Bebeklerde kırık diş nasıl tedavi edilir?

Tüm küçük çocukların yaklaşık üçte biri, genellikle 18 ile 40. aylar arasında dişle ilgili bir travma yaşar. İşte o inci beyazlar görünmeye başladığında yapmanız gerekenler.

Düşenler mi var?

Bir bebeğin dişi tamamen düşerse muhtemelen diş hekimi geri implant edemeyecektir. Diğer taraftan kalıcı dişler, yaralanmadan sonra iki saate kadar süre içinde tekrar diş etine yerleştirilebilir. 

Ne yapmalı?

Tüm diş düşmesi durumlarında deliğe sabit baskı uygulayın. 10 dakika sonra kanama durmazsa bir diş hekimine veya acil servise gidin. 

Kısmi çıkma

Bir diş kısmen diş etinden çıkmışsa veya dişe kadar bir çıkma çizgisi varsa veya kırmızımsı bir et parçacığı (dişözü) dışarı çıkmışsa hemen diş hekiminize görünün. Diş sadece biraz kaymışsa çocuğunuz muhtemelen diliyle dişi yerine geri itecektir. Bir diş dişeti içine itilmişse ama henüz çıkmamışsa veya kanamıyorsa diş hekimine ertesi gün gidebilirsiniz.

Diş çekimi

Herhangi bir diş travmasından sonra bebek dişleri, birkaç haftalık süre içinde renk değiştirecektir. Bu da dişin içinin çürüdüğü ve çekilmesi gerektiği anlamına gelir.

Diş eti sorunları

Çocuğunuz dişetlerini veya dudaklarını kesmiş veya incitmişse küçük bir boz torbası ile soğuk baskı uygulayın. Kesik 0,5 cm'den büyükse veya dudak sınırı dışına taşıyorsa çocuğunuzu doktora götürün. Doktorunuz, her şeyin düzgün şekilde iyileşmesini sağlayacaktır. Çocuğunuz dilini keserse ve çok fazla kanama olursa panik yapmayın. Dilde bol miktarda kan damarı vardır ve genellikle kendi kendine iyileşir.

Çürümelere son

Her ne kadar kalıcı olmasalar da incinmiş bebek dişlerinin hâlâ ilgiye ihtiyacı vardır. Bunlarda oluşan bir travma, dişeti altında kalıcı diş gelişimine zarar verebilir ve kalıcı dişlerin çıkma zamanını geciktirebilir.

İPUCU:

Bebeğiniz ayaklanıp koşmaya başlamadan önce bir diş hekiminden randevu alın. Çocuk doktorları ve diş hekimleri, ilk ziyaretin birinci doğum günü civarında gerçekleşmesini önerir.

Çerez Onayı