Altıncı Hastalık Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Altıncı Hastalık, bebekleri ve yürümeye başlayan çocukları etkileyebilen, genelde hafif bir viral hastalıktır. Rozeol ya da Altıncı Hastalık olarak anılan hastalık için genelde fazlaca endişelenmenize gerek yoktur. Tipik olarak birkaç gün ateşe neden olur ve bazen bunu ciltte kızarıklık izler. Ama hafif durumlarda hiçbir belirti görmeyebilirsiniz bile. Altıncı Hastalığın ne olduğu, belirtileri ve doktorunuzla ne zaman iletişime geçmeniz gerektiğine dair ipuçları hakkında daha fazlasını öğrenmek için, okumaya devam edin.
Altıncı Hastalık Nedir?
Altıncı Hastalık, herpes virüsünün yaygın iki türünün neden olduğu bir viral enfeksiyondur. 6-15 ay arası daha büyük bebekler, virüsle savaşmalarına yardımcı olacak antikorları henüz geliştirmedikleri için, Altıncı Hastalığa yakalanma açısından daha büyük risk altındadırlar, ancak 2 yaşına kadar tüm çocuklar etkilenebilirler (Yenidoğanlar hala annelerinin rahmindeyken sahip oldukları antikorlara sahiptirler). Çocukken geçirilen Altıncı Hastalık, onlara kısmen bağışıklık kazandırır; hastalık nadiren tekrar görülebilir. Çocuğunuz Altıncı Hastalığa yakalandıysa, yaklaşık bir hafta içinde normale döneceğini bilmek sizi rahatlatabilir.
Altıncı Hastalığın Belirtileri
Çocuğunuz bu hastalığa yakalandıysa, görünür belirtilerin geçmesi bir ya da iki hafta alabilir. Bazen hiçbir semptom oluşmasa da, aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Ateş. Ani, 39 dereceden yüksek ateş. Altıncı Hastalık ateşi genellikle 3 ila 5 gün sürer.
Döküntü. Ateş düştükten sonra ciltte döküntüler görülebilir. Altıncı Hastalık döküntüleri nasıl görünür? Çok sayıda ufak, düz, pembe noktalar ya da yamalar halinde görünür. Bazen döküntüler artabilir. Bazı noktaların etrafında beyaz bir
halka görebilirsiniz. Döküntü çocuğunuzun göğüs, sırt ve karın bölgesinde başlayıp boyun ve kollara yayılabilir. Bazen bacaklar ve yüze de sıçrayabilir. Korkutucu görünse de bu döküntüler kaşıntı ya da rahatsızlık yapmaz. Altıncı Hastalığın ne kadar süreceğini merak ediyor olabilirsiniz: Birkaç saatten birkaç güne kadar uzayabilir. Kendiliğinden geçeceği için, genelde ek bir Altıncı Hastalık tedavisi önerilmez.
Boyunda şiş lenf bezleri
Hafif boğaz ağrısı
Burun akıntısı
Huysuzluk
İştahta azalma
Şişmiş göz kapakları.
Doktora Ne zaman Danışmak Gerekir ve Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Altıncı Hastalık kendiliğinden geçebilir, ama aşağıdaki durumlar söz konusuysa, doktorunuza danışmalısınız:
24 saat boyunca 39 derece ya da daha yüksek ateş
Bir haftadan uzun süren ateş
Üç gün süren döküntü
Aşırı halsizlik
Su içmiyor, mama yemiyor, emmiyorsa
Ani ateş yükselmesi sonucu, ateşli havale denilen febril nöbet (unutmayın, bu durum nadiren görülür, ancak meydana gelirse doktorunuzla acil olarak iletişime geçin)
Daha zayıf bir bağışıklık sistemi, ateşe bağlı komplikasyonlar karşısındaki riski artırabilir.
Çoğu vakada Altıncı Hastalık bir hafta içinde geçer, ama bu sırada çocuğunuzu evde bakım yöntemleriyle rahatlatabilirsiniz. Bolca dinlendiğinden ve yeterince sıvı aldığından emin olun. Doktorunuz Altıncı Hastalık tedavisi için ateş düşürücü ya da antiviral ilaçlar önerebilir.
Altıncı Hastalık Bulaşıcı Mıdır?
Görünürde bir döküntü olmasa da Altıncı Hastalık bulaşıcıdır. Tükürük aracılığıyla (örneğin hastalığı taşıyan biriyle aynı bardaktan içmek) ya da respiratuar damlacıklar yoluyla (öksürük ya da hapşurukla) yayılabilir. Altıncı Hastalığın ne zaman bulaştığını merak ediyor olabilirsiniz. Bulaşıcı dönem çoğunlukla hastalığın ateşli safhasıdır.
Çocuğunuzu bu hastalıktan korumak için, hasta olduğunu bildiğiniz kişilerden onu uzak tutun. Eğer hastalığı taşıyan biriyle temas ettiyse, virüsün belirtilerini gösterip göstermediğini izleyin. Unutmayın, hastalık hiçbir zaman hoş bir şey olmasa da, altıncı hastalığı çocukların çoğu geçirir.
Erişkinler de bu hastalığı geçirir. Sağlıklı erişkinler çoğunlukla hafif atlatır, ama yine de çocuklara geçirebilirler. Bu nedenle evinizde hastalığı kapmış biri varsa, hastalığın yayılmasının önüne geçebilmek için, tüm aile üyelerinin düzenli olarak ellerini yıkadığından emin olun.
Altıncı Hastalık genellikle endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Sık rastlanan çocuk hastalıklarından biridir ve büyük olasıklıkla çocuğunuz bunu çok kısa bir sürede atlatacaktır. Bu nedenle onu bolca dinlendirin ve sakin olmaya çalışın.
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: