Evde bebeğinizin güvenliği
Bebeğinizin keşifleri için güvenli yollar ve yerler ayarlamak, bebeğinizi her an izlemekten (imkânsız bir görev!) daha iyidir, bununla birlikte her çocukta bazı genel güvenlik ilkeleri geçerlidir.
Kesinlikle bebeğinizi yalnız bırakmayın
Yenidoğan bebekler bile arada bir yuvarlanabilir, bu yüzden bebeğinizi kesinlikle bir küvet, alt değiştirme masası gibi yüksek bir yüzey ya da bir yetişkin yatağı üzerinde yalnız bırakmayın. Telefon çalarsa bebeğinizi de yanınızda götürün. Bebeğinizi kesinlikle bir dakika bile bir araçta kendi başına bırakmayın.
Bir bebeği kesinlikle sarsmayın İlk günlerde bebeğinizin neden ağladığını anlamak çoğunlukla zordur. Bazen sinirlenmek de normaldir ama sinirleriniz ne kadar bozulursa bozulsun asla bebeğinizi şiddetle sarsmayın veya titretmeyin. Sarsılmış Bebek Sendromunun (SBS) bebeğiniz üzerinde ciddi sonuçları olabilir.
Ani bebek ölümü sendromu (SIDS) veya beşik ölümü riskini azaltın Araştırmalar, bebekleri sırt üstü uykuya yatırmanın, SIDS riskini yüzde 70'e varan oranlarda azalttığını ortaya koymaktadır. Ayrıca aşağıdakileri de yapmanız gerekir:
1. Konforlu bir oda sıcaklığını: Küçük bir çocuk, sadece başı çevresinde terlediği için kendi ateşini ayarlamada bir yetişkinin kapasitesine sahip değildir. Başı terle ıslanmışsa başını örtmeyin ve kıyafetlerinin bir katını çıkarın.
2. Uyku alanını kontrol edin. Bebeğiniz, sert bir şilte üzerinde uyumalıdır. Kalın yorganlardan, örtülerden, yastıklardan ya da koyun postu ve su yataklarından kaçının. Yastıkları veya büyük pelüş oyuncakları beşikten uzak tutun. Tampon amaçlı yastık kullanmaktan kaçının.
3. Sigara içmeyi bırakın. İkinci el dumana maruz kalan bebeklerin SIDS ölüm riski iki kat daha yüksektir. Sigara içenlerin evleri, yangın ve yangınla ilgili yaralanmalar açısından daha büyük risk altındadır.
4. İstiyor veya yapabiliyorsanız emzirin. Emen bebekler, daha düşük SIDS riski yaşar.
5. Bebeğinizin eşyalarının güvenli olduğundan emin olun.
Satın aldığınız her ürün, emin olmanız için Tüketim Malları Güvenlik Komisyonu (CPSC) onayı taşımalıdır. Gevşek parçalar, keskin ya da pürüzlü kenarlar ve soyulan boya olup olmadığını düzenli kontrol edin.
6. Boğulmayı önleyin
Boğulma tehlikelerinden kaçınmak için aşağıdaki kılavuz ilkeleri takip edin: • Sosisli sandviç, tam üzüm, fıstık, sert şeker ve çiğ havuç gibi belirli yiyeceklerden kaçının.
• Bebeğinizi daima kucağınızda ya da bir çocuk sandalyesinde dik oturur konumda besleyin. Çocuğunuzun, ağzında yiyecekle yürümesine veya koşmasına izin vermeyin.
• Oyuncaklardaki gözler, düğmeler veya ağız parçaları gibi gevşek parçalar ve parçalara ayrılan oyuncaklar boğulma tehlikesi arz eder.
• Bebeğin boynuna, küçük el ve ayak parmaklarına dolanabilecek gevşek ipler veya kurdeleler veya benzer öğeler açısından içten ve dıştan kıyafetleri kontrol edin.
Su güvenliğine dikkat edin Su kitleleri civarında kesinlikle gözünüzü çocuğunuzdan ayırmayın. Aşağıdakileri yaparak çocuğunuzu güvende tutun
• Banyoyu girilmez bölge ilan edin. Denetlemek üzere orada bulunmadığınız sürece, çocuklarınız banyodan uzak durmalıdır.
• Varsa havuzunuzun üstünü örtün. Yüz yirmi cm'den yüksek olacak şekilde kilitli kapısı olan bir çit kurun.
• Su cihazlarına dikkat edin. Kol simitleri, çocuk banyo oturakları, plastik halkalar ve diğer cihazlar, küçük çocuklar açısından güvenliği garanti etmez. Her an çocuğunuzu doğrudan izleyin.
Hiçbir şey bir ebeveynin dikkatli gözünün yerini almasa bile bu 7 temel ipucu, bebeğiniz emeklemeye başladığında sizin ve evinizin hazır olmasını sağlayacaktır.
1. Bebeğinizin seviyesine inin (Gerçekten!)
Evde emeklemek, bebeğinizin eli altındaki eşyaları tam olarak görmenize yardımcı olur. Örneğin çalışma masanızın altına emeklemek, o nadiren kullandığınız prizin örtülmesi gerektiğini hatırlatabilir.
2. Merdivenleri bloke edin
Evinizde merdiven varsa merdivenlerin hem üst hem de alt kısmına güvenlik korkulukları yerleştirmeniz gerekecektir. Batırarak takılan korkuluk kullanıyorsanız yeterli ağırlığa sahip bir bebek potansiyel olarak bunu yerinden oynatabilir. Duvara monte korkuluklar daha güvenli bir seçenektir.
3. Kabloları azaltın
Bebek monitörleri ve telefonlar dahil kablosu olan her şeyin erişilemeyecek yerlerde olduğundan emin olun. Ayrıca kordonu olmayan perdelere yatırım yapmak da akıllıca bir fikirdir.
4. Büyük, ağır eşyaları sabitleyin
Bebeğiniz emeklemeye başladığında eşyalara tutunarak kendini yukarı çekmeye çalışacaktır. Televizyon ve kitaplık gibi eşyaların duvara veya zemine sabitlendiğinden emin olun.
5. Potansiyel tehlikelerin olduğu odaları kilitleyin
Garaj, bodrum, banyo, egzersiz odası ve ev-ofisin hepsi, içindekilerin bebeğiniz için tehlikeli olabileceği odalardır. Temizlik malzemesi içeren tüm dolaplar, boya, ağır alet, ağırlık, küçük parça veya herhangi bir türde kimyasal madde kilitlenmeli ve erişilemeyecek bir yere yerleştirilmelidir.
6. Tüm kenarları ve prizleri bebek açısından zararsız duruma getirin
Mobilyalardaki tüm keskin kenarlar tamponlanmalı ve tüm elektrik prizleri, priz kapakları ile örtülmelidir.
7. Güvenli yürümeyi öğretin
Bebeğiniz yürümeye başladığında merdivenlerden çıkma ve inme alıştırması yapın, daima tırabzanı tutması gerektiğini gösterin. Kayıp düşmesine neden olabilecek küçük halıları kaldırın.
Mutfak, evinizin ve aile yaşantısının kalbidir. Aşağıdaki takibi kolay mutfak güvenlik ipuçları ile çocuklarınız güvende!
• İşiniz varken çocuğunuzu mama sandalyesine veya portatif oyun bahçesine yerleştirin. Bu çocuğunuzu potansiyel tehlikelerden ve sıcak yüzeylerden uzak tutacaktır.
• Bıçakları, çatalları, makasları ve diğer keskin aletleri çocuğun erişemeyeceği bir yerde, bir çekmecede kilitli veya daha güvenli mutfak aletlerinden ayrı bir yerde saklayın.
• Tencere saplarını, el altında olmamaları için daima ocağın arka tarafına doğru çevirin.
• Çocuğunuzun açmaması için kullanmadığınız ev aletlerinin fişini prizden çıkarın. Elektrik kablolarını ortalıktan toplayın.
• Kesinlikle fırın kapağını açık bırakmayın. Mümkünse çocuğunuzu ısıdan korumak için fırın kapağınıza izolasyon yaptırın. Tüm düğmeleri kapalı konuma çevirin ve üstlerini, çocukların kurcalamasına karşı güvenli düğme kapakları ile örtün. Mümkün olduğunda ocağa erişimi kısıtlamayı deneyin.
• Masanın kenarından sarkan masa örtüleri veya servis altlıklarından kaçının. Örtüyü bir kere çekti mi tüm akşam yemeği kendini yerde bulabilir.
• Çalışırken bebeğinizi eğlendirin. Yumuşak plastik kaplar hem güvenlidir hem de harika birer oyuncak!
• Zemin seviyesindeki dolaplarda çocuk güvenlik mandalları kullanın. Çocuğunuza biraz keşfetme özgürlüğü tanımak için içinde basit yumuşak plastik kaplar veya kırılmaz tencereler gibi güvenli eşyaların olduğu bir dolabı mandalsız bırakabilirsiniz.
Banyo, küçük çocukları olan aileler için tam bir faaliyet merkezidir. İster yıkanma zamanı olsun isterse de lazımlık eğitimi, aşağıdakileri yaparak çocuğunuzun zarar görmesini önleyebilirsiniz.
1. Bir gözünüz daima küvette olsun
Banyo zamanında çocuğunuzun yanından ayrılmayın. Banyo zamanı bittiğinde küveti boşalttığınızdan emin olun. Kullandığınız kovaları kaldırın.
2. Organize olun
Gerekli tüm banyo malzemelerini küvetin yanında bir sepette tutun. Odadan çıkmanıza gerek kalmaması için tüm malzemelerinizi önceden hazırlayın.
3. Suyu test edin
Çocuğunuzu küvete sokmadan önce elinizi suya batırın. Haşlanmaya karşı ekstra koruma için termosifonunuzun sıcaklığını 48 Santigrat dereceye düşürün.
4. Kaymayı önleyin
Küvetin tabanına kaymaz şeritler yerleştirin. Çocuğunuz, özellikle kafasını çarparsa yaralanmaması için musluğun üzerine tamponlu bir örtü (bir banyo lifi işe yarayacaktır) yerleştirin.
5. Bir klozet kapağı kilidi takın
Tüm klozet kapaklarını aşağıda ve kilitli tutma alışkanlığı kazandırın.
6. İlaçları ve kozmetik ürünleri el altından kaldırın
İlaçlarınız ve kozmetik ürünleriniz banyoda duruyorsa bunları el altından uzakta, kilitli bir dolapta saklayın.
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: