu sakinleştirme ve çocuğunuz için doğru fırçalama teknikleri hakkında bilgiler verebilir. Diş hekimi, bebeklik dönemi dişlerini korumaya yardımcı olacak diğer bazı sağlıklı alışkanlıklar hakkında (örneğin şekerden kaçınma) da öneriler sunabilir.
Anne ve baba neleri düşünmelidir. Çocuğunuzun ağız gelişimi ve nelere dikkat edilmesi hakkında sorular sormak için bu fırsatı kullanabilirsiniz. Ayrılmadan önce, altı ay sonraki kontrol için bir randevu planlamayı unutmayın.
Düzenli Diş Kontrolleri Neden Önemlidir
Bebeklik dişleri sonunda düşecek de olsa, onların sağlığı çocuğunuzun ağız sağlığı ve genel durumu açısından oldukça önemlidir. Bu bebek dişlerinin bakımını yapmak, sağlıklı damaklardan emin olmak ve yetişkinlik (kalıcı) dişlerinin doğru gelişimini sağlamak açısından yardımcı olur. Çocuk diş hekiminiz, bebeğinizin damak sağlığını ve dişlerini kontrol eder ve gerek görürse önerilerde bulunur. Diş hekimi aynı zamanda yerel sulardaki florür seviyelerini bilir ve eğer gerekliyse florür uygulaması veya takviyeleri ile ilgili tavsiyede bulunabilir.
Ayrıca diş hekimini erken ve sık ziyaret etmek, çocuğunuzun bu kontrollerde daha rahat olacağı ve yetişkinliğe kadar devam edecek düzenli bir ağız bakım rutini sağlayacağı anlamına gelir.
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: