Bebek İshalinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Bebek İshalinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Bebeğinizin, ara sıra akıcı bile olsa, çeşitli dışkı türlerine sahip olması normaldir. Ancak ortaya çıkan şey çok suluysa ve tekrar tekrar oluyorsa, bebeğiniz büyük ihtimalle ishaldir. Bebekte ishale ne iyi gelir?
İshal, en hafif tabirle özellikle bebeğinizin veya küçük çocuğunuzun bezini değiştirmek söz konusu olduğunda hoş olmayan ve rahatsız edici bir durumdur. İshale sebep olan nedir, ishal olan bebek nasıl tedavi edilir, yeni doğan bebekte ishal olur mu, bebekte ishale ne iyi gelir ve bu önlenebilir bir durum mudur hepsinin cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Tabii bebeğinizi sağlık kuruluşuna ne zaman götürmeniz gerektiğini de bilmeniz önemlidir.
Mide sorunlarının en yaygın belirtilerinden biri ishaldir. Özellikle de anne sütü emen yeni doğan bebekte ishal neden olur, bebeklerin ishaline ne iyi gelir bilgi almak için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz. Bebeğim ishal diye hemen karar vermeden önce bebeklerin normal olarak dışkısının daha sıvı ve ince olduğunu hatırlatmak isteriz. Normal bebek dışkısı ile ishal olan bebek dışkısı birbirine karıştırılmamalıdır.
Yeni doğan bebek ishal olur mu diye düşünüyorsanız detayları aşağıda görebilirsiniz. Bulaşıcı ishal, yazın daha yaygın olan virüslerden kaynaklanır ama herhangi bir zamanda da olabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle birkaç gün sürer, sadece zamana bırakmanız gerek. Yeni doğan bebekte ishal, ishale ne iyi gelir, yeni doğan bebekler neden ishal olur ve bebeklerin ishaline ne iyi gelir gibi soruların cevaplarını sizin için derledik.
Bebek ishali nedir?
“Bebeğim ishal” ve “ishale ne iyi gelir bebeklerde” diye düşünüyor ve bu konuda biraz daha bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.
Yeni doğan bebekte ishal şu durumlarda ortaya çıkar: Bebeğinizin bağırsak astarı tahriş olduğunda ve bebeğiniz yediği besinlerdeki besinleri gerektiği gibi sindiremediğinde veya ememediğinde. Dışkılar sulu ve akışkan hale gelir ve bebeğinizin bağırsak hareketleri sıklaşır. İshal birkaç gün sürebilir veya kronik ise birkaç haftaya kadar uzayabilir.
İshal olan bebek dışkıdaki sıvılaşma sebebiyle dehidrasyon yaşayabilir, vücudu önemli mineral ve tuzları kaybedebilir. Bu nedenle, şekerler daha fazla su çekerken bağırsakları daha da tahriş edebilecek şekerli içecekler ve meyve sularından kaçınılmalıdır. Küçük çocuğunuzun vücudunun doğru türde sıvılarla yeniden su kazanması önemlidir. Bebeğinizin ishali sırasında sağlık uzmanınız, ona gereken sıvıyı yeniden sağlamak için satın alınacağınız bir elektrolit solüsyonu vermenizi önerebilir.
İshal neden olur?
Bebeğiniz ishal olduysa bunu farklı sebepleri olabilir. İshal olan bebek için tedavi yöntemi belirlenmeden önce ishalin sebebi araştırılmalıdır. Sebep aşağıdakilerden biri olabilir:
Gıda zehirlenmesi
Bakteriyel veya parazit kaynaklı bir enfeksiyon (gastrointestinal sistem, idrar yolu veya orta kulak iltihabı)
İlaçların yan etkileri (antibiyotikler gibi)
Gıda alerjisi (örneğin, süt alerjisi)
Laktoz intoleransı
Çölyak hastalığı veya inflamatuar bağırsak hastalığı
Çok fazla meyve suyu tüketilmesi (şekerli içecekler bağırsakların daha fazla su çekmesine neden olarak gevşek, sulu dışkılara neden olur).
Bebeğinizin sıvı kaybı yaşamaması için:
Bebeğiniz ishal olduğunda yeterli sıvı alması önemlidir. Bebeklerin ishaline ne iyi gelir sorusunun cevabı bebeğinizin yaşına ve beslenme şekline göre değişir.
Bebeğiniz 6 aylıktan küçükse, ilk altı ayda bebeklere su önerilmediğinden ona anne sütü veya formül mama ile sıvı verebilirsiniz. Burada kilit çözüm, çok iştahı olmasa veya çok susamış görünmese de bebeğinize bol miktarda sıvı vermektir. Gün boyunca küçük porsiyonlar halinde hazmı kolay yiyecekler verin. Mamayla besliyorsanız karışıma ekstra 30-60 gram su ekleyerek mamayı hafif seyreltin. 6 aylıktan büyük bebekler ve küçük çocuklar için ise anne sütü veya formül mamaya ek olarak su da verebilirsiniz.
Bebeklerde ishal nasıl kesilir?
Bebeğinizin kakası özellikle sık ve sıvıysa (örneğin saatte bir ve bebek bezinden sızacak şekilde), normal beslenme düzenine dönmeden önce doktorunuz bebeğinizin elektrolit solüsyon kullanmasını önerebilir ve bunun nasıl yapılacağına ilişkin size bilgileri sunabilir.
Çocuğunuza elektrolit solüsyonu vermeyle ilgili bazı genel yönergeler şunlardır:
Emzirilen bebekler için, doktorunuz aksini önermedikçe, elektrolit solüsyonunun yanı sıra her zamanki gibi emzirmeye devam edebilirsiniz.
Formül mama ile beslenen bebekte mama vermeyi bırakmalı ve ishal ve/veya kusma durana kadar sadece elektrolit solüsyonu vermelisiniz. Daha sonra formül beslemeye geri dönebilirsiniz.
Katı yiyecekler yiyen daha büyük bebekler ve küçük çocuklar için ancak ishal ve/veya kusma durduktan sonra çocuğunuzun normal beslenmesine yeniden başlayın. İshal azalıncaya kadar elektrolit solüsyonu verin. Elektrolit solüsyonunu verdikten 12 ila 24 saat sonra, kraker, kızarmış ekmek, pirinç, tavuk, elma püresi, armut, muz ve jelatin gibi bazı hafif ve kolay sindirilebilir yiyecekler de verebilirsiniz.
Küçük çocuğunuzda ıslak bezlerinde azalma, ağlarken gözyaşı olmaması ve batık gözler ve bıngıldak gibi dehidrasyon belirtileri görüyorsanız, en yakın acil servise gidin. Bu tür dehidrasyon şiddetli olabilir ve çocuğunuzun intravenöz sıvılarla tekrar sıvı dengesini sağlaması için destek gerekebilir.
Tedavi
Bebeğinizin doktorunun önerdiği tedavi türü, öncelikle ishale neyin neden olduğuna ve ne kadar şiddetli olduğuna dair teşhisine bağlı olacaktır.
Bir virüsün neden olduğu ishal için ilaç yoktur. Bir virüsün neden olduğu ishal, zamanla kendi kendine düzelme eğilimindedir. Bununla birlikte, çocuğunuzun doktoru, ishalin başka bir nedenle olduğundan emin olmak için testler yapmak isteyebilir.
Nadir durumlarda, ishale bakteri veya parazit neden olabilir. Doktorunuz herhangi birinden şüphelenirse, bebeğinizin dışkısında bir test yapacak ve ardından test pozitif çıkarsa uygun ilacı yazacaktır.
Doktorunuz, ishalin bir gıda alerjisi veya intoleransı tarafından tetiklendiğinden şüphelenirse, bazı testler yapabilir ve/veya bir eliminasyon diyetini içerebilecek bir eylem planı önerebilir. Bu, ishali çözüp çözmediğini görmek için artık bebeğinize ishale neden olan gıdaları bir süre vermemek anlamına gelir.
2 yaşından küçük çocuklar için reçetesiz ishal önleyici ilaçlar önerilmez. Bu ilaçlar çocuğunuzun bağırsaklarına zarar verebilir. Küçük çocuğunuza ishal için herhangi bir ilaç vermeden önce çocuğunuzun sağlık uzmanına danışın.
İshalin Önlenmesi için Ne Yapmalı?
İshal, tamamen önleyebileceğiniz bir şey değildir, ancak çocuğunuzun virüsler, bakteriler veya gıda zehirlenmesi ile ilişkili ishal olma olasılığını azaltmanın yolları vardır:
Çocuğunuzu bu özel virüse karşı koruyabilecek rotavirüs aşısı konusunda çocuğunuzun güncel olduğundan emin olun.
Bebeğinizin ellerini sık sık yıkayın veya el mendilleri kullanın.
Daha büyük yürümeye başlayan çocuğunuza veya çocuğunuza tuvaleti kullandıktan sonra ellerini düzgün bir şekilde yıkamasını öğretin.
Çocuğunuza bakteri, virüs ve parazit içerebilen pastörize edilmemiş (genellikle çiğ olarak etiketlenir) süt vermekten kaçının.
Yeni yürümeye başlayan çocuğunuza vermeden önce tüm ürünleri (örneğin havuç çubukları) iyice yıkayın.
Çiğ et, özellikle kümes hayvanları ile uğraştıktan sonra tüm mutfak ekipmanlarını ve tezgahları iyice temizleyin.
Güvenli olduğu belirtilmediği sürece, çocuğunuzun akarsular veya göller gibi doğal su kaynaklarından su içmesine izin vermeyin.
Evcil hayvan mama kaplarını veya kafeslerini bulaşıklarınızı yıkadığınız lavaboda yıkamaktan kaçının ve ideal olarak evcil hayvan besleme alanını ailenizin yemek yediği yerden ayrı tutun.
Ne zaman yardım istemeli
Doktora ne zaman danışmak gerektiğini bilmek zordur, ama çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden herhangi birini gösteriyorsa derhal çocuk doktorunuza danışın:
• Kuru bir ağız, gözyaşı olmaması, koyu renk idrar veya çok hasta davranması
• İrin veya kan içeren ya da siyah veya sürekli yeşil renkte dışkı
• Sekiz saatten uzun süreyle ishale eşlik eden kusma
• İshale eşlik eden yüksek ateş veya ciddi karın ağrısı.
Uzman bir doktordan açık talimatlar almadan çocuğunuza ishal ilacı vermek son derece tehlikeli olabilir. Bu tedaviler ciddi bağırsak hareketi durmalarına ve yavaşlamalarına neden olabilir.
Bilginiz olsun: İshal hemen her zaman bez bölgesinde cilt tahrişine neden olur. Bebeğinizin altını sık sık değiştirin ve hızlı akan dışkının yakıcı özelliklerinden cildi korumak için bölgeye vazelin veya çinko oksitli bir merhem sürün ya da kaplamasında emdirilmiş vazelin olan bir bebek bezi kullanın.
Küçük karın şikâyetleri, küçük çocuklarda sık görülür. Acil servis ziyaretlerinden, hastaneye yatmaktan ve uzun süreli rahatsızlıklardan kaçınmak için bunları evde nasıl idare edeceğinizi bilmeniz önemlidir. Kısa süre içinde çocuğunuz kendini daha iyi hissedecektir!
DAHA FAZLASINI OKU Bebek
Prima Kulübü'ne katılın ve: